Info koncentrat

Močno strnjen pregled domačih in tujih novic ter lokalnih aktualnosti. Info koncentrat je stroj, ki meša novice in skrbi, da se ne strdijo. 

 

Martin Germavc, 14. 10. 2020 18:41, Info koncentrat

Kljub rekordnemu povečanju števila novo okuženih s Covid-19 (število teh je namreč pri nas v enem dnevu že preseglo 600) pa začenjamo današnji Infokoncentrat s političnim sporom med Libanonom in Izraelom. Libanon želi v Sredozemskem morju še naprej izkoriščati zaloge nafte in plina, čemur pa Izrael s svojimi ameriškimi zavezniki seveda nasprotuje. Obe državi sta zato tehnično še vedno v vojni, a se bosta konec tega meseca, pod pokroviteljstvom Združenih narodov in Združenih držav Amerike, začeli pogajati o morski meji.

Martin Germavc, 7. 10. 2020 18:28, Info koncentrat

V začetku današnjega infokoncentrata se selimo v Ljubljano, natančneje v eno naših najpomembnejših kulturnih ustanov posebnega nacionalnega pomena - v Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana. Od tam, oz. od sindikata kulture in narave Slovenije (GLOSA), prihajajo precej zaskrbljujoče novice glede tamkajšnjega stanja. SNG Opera in balet Ljubljana je eden največjih javnih zavodov na področju kulture v Republiki Sloveniji in osrednje glasbeno gledališče, ki privablja v svoje dvorane množice gledalcev in poslušalcev iz domovine in zamejstva.

Martin Germavc, 30. 9. 2020 19:35, Info koncentrat

Ob svetovnem dnevu pravice vedeti, se je oglasil upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, ki je dve ministrstvi, vlado in javnost opozoril na presenetljivo novo prakso, ki onemogoča dostop do informacij javnega značaja v pravosodnem sistemu. Od letošnjega maja imajo namreč dostop do vpogleda v tožilske in sodne spise, le še upravičenci po zakonih, ki določajo to področje. Novinarji in javnost, ki so informacije o vseh postopkih tožilstev in sodišč, pridobivali na podlagi zahteve po informacijah javnega značaja, za dostop nimajo več pravne podlage.

Jan Podbrežnik, 25. 9. 2019 09:12, Info koncentrat

Mariborsko upravno enoto bo s prihodnjim mesecem vodil Srečko Đurov, sedaj še direktor mestne uprave v Murski Soboti. Za delovno mesto načelnika upravne enote so se prijavili štirje kandidati, Đurov pa je že prejel odločbo o imenovanju in bo na novo mesto nastopil s 1. oktobrom. Kot načelnik upravne enote načrte zastavlja kot usmerjene k uporabnikom, z zaposlenimi, ki so na svoje delo ponosni. Đurov je sicer v preteklih petih letih opravljal funkcijo direktorja mestne uprave občine Murska Sobota, pred tem je delal tudi pri Pošti Slovenije in Zavodu PIP, bil je tudi tudi član stranke SD.

Jan Podbrežnik, 17. 9. 2019 17:13, Info koncentrat

Ne brezno brez dna, pač pa bazen z dnom, a brez vode. Govora je o mariborskem, Pristanovem, srednjem bazenu. Srednji bazen Kopališča Pristan na Lentu ostaja projekt “in progress”. Ob pričetku del se je ponovno odprtje že od januarja 2014 zaprtega bazena napovedalo v decembru 2018, nato premikalo po časovni premici naprej, po obljubah o kopanju s koncem septembra pa naj bi se, po novih uradnih informacijah, odprl z 10. decembrom. Prve ocene ekipe bivšega župana Fištravca so za prenovo namenile 400 tisoč evrov, zadnje ocene pa postavljajo to številko na štirikratnik.

Luka Cvetko, 13. 8. 2019 18:29, Info koncentrat

Avstrijci vodijo nove preiskave proti nekdanjemu vodji svobodnjakov Heinz-Christianu Stracheju. Ta je odstopil zaradi pogovora z rusko menedžerko, v katerem ji ponuja vladne posle v zameno za pomoč pri volitvah pred dvemi leti. Zaradi njegovega odstopa je razpadla koalicija, Avstricij pa gredo konec septebra na predčasne volitve. Nove, ponedeljkove preiskave je sprožilo imenovanje vidnega člana svobodnjakov Petra Sidla na mesto finančnega direktorja skupine Casinos Austria. Sidl bi lahko mesto dobil v zameno za podelitev licenc za igre na srečo omenjeni družbi. 

Luka Cvetko, 6. 8. 2019 18:00, Info koncentrat

Začenjamo z informacijo o zaprti železniški progi iz Celja proti Mariboru. Ob deseti jutranji uri sta pri železniški postaji Rimske toplice iztirila dva vagona mednarodnega potniškega vlaka, ponesrečencev ni bilo. Na Slovenskih železnicah so sicer zagotovili, da bo pot ponovno obratovala od 17. ure, med zaprtimi postajami pa bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Anonimnež (ni nepreverjeno), 28. 6. 2019 12:57, Info koncentrat

Ana Tasič je sogovornica, pri kateri človek dobi občutek, da ves svet njen dom. Občutku botruje predvsem dejstvo, da je prepotovala veliko dežel tega sveta. Sogovornika impresionira njeno poznavanje Bližnjega vzhoda, kamor se odpravi večkrat na leto. Kot EVS prostovoljka se je pred kratkim vrnila s popotovanja po Palestini, kot nekdanja smučarka pa v Afganistanu dekleta in fante uči vijuganja po belih strminah. Diplomantka mednarodnih odnosov je že med študijem spoznala temelje svetovne ureditve, a pravi, da ji tovrstna znanja na potovanjih ne koristijo kaj dosti.

Anonimnež (ni nepreverjeno), 7. 6. 2019 15:28, Info koncentrat

Primož Soban

Martin Germavc, 17. 5. 2019 19:51, Info koncentrat

Ob današnjem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je tajvanski parlament s skoraj dvotretjinsko večino kot prva azijska država izglasoval legalizacijo porok istospolnih parov. Kljub nasprotovanju konservativne stranke Kuomintang bodo v enem tednu istospolnim parom zagotovljene vse pravice razen enakih pravic pri posvajanju otrok. Kljub razmeroma liberalni politični klimi pa večina Tajvancev pravici do istospolnih porok nasprotuje. Na referendumu lansko leto je velika večina izrekla podporo definiciji družine kot zveze med moškim in žensko.