ABONMA TSD - VISOŠKA KRONIKA (SNG Drama Ljubljana)

V vsaki od sedmih epizod serije Abonma TSD v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 49. Tedna slovenske drame. Visoško kroniko spremljajo: Miha Horvat, soustanovitelj Fundacije Sonda, Nika Švab, dramaturginja, Marko Sosič, selektor in Aphra Tesla, intermedijska umetnica.

Montaža in oblikovanje zvoka: Aleš Zorec

Tehnična podpora: Boštjan Eržen, Youreup radio

Sočasno predvajanje: Radio MARŠ

Medijska podpora: Radio Študent

 

Visoška kronika

SNG Drama Ljubljana

Režiser: Jernej Lorenci

Dramaturg: Matic Starina

Scenograf: Branko Hojnik

Kostumografinja:  Belinda Radulović

Skladatelj: Branko Rožman

Oblikovalec luči: Pascal Mérat

Koreograf: Gregor Luštek

Lektorica: Tatjana Stanič

Asistenta režiserja: Mirjana Medojević, August Braatz

Igralci: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof

Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme. 

"Svoje nedokončano veliko delo je Ivan Tavčar označil kot darilo svoji ženi Franji Tavčar. Izjemna aktivistka, dobro­delka in mecenka si je to nedvomno zaslužila. Če iščemo ključ za Visoško kroniko, potem nujno iščemo žensko. Lah­ko se zadovoljimo s katalogom žensk v romanu, popisom njihovih imen in njih pomenov; lahko iščemo po sledi ve­ljavnega dejstva, da so vse ženske v tem romanu pozitivni liki, česar ni mogoče reči za noben moški lik, z izjemo pre­prostega Jurija. Posvetilo Franji seže še veliko globlje: gre za samo narativno strukturo, za dramaturgijo, ki je zlahka berljiva v tekstu, za družboslovno analizo, ki omogoča obrise neke utopije. To zagotovo ni zgolj elegantna gesta, temveč naznanilo poetike."
Svetlana Slapšak: Fragmentiranost, arbitrarnost, spol: Visoška kronika (odlomek) 

Facebook Twitter Deli
0 comments