Spoznaj rezidentko_a Jureta Žavbija in Katjo Markič

Radio MARŠ s Pekarno Magdalenske Mreže in Društvom ZIZ predstavlja pogovore z rezidentkami in rezidenti programa GuestRoomMaribor. Prva rezident in rezidentka sezone sta Jure Žavbi in Katja Markič, ki gostujeta kot člana kolektiva projekta KRIK.

Avtorski projekt KRIK: Prvi glas problematizira temo spolnih zlorab otrok in si prizadeva za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Kolektiv preizprašuje mejo med dramskim gledališčem in performansom, med fikcijo in dokumentarnostjo, proces reflektira z vključenimi dnevniškimi zapisi oz. zvočnimi refleksijami. Projekt vprašanje zlorabe skozi gledališko formo zgolj razpira, kolektiv pa v gledališki dogodek vključuje tudi strokovnjake iz Združenja za MOČ, ki vodijo pogovor po predstavi.

Jure Žavbi je diplomirani dramski igralec in magistrski študent dramske igre. Njegove odmevnejše vloge vključujejo Antona don Rumata v predstavi Težko je biti Bog (SNG Drama Ljubljana), Sigismunda v predstavi FINALIZEM::Fonemi in Klavdija v predstavi H genotipu Hamlet (oboje OSMO/ZA). Sodeloval je z režiserji in režiserkami kot so Dragan Živadinov, Aljoša Živadinov Zupančič, Mirjana Medojević in Živa Bizovičar. Zanima ga predvsem raziskovalno gledališče in kreacija avtorskih projektov.

Katja Markič je diplomirana dramaturginja, dramatičarka, scenaristka in teatrologinja. Na ljubljanskem AGRFT zaključuje magistrski študij. Njeno delo in nagrade vključujejo Nagrado za mladega dramatika 2015 (Ptice selivke), besedilno predlogo Podpišite tukaj (TV drama in radijska igra), performanse Vrata nikamor (2015), Symptoma (2016) in Avtobiografska Žival (2016), ter delo v številnih slovenskih gledališčih, v SNG Drami Maribor (Življenje je sen, 2022), SNG Drami Ljubljana (Utopia, Arheologija raja, 2016; Grenki sadeži pravice, 2018), kulturnem centru OSMO/ZA (H genotipu Hamlet, 2020, FINALIZEM::MM, 2020) in Hišo kulture Celje (Tartini, 2022). Zanima jo raziskovalno in avtorsko gledališče.

 

Facebook Twitter Deli