Špedicija

Služba radia MARŠ za neredne prevoze oddaljenega zvoka in prenose koncertov ter prireditev. 

Nika Bezeljak, 30. 3. 2020 18:39, Špedicija

MAMO abonma je preteklo jesensko dogajanje zaključil s predstavitvijo večdnevnega skupinskega dela projekta Shifting Baselines. Bogat nabor teoretikov in ustvarjalcev, ki se predhodno med seboj niso nujno poznali, je pripravilo dogodek, na katerem so lahko obiskovalci videli rezultat njihovega večdnevnega dela.
Z udeleženci projekta Shifting Baselines se je pogovarjala Nika Švab.

Radio Študent, 23. 3. 2020 12:32, Špedicija

Nocoj premiero doživlja radijska igra ljubljanskih kolegov z Radia Študent. Ob 23h bomo njihovi frekvenci k doseganju publike na obeh bregovih Drave pripomogli tudi na 95,9 MHz, s sočasnim predvajanjem svežega izdelka kulturne redakcije Radia Študent. V njihovih besedah:

Nika Bezeljak, 23. 3. 2020 12:24, Špedicija

Drugi dogodek abonmaja MAMO je preteklega oktobra v Maribor pripeljal sodobnoplesno senzacijo Muyte Maker, ki je v zadnjih dneh gostovala še v Ljubljani, na Reki in na praškem festivalu Prague Crossroads.
O delu, sodobnem plesu, poziciji mlade ustvarjalke v Franciji se je z avtorico Floro Detraz v tokratnjem podcastu pogovarjala Nika Švab.

 

Žiga Brdnik, 16. 3. 2020 20:23, Špedicija

Luciferka je Svetlana. In knjiga o Svetlani. Je ultimativna prinašalka luči. In uspešnica. Slepec pa ne vidi, da se Slovenija pogreza v gnojnico klerofašizma.

Ambasada Svetlane Makarovič je zato na IntimniOder v GT22, Maribor ob dnevu žena povabila Svetlano Makarovič, da predstavi svojo biografijo Luciferka, ki jo je spisala z Matejem Šurcem in mačkom Kotikom. Z njo smo se pogovarjali Špela Kožar, Miha Horvat, Matej Šurc, maček Huxtrl in Žiga Brdnik.

 

Radio Študent, 4. 3. 2020 12:00, Špedicija

Tokrat:
- Masayah s singlom Brez Milosti.
- intervju s spiritualno metal zasedbo Smrt ob njihovem prvem dolgometražcu Oppression From All Suffering.
- še en intervju. Kaj se dogaja z Dandelion Children v letu 2020?
- najavljamo ZARŠ izdajo jazz rockerjev Mart.
- ekskluziva pank rockerjev Underpodngrabn iz še ne izdanega albuma Negative Influence. Ta izide 13. marca ob koncertu s 7AM v slovenjgraškem Špajzu; več informacij tule.
- HC pankčina Opran možgan z novim demotom History book in koncertom v 4.3. v Jalla Jalli.

Žiga Brdnik, 2. 3. 2020 18:53, Špedicija

Before the start of the Maribor conference Bring in Weight, critique of populism (which ended on 29th of February) we hosted the Berlin based curator of the conference Harm Lux and Miha Horvat from Fundation Sonda, who invited the program to Maribor. We discussed about the rise of populism in Europe and different approaches that art can take to critize and tackle populism. Solidarity and cooperation are some of the key values in this endeavour and have also been the binding force behind the conference.

Radio Študent, 25. 2. 2020 21:32, Špedicija

Zarolal bomo novi single Korenje od Lovekovski in še enkrat omenili odprte vizualne natečaje Festivala Tresk #11, z novim singlom Moving Images se bodo predstavili še psihedelični rockerji Ingrit Schüller, ki napovedujejo aktivno leto 2020, še enkrat bomo ošvrknili program festivala Zvončki in trobentice, obenem pa odvrteli komad s čisto svežega EP-ja Silent Routes izpod rok in ust dua Chimera, ki ga sestavljata Domen Bohte in Carolina Gianokopoulou. V živo na pogovor pride violinist in raziskovalec-samouk Marko Jenič; pred kratkim je izdal ploščo ...breznavdiha... pri založbi Zvočni prepihi. Omenili bomo tudi nove tri izdaje založbe Klopotec in poslušali CD kvarteta, v katerem igrajo Boštjan Simon (alt & tenor saksofon), Mimo Cogliandro (soprano & bariton saksofon), Giovanni Maier (kontrabas) in Gal Furlan (tolkala), nosi pa naslov QuadroDialogorum, poslušali bomo komad s priložnostnega sodelovanja med primorskima producentoma: Gisaza x FLO sta pripravila nov EP z naslovom Saratoga in tako naprej.

Žiga Brdnik, 24. 2. 2020 11:31, Špedicija

Pred mariborsko premiero predstave Free Standing, izbrane na javnem pozivu novoustanovljene mreže Pan Adria, smo se pogovarjali s plesalkama Mašo Kagao Knez in Kajo Lin Jagodič Avguštin, ki sta spregovorili tudi o produkcijskih in postprodukcijskih pogojih na slovenski plesni sceni.

Pogovor je moderirala Nika Švab, tehniciral pa je Boštjan Eržen.

Radio Študent, 19. 2. 2020 12:00, Špedicija

V novih 100 decibelih poslušamo novo kolaboracijo med Rush to Rleax in Morvernom ter govorimo:
- z ekipo Glasbe iz delavnice,
- z Mrigom o izdaji nove plate, ŠE,
- s Samom Šalamonom o novih dveh albumih, Common Flow in Rare EBB.

Za Radio Študent v Ljubljani je oddajo pripravil Tine Ferk.

Uredništvo, 13. 2. 2020 19:00, Špedicija

"Kaj je radio?" se na začetku svoje novoizdane knjige Radio: ustvarjanje zvočnih valovanj (Radio: Making Waves in Sound) sprašuje Alasdair Pinkerton; na vprašanje tekom knjige poda več kot ducat odgovorov. Radio je lahko, odvisno od časa, prostora in gledišča, odkritje naravnopojavnih elektromagnetskih valov, skupek tehnoloških izumov, ki nam omogoča uporabo teh valov, ali pa medij komuniciranja, ki na naša življenja močno vpliva že več kot stoletje. Radio je lahko tudi medij novic in zabave, pa tudi majhna škatla sama, ki jo prižgemo in ji prisluhnemo.