Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem. Šokantno: Borut priznava svojo usmeritev in krizo v zakonu

Revija Pozitiva + predstavlja ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem. Šokantno: Borut priznava svojo usmeritev in krizo v zakonu. Mister Sister Pahor je vsekakor vsestranski, zelo razgledan in zelo open-minded  človek. Do najinega pogovora je prišlo čisto slučajno na mojem dopustovanju na Bledu, ko sem na svojem smartfonu prižgal uno, tisto, un-str8 dating aplikacijo Grinder. Od mene je bil oddaljen le kakšen kilometer, njegove fotke pa so izgledale prav mikavno. Nisem se mogel upreti in sem ga kontaktiral. Začutila sva instant konekšn. Dogovorila sva se, da se srečava na afterpartyju Strateško-vojaškega foruma na Bledu. Boruta sem med sproščenim minglanjem ujel s cock-tejlčkom v roki. Pil je Sex on the Mitch. Vzdušje je bilo kljub celodnevnemu debatiranju o napetih temah zelo sproščeno in veselo. Nihče od gostov ni nosil kravate, srajce teh pomembnih mož so bile odprte. Vonji parfumov so bili omamni. Toda omame in naslade na stran: Borut nas je podučil o resnosti te krize in nam prav tako pokazal pot ter usmeritev iz nje. Med drugimi resnimi temami nam je Borut za-beatboxal, zaupal nam je svojo usmeritev in tudi svojo zakonsko krizo: "Z ženo sva imela globok pogovor o moji neprimerni izjavi. Bojno sabljo sva v nožnico pospravila varno, brez ureznin, raztrganin in zakonskih ran. Od takrat dalje tudi svojo ženo pokličem Miška."

Pogovor sva sicer začela z dolgočasnimi temami, a sva ga hitro začinila s pikantnimi zadevcami.

G. Pahor dovolite mi, da se zaradi kompleksnosti te globalne krize izrazim v bolj pesniški, zdraviliški in abstraktni obliki. Evropa se sooča s hudimi prebavnimi motnjami. Na eni strani jo črvičijo in razjedajo begunci ter Grčija od znotraj. Evropo muči hud kašelj in izpljunki nacionalizma. Pravijo tudi, da ksenofobija, kitajski jen in akutno duševno obolelo gospodarstvo zavira naš napredek in razvoj. Kje, povejte nam, na katerem hribu raste rož'ca za to obolenje, kateri wellness resort, katera masaža lahko sprosti to našo napetost in prežene negativno energijo, ki se je nabrala v krizi?

Res je, v bistvu ste to dobro povzeli in zadeli bistvo bistva bistvenega problema. Časi so v bistvu zelo krizni, nevarni ter rizični. Lahko bi rekli tudi krizični. Poglejte, mi vsekakor potrebujemo bistveno zavedanje. Prvotno je potrebno le zavedanje. Samo zavedanje nas bo rešilo. To je prvi korak. Priznati si moramo, da smo v bistvu v krizi, a hkrati se moramo zavedati, da je vendarle luč na koncu tunela. Ujeti moramo pravi vlak. V življenju nasploh in tudi v zakonskem življenju so vzponi in padci, poglejte. Le s tem zavedanjem bomo iz krize prišli močnejši.

Negativci bi rekli, da je luč na koncu tunela vlak, ki nam prihaja nasproti. G. Pahor, kako komentirate negativne komentarje o potratni vojaški politiki in kritiziranju privolitve predsednika vlade, češ da moramo vojski nameniti še več sredstev? Je temu kar strokovnjaki pravijo evro-atlantsko povezovanje prava smer razvoja?

Seveda, da je. Vsekakor. V teh kriznih in nevarnih časih potrebujemo več obrambe, več mirovniškega in miroljubnega povezovanja ter zavezništva. To je vendarle očitno. To je prava smer razvoja in hkrati vzgoja. Vojaška industrija spodbuja gospodarski razvoj, razvoj inovacij in migracij. Tega motorja gospodarstva in daru tehnologije se moramo zavedati. Res pa je, da moramo sredstva davkoplačevalcev črpati in uporabljati učinkovito in družbeno odgovorno. Poglejte, kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske vam zagotavljam, da bomo vsak tank učinkovito uporabili - in na mirovnih, miroljubnih misijah in tudi kasneje, ko bo tank odslužil svojo mirovniško poslanstvo.

Našemu Ministrstvu za obrambno-ofenzivo republiških teritorijev arabskih ljudstev (MORTAL) sem še predlagal, da bi na odpisanih tankih ob vročih dnevih skupaj z begunci pekli jajčke, krajnske klobasice, čevapčiče, melancane in prirejali piknike - torej se družili. Tako bi begunce lahko asimilirali. Ti pikniki bi lahko bili nekaka izmenjava kultur. Mi bi beguncem predstavili našo Krajnsko klobaso, oni pa bi nam predstavili falafle, sarmice, itd.

Poglejte, naš problem Slovencev je, da smo preveč ksenofobni, zaprti, zadirčni, ne sprejemamo drugačnosti in zato tudi beguncev ne. Ne družimo se niti več med seboj, kaj šele da bi se družili z begunci. Mislim, da bi bili ti vojaški pikniki med Slovenci in begunci prava pot. Le tako bomo begunce lahko učinkovito integrirali. Smo družba brez druženja, sprejemanja in vrednot. Smo družba brez JEDRA! To je vsekakor velikanski problem, za to moramo investirati predvsem v jedrsko oborožitev.

Ampak, katera smer je dolgoročno prava, G. Pahor? Kam moramo dolgoročno pluti? Nas lahko navigirate, nas lahko vi popeljete v nebesa brez GPS-a?

Ne, samo s skupnimi močmi nam bo uspelo? Ko govorimo o dolgoročni smeri razvoja, bi se morali povezovati in zgledovati po Američanih. Ti so že bolj podjetniški in družabni, oni se jedrsko družijo. Američani, denimo, odslužene jedrske letalonosilke že sedaj uporabljajo družbeno koristno - za prevoz turistov! Tako je, prav ste slišali. Zelo inovativni in družbeni so tile naši zavezniki. Odslužene jedrske letalonosilke Amerišani uporabljajo za prevoz turistov, torej za križarjenja, a tudi - prijetno s koristnim - za križarske pohode. Prav tako s tanki kmetom na razmočenih poljih Nebrakse, pomagajo orati njive, topove pa v sušnati Kaliforniji spreminjajo v škropilnice.  Skratka, ne razumem teh očitkov kritikov, saj se vendarle vsa vojaška mašinerija ponovno uporabi, vse se reciklira, risajkla, vse kroži in vojaška industrija je zelo podobna kmetijskemu sektorju, torej sodelovanju z naravo, saj je vendarle zaprt krog. Tudi hrana in ljubezen gresta skozi želodec in nazaj v naravo. "Náravno", bi rekla moja dobra kolegica Melinda Kitarović Gibonni.

Morate tudi vedeti in se zavedati, da je zaradi vojaške industrije informacijska tehnologija zelo napredovala in med seboj končno povezala razcepljene ljudi. Zaradi vojaške industrije nam je bilo življenje precej olajšano. Danes se zato lahko družimo in socializiramo na socialnih omrežjih, objavljamo svoje dogodivščine, ozaveščamo ljudi o humanitarnih katastrofah, o begunski krizi, o humanitarnih akcijah in širimo pozitivne misli. S temi novimi orodji bi lahko širili Facebook dogodke, torej te slovensko-begunske piknike, ki bi jih lahko prirejali v Begunjah. To bi bil zelo pozitiven, pisan in nasmejan žur.

Mimogrede moram priznati, da sem užival ob gledanju Happy videospota, posnetega v Mariboru. Sem ga tudi šeral na svojem Facebook profilu. Tudi sam se zadnje čase precej ukvarjam z glasbo. Dosti bobnam in tudi beatboxam.

Bi morda poizkusili?

s-puči p-ečico, s-puči p-ečico, s-puči p-ečico, s-puči p-ečico, s-puči p-ečico, s-puči p-ohorci p-a k-iflci, p-ohorci p-a k-iflci, p-ohorci p-a k-iflci, p-ohorci p-a k-iflci, p-ohorci p-a k-iflci.

To je noro. Kateri predsednik republike pa še zna beat-boxat? To je fenomenalno. Znano mi je samo, da je Kill Binton nekoč igral na saksofon. Glasba vsekakor ne pozna meja in seže v prav vsako srce. Happy videospot je res povezal Mariborčane, prav imate. Zelo politična je ta pesem. Mnogo bolj od protestov. Protesti so na žalost bili zelo negativni in nasilni. Seveda smo tudi lajkali vašo objavo. Vsekakor polajkamo vse vaše pozitivne objave, a se hkrati zgražamo nad škodoželjnimi komentarji samooklicanih aktivistov, ki se tu in tam oglasijo pod vašimi posti. Kako komentirate očitke, da ste populist? V našem uredništvu menimo, da ste prej ravno vi aktivist kot populist, saj ste zelo aktivni, dosti tečete in ste precej muskularno nabildani.

Poglejte. Gledate? No, zdaj pa poglejte še iz drugega zornega kota. No, vidite zdaj iz te strani? Tudi moj desni profil morda komu kdaj ni po godu, a nič zato. Kameram je zato potrebno izpostavljati ter pokazati tudi drugo, lepšo stran sebe. Moj levi profil je manj zguban, je bolj fotogeničen in pozitiven, a nikakor ne tajim svojega desnega profila - je del mene. Sem zelo sredinski in uravnovešen človek in se sprejemam takšnega, kot sem. Kratko malo, zelo iskreno se Ljubim. Za to se lahko tako učinkovito družim!

No, tako podobno jaz gledam na očitke o populizmu; pozitivno torej, saj imam v sebi ?e po naravi pozitivno nabite elektrone. Zato ne zavračam očitkov o populizmu in jih raje obrnem v pozitivno; v ludizem. Namreč, vedno sem bil nor na ljudi, ljubim jih ludo. Sem ludist.

Mimogrede: mama mi je vedno pravila, da bi moral vpisati šolo za frizerja, ker da baje znam kramljati in z ljudmi, toda moja ljubezen je vedno bila politika.

No, kje sva že ostala? Na sebe torej gledam kot na ljudskega človeka, človeškega ljudoljubca, ki je v službi ljudi. Jaz sem humanist! Morate se zavedati, da beseda populizem izvira iz latinščine in je nevtralna, saj označuje ljudstvo, populus, torej. Nisem potem takem populist, temveč prej ludist, ljudski človek, celo praktičen antropolog, ki je rad obdan z mladimi, starimi in nasploh z nasmejanimi ljudmi dobrih, pozitivnih energij.

Mimogrede, a ste spremljali moje junijsko druženje z mladimi na Zborovskem bumu na Ljudskem vrtu v Mariboru?

Seveda. Bilo smo tam. Bil je pravi mali živ-žav - seveda v pozitivnem smislu. V našem uredništvu menimo, da delate veliko delo, ko mladim tako na odprt in sproščen način predstavljate politiko in ozaveščate o njeni pomembnosti. G. Pahor? Ali vam lahko rečem kar Borut?

Vsekakor (smeh). Kličite me kakor želite (smeh). Ta cock-tejlček Sex on the Mitch pa že kar feelam.

Me veseli, da ste tako sproščeni (smeh). Mister Sister Pahor, torej (smeh), zanima nas, kdo vam vliva toliko življenjske energije in ta pozitiven pogled na svet?

Moram priznati, da sem najbolj posvetil dvema knjigama in sicer Sekret in Meta-sekret - seveda, ko sem našel čas za branje. Večinoma sem - seveda po hudem in napornem študiju na Fakulteti za družbene vede - bral na wc-ju in knjigi sta mi popolnoma spremenili življenje (prej sem bral v glavnem skripte in zapiske s predavanj, saj veste kako je to). Prav tako se nisem mogel upreti briljantnemu, na nek način pasjemu marketingu knjige [psi]. Z njihovimi propagandisti smo že sklenili pogodbo za marketinško propagiranje moje naslednje predsedniške kampanje. Stavim, da se bo obneslo.

Kaj pa televizijo, jo kaj gledate?

Vsekakor, daleč najbolj ostajam zvest oboževalec oddaje Dobro jutro. Prav vesel sem, da je počitnic konec. Moram priznati, da si v mojem kabinetu vsako jutro, med delovnim časom, ogledamo oddajo Dobro jutro. Oddaja Dobro jutro oddaja toliko pozitivne energije, da ima že kar nacionalen pomen. Vse je tako sladko - kot med, ki se cedi in ga lahko spraviš na kruh. Naš kabinet - torej gledano v celoti - pa vsekakor najbolj razveselijo petki, ko je na vrsti Vmes Dana Mlakar. Naš celoten kabinet - skupaj z zlato ribico, da ne bo pomote - si ob petkih obvezno vzame prosto dopoldne, kjer v miru, ob čajčku in piškotih, pogledamo njene intervjuje. Moram reči, da smo kasneje mnogo bolj učinkoviti in tudi sproščeni, polni neke magične, pozitivne energije. Na svoje delo sicer gledamo resno in odgovorno, a delo hkrati začinimo z "open minded" in "out of the box" pristopom. Vsekakor spremljam tudi njeno oddajo Vmes Dana, ki je na sporedih ob sobotah. Toda to oddajo si ogledam v domačem okolju, z mojo ženo.

Prejle ste že omenjali vzpone in padce v zakonskem življenju, kar ste čudovito primerjali z globalnimi političnimi krizami. Povejte nam, kako je vaša žena sprejela tisto vašo izjavo na maturantskem plesu. A je žena tukaj z vami na Bledu? A je morda še vedno v bedu?

Zdaj je že mnogo bolje. Toda ja, tako je, ženo je tista moja neprimerna izjava na maturantskem plesu precej pretresla. Z ženo sva imela globok pogovor o moji neprimerni izjavi. Bojno sabljo sva v nožnico pospravila varno, brez ureznin, raztrganin in zakonskih ran. Od takrat dalje tudi svojo ženo pokličem Miška. Najini sobotni večeri, preživeti z Vmes Dano Mlakar, so nama razblinili marsikateri predsodek in tabu o svingu, njihovih skupnostih, orgijah, globoki ljubezni do živali in homoseksualnosti. Sedaj se oba sprejemava takšna kot sva.

Kar pa zadeva vaše drugo vprašanje: moje žene ni na Bledu. Tukaj sem sam.

Lepo, a bi spili še en Sex on The Mitch ali bi se morda sprehodili do plaže?

(smeh) Mislim, da bo kombinacija obojega odlična..

 

 

Satirično Poliziko pripravili Zoon Politikon, K. S. in Borči.

Prispevek izraža mnenje avtorja in ne nujno tudi uredništva.

Facebook Twitter Deli