Kulturni napovednik

30. 03. 2017

Ob: 18:30
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: artKIT, Maribor
Vstopnina: ni je

Leto 2050. Kaj nas čaka v “viziji” slovenske vlade in njeni daljnji prihodnosti? Bomo ustvarjali številne uspešne zgodbe? Ljudje smo največje bogastvo, smo inovativni in ideje spreminjamo v dejanja. Vizija, ki jo je objavila vlada deluje utopično, vsaj glede na to, da se socialno stanje posameznika slabša, nestrpnost do soljudi pa je vse večja. Korupcija je v vseh vejah življenja. Ljudje se staramo. Kako lahko vemo kaj bo leta 2050, če ne vemo, kaj bo jutri?

– Bojana Križanec

Ob: 17:00
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: Galerija Media Nox
Vstopnina: Ni je

Razstava Zgodba predstavlja izbor del študentk in študentov smeri Unikatno oblikovanje /steklo in keramika, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani. Izbrana dela razstavljajočih študentov so nastala pod mentorstvom zasl. prof. Dragice Čadež Lapajne, prof. Tanje Pak, doc. Boštjana Drinovca in asist. Kristine Rutar. Po razstavi vas bodo popeljale študentke smeri ter vam predstavila izhodišča in izvedbo razstavljenih del.

Ob: 17:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: MISC Infopeka
Vstopnina: Ni je

Duševne bolezni so med najstarejšimi znanimi. Najstarejši dokument z opisi depresije sega v leto 1900 pred našim štetjem. Različni strahovi in predsodki, ki so v ospredju stigme, ostanejo kot naša negativna prepričanja še dolgo po tem, ko posameznik nima več simptomov duševne motnje. Kljub temu pa še danes ugotavljamo da se, skoraj enako kot v preteklosti, z duševnimi motnjami tesno prepleta večna stigma. Izvajalki delavnice sta Katja Ošlak in Viktorija Majger, študentki psihologije na Filozofski fakulteti v Mariboru

Ob: 18:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: Rajzefiber biro
Vstopnina: Ni je

Prvi Rumeni fotelj v letu 2017 vas bo popeljal v toplo in oddaljeno Tajsko. Na popotovanje po deželi nasmehov vas bo popeljala Rachel, Tajka, ki jo je ljubezen pripeljala v Maribor. Skozi kratko predstavitev bo z občinstvom delila zgodbo o svojem domu, državi in njeno unikatno ter prelepo kulturo.

Ob: 19:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: Vetrinjski dvor
Vstopnina: 2€

Predavanje bo predstavilo zgodovino in specifičnosti turškega islama in njegov odnos s turško državo, od reform in sekularizacije, ki jih je vpeljal Mustafa Kemal Ataturk ob ustanovitvi turške republike. Predstavljene bodo nekanonične prakse v turškem islamu, ter največje spore med sekularnimi in religijskimi pogledi, ki zaznamujejo burno turško zgodovino vse do današnjih dni. Posebna pozornost bo posvečena re-islamizaciji Turčije pod predsednikom Erdoganom in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP).

Ob: 19:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: MMC Kibla
Vstopnina: Ni je

Pogovor s slovenskim režiserjem in scenaristom Damjanom Kozoletom se bo odvil v sklopu projekta Risk Change, ki preučuje procese migracije v kulturnem in umetniškem kontekstu. Pogovor z režiserjem bo potekal ob ogledu dokumentarca Meje, ki ga je Damjan Kozole posnel oktobra 2015 v Brežicah, na schengenski meji med Slovenijo in Hrvaško. 

Ob: 20:00
Tip dogodka: Gledališče
Lokacija: Mala dvorana
Vstopnina: 5€

Banda Ferdamana so: Jasmina Čuješ, Mojca Pibernik, Alja Šumak, Blaž Ciglenečki, Petko Čakrevski, Jernej Jerovšek, Blendor Sefaj, Jani Šumak, Vid Šumak in že 15 let gojijo improvizacijsko gledališče. Kako pa izgledajo improvizacijske lutke, ko se Banda združi z režiserjem Miho Golobom in igralko – lutkarico Metko Jurc? In seveda vključi v predstavo še spoštovano občinstvo?