Abonma Borštnik: ŠE NI NASLOVA (Slovensko mladinsko gledališče)

V vsaki od enajstih epizod serije Abonma Borštnik v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 54. Festivala Borštnikovo srečanje. še ni naslova spremljajo: Benjamin Zajc, dramaturg, Miranda Trnjanin, igralka, Katja Černe, dramaturginja in pedagoginja, in Maja Arzenšek, nekdanja plesalka in zdravnica. 

Don Juan je eden tistih literarnih likov, ki so doživeli največ obdelav. Za izhodišče si ga je vzel tudi Tomi Janežič z ekipo, ki se mu je raziskovalno in laboratorijsko približevala vso prejšnjo sezono. Vzporedno s tem je nastajalo novo dramsko besedilo Simone Semenič z naslovom še ni naslova. Avtorica se je Don Juanu, ki tokrat nosi kleno slovensko ime Janez, približala z vidika njegovih »zapeljank« in posledic njegovih dejanj – ki se vsa zlijejo v celoto v enem samem hipu, enem samem utripu srca. V trenutku, ki je potreben, da telo, ki zdrsne z ležišča, trešči na trda tla. Besedilo se je, kot se je izkazalo, izvrstno povezalo z gradivom, nastalim na vajah, in Janežič ga je subtilno združil v bogato, razplasteno celoto, ki dodaja še en pogled na brezštevilne različice Don Juana in donjuanizma, predvsem pa spregovori o naših radostih, upanjih, strahovih in stiskah. Tukaj in zdaj.

Ustvarjalci predstave

Besedilo: Simona Semenič
Režiser in dramaturg: Tomi Janežič
Scenograf: Branko Hojnik
Izbor glasbe: ustvarjalci predstave
Kostumografka: Marina Sremac
Oblikovalec zvoka: Silvo ZupančičŽ
Oblikovalca svetlobe: David Cvelbar, Tomi Janežič
Asistenta režije: Mirjana Medojević, Daniel Day Škufca
Asistent scenografije: Aleksander Vujović
Oblikovalec videa: Dušan Ojdanič
Oblikovalka maske: Nathalie Horvat
Svetovalka za jezik: Mateja Dermelj
Vodja predstave: Gašper Tesner
Igralci: Neda R. Bric, Daša Doberšek, Tomi Janežič, Nataša Keser, Boris Kos, Mirjana Medojević, Anja Novak, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef, Daniel Day Škufca, Stane Tomazin, Matija Vastl

Oddajo so pripravili

Montaža in oblikovanje zvoka: Aleš Zorec
Tehnična podpora: Boštjan Eržen, Youreup radio

Preposlušajte celotno serijo Abonmaja Borštnik.

Facebook Twitter Deli