Kulturni napovednik

22. 11. 2019

Ob: 0:00
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: Galerija Media Nox, Židovska ulica 12, 2000 Maribor, Slovenia
Vstopnina: ni podatka

Ustaljene besede iz SSKJ-ja včasih niso dovolj. Sploh takrat, ko gre za zapletena čustva. Iz istega ali vsaj podobnega razloga je tudi John Koenig, avtor švicarskih korenin, živeč v Ameriki, napisal Slovar prikritih žalosti (Dictionary of Obscure Sorrows), ki je kmalu postal hit. Koenigov namen je zapolniti luknje v (predvsem) angleškem jeziku, še zlasti na področju poimenovanja čustev. To počne tako, da na novo »izumlja« besede in jih dopolni z definicijo čustvenega stanja, tistega seveda, za katerega sicer beseda še sploh ni obstajala.

Ob: 0:00
Tip dogodka: Delavnica
Lokacija: Vetrinjski dvor Maribor in Narodni dom Maribor
Vstopnina: brez vstopnine, prijave do 29. 11. 2019

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZIZ ponovno organizirata Šolo Gledališča zatiranih 2019! Vabljen_a, da se nam pridružiš na treh izobraževalnih sklopih v mesecu novembru in decembru 2019, na katerih se bomo v teoriji in praksi spoznavali z metodo Gledališča zatiranih.

Poudarek bo na estetiki gledališča zatiranih ter na slikovnem, časopisnem in forumskem gledališču. Tekom izobraževanja bomo pripravili tudi forumsko predstavo.

 

TRAJANJE:

IZOBRAŽEVALNI DEL:

– 15. – 17. 11. 2019

– 22. – 24. 11. 2019

– 2. – 3. 12. 2019

Ob: 13:45
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: Studio 12:22, GT22
Vstopnina: Ena buča vina

Tadej Hrastovec se bo prvič predstavil v Mariboru, in sicer s svojo fotografsko razstavo Moving Towards. Razstava Moving Towards prikazuje dela, ki so nastala v zadnjih dveh letih Tadejevega življenja in ustvarjanja v Barceloni. Vsa dela so produkt konstantnega eksperimentiranja, učenja in soočanja z lastnim jazom in povezave z različnimi modeli.

Ob: 17:00
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: Univerzitetna knjižnica Maribor
Vstopnina: brez vstopnine

Umetnice in umetniki Boris Beja, Mina Fina, Jaka Babnik, Valerie Wolf Gang, Hana Karim, Nina Koželj, Tadej Vaukman in Tanja Radež so ustvarili 10 umetniških pripovedi žensk, ki so se zaradi doživljanja nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. S sodelovanjem Centra za socialno delo Maribor - svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab, pa se razstava nadgrajuje še s pridružitvijo 11 umetniške pripovedi ženske, ki je bila žrtev nasilja in jo je upodobila umetnica Saša Bezjak.

Ob: 18:00
Tip dogodka: Koncert
Lokacija: Kid kibla
Vstopnina: Vstop prost

AmbientSoup je sprostitev v zvočni/vizualni krajini, ki v središče dogodka postavlja kvaliteto zvoka in kompozicij elektronske, ambientalne in elektroakustične glasbe. Cikel ambientalnih večerov bo otvorila LARA H., ki je kot najmlajša rezidentka enega najbolj znanih klubov v Sloveniji, kluba K4, že večkrat dokazala, da ji krmarjenje med raznolikimi žanri ni tuje. V obliki živega elektronskega nastopa se bosta nato predstavila člana zasedbe II/III (Two Out Of Three). Gre za eksperimentalni glasbeni projekt producenta Tineta Vrabiča (Nitz) in harfistke Urške Preis (rouge-ah).

Ob: 21:00
Tip dogodka: Koncert
Lokacija: Center interesnih dejavnosti Ptuj, Osojnikova cesta 9, 2000 Maribor
Vstopnina: prostovoljni prispevek

Novo ptujsko kulturno glasbeno društvo Sladoled vabi na kepico mešanega. Nastopili bodo Liburoa (Maribor, alternative/rock/funk), Potato Mushroom (Radenci, punk-rock) in Old Bridge Cartel (Maribor, hard-rock/post-grunge/heavy metal).

LIBUROA

Tim Muršak – vokal
Niko Poštrak – kitara
Jure Gračner – kitara
Tin Matuš – bobni
Jaša Pavčič – bas

Ob: 21:00
Tip dogodka: Koncert
Lokacija: Univerzitetna knjižnica Maribor
Vstopnina: 5€

Fat Butlers (Ljubljana/Škofja Loka, SI)
Spoznajte Fat Butlers, mlade perspektivne rockerje. Po seriji nastopov in odličnih predstavitev na raznih dogodkih, namenjenih mladim bendom, so se v letošnjem letu posvetili tudi snemanju svojega prvega EP-ja z naslovom The Dawn. V poletni sezoni so nastopili na praktično vseh večjih slovenskih (rock) festivalih, jesen in zima pa sta rezervirani za klubsko turnejo.

Social Problem (Maribor, SI)