Izjava KUD Coda ob napovedanih rezih v proračun za kulturo Mestne občine Maribor

KUD Coda je prejemnik programskih sredstev MOM na področju kulture. Ta sredstva smo si s trdim delom in angažmajem zagotovili že v lanskem letu. Smo na polovici 2023. Nihče od izvajalcev programov za to leto ni dobil niti centa sredstev, ki jih občina mora namenjati za tovrstne dejavnosti.

Vrat seveda ne bomo zaprli, se pa s pomanjkanjem že zagotovljenih sredstev lahko poslovimo od vseh dodatnih programov, ki jih izvajamo in nas delajo drugačne. S programskimi sredstvi financiramo (Z)mešani festival, Coda kavč brezplačne delavnice, priprave pevskih zasedb, mnoge koncerte in številna gostovanja v naši skupnosti. Tukaj so brezplačni spletni tečaji teorije glasbe in vsa pomoč, ki jo nudimo otrokom brez dostopa do glasbe ter nenazadnje tudi zaposlitev enega od naših mentorjev, ki ga bomo morali čez počitnice poslati na zavod. Kako zaposlenemu povedati, da ga ne morete plačati? Kako učencem povedati, da koncertov ne bo? Hudo je.

Kar smo obljubili, smo izpolnili. (Z)mešani festival je skupaj z večino prej naštetih programov že za nami. Ker se držimo obljub in konec koncev pogodb, ki smo jih sklenili z glasbenimi izvajalci, ki si zaslužijo primerno plačilo. Tako kot si ga zaslužimo vse organizacije, ki za to mesto izvajamo pomembne programe. Potem pa je tu še Vetrinjc! Naš novi drugi dom, ki ga skrbno polnimo s programom za vse generacije.

Mestno občino, mestne svetnike in vse preostale odgovorne odločevalce pozivamo k pojasnilom in prevzemanju odgovornosti.  Medtem se organizacije iz vseh področij povezujemo kot še nikoli. Ker se bojimo jeseni, še bolj pa leta 2024, ko lahko Maribor postane mesto duhov. 

Naj se minute, ko kultura molči, nikoli ne prevesijo v ure, dneve in leta!


Izjava je del serije Glas v prazno mesto, serije zvočnih opomnikov mariborskih nevladnih organizacij s področja kulture, ki v trenutni krizi Mestne občine Maribor opozarja na ogroženo kulturno krajino mesta.

Facebook Twitter Deli