Abonma Borštnik: ALI:STRAH TI POJÉ DUŠO (SNG Drama Ljubljana)

V vsaki od enajstih epizod serije Abonma Borštnik v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 54. Festivala Borštnikovo srečanje. Ali: Strah ti pojé dušo spremljajo: Žiga Brdnik, filmski kritik, Nika Švab, dramaturginja, Ksenija Repina, producentka.  

V vsakem ljubezenskem odnosu obstaja trenutek, ko čutimo, da v bistvu ne poznamo niti sebe niti človeka, ki se je nenadoma pojavil ob nas, skupaj s tem pa tudi ne realnosti, ki je to srečanje omogočila. To je na primer trenutek prvega srečanja. Ta novi odnos s tujcem ustvari razpoko v našem doživljanju realnosti, razpoko, ki bi jo radi čim prej zapolnili, da bi lahko to novoodkrito ljubezen vključili v svet, v katerem živimo, da jo kljub vsem oviram naredimo mogočo. V trenutku, ko nam to uspe, vsaka možna radikalnost tega odnosa izgine. Toda Fassbinder nam, s soočenjem prvega in zadnjega Emmijinega in Alijevega plesa, ponuja vpogled v to, da je ta razpoka potencialno vedno tukaj in da kljub vsemu obstaja upanje, da človek, ki ga ljubimo, tako kot svet, v katerem živimo, za vedno ostane tujec.
Milan Marković Matthis: Ljubiti tujca (odlomek)

Ustvarjalci predstave

Režiser: Sebastijan Horvat
Prevajalka iz nemščine: Urška Brodar
Prevajalec iz srbščine: Jernej Potočan
Avtor priredbe in dramaturg: Milan Marković Matthis
Scenograf: Igor Vasiljev
Kostumografka: Belinda Radulović
Skladatelj: Drago Ivanuša
Oblikovalec svetlobe: Aleksandar Čavlek
Lektor: Arko
Asistent režiserja: Mitja Lovše
Asistent dramaturga: Jernej Potočan
Asistentka scenografa: Maruša Mali
Asistentka kostumografinje: Bernarda Popelar Lesjak
Asistentka režiserja (študijsko): Maša Pelko
Igralci: Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Barbara Žefran, Boris Mihalj/Mitja Lovše k.g., Borut Doljšak k.g., Damjana Černe k.g., Eva Jesenovec, Nik Škrlec/Gregor Podričnik k.g., Saša Mihelčič/Tina Vrbnjak, Tamara Avguštin k.g., Vojko Zidar

Oddajo so pripravili

Montaža in oblikovanje zvoka: Aleš Zorec
Tehnična podpora: Boštjan Eržen, Youreup radio

Preposlušajte celotno serijo Abonmaja Borštnik.

Facebook Twitter Deli