100 decibelov: Mart, Mono Scarves in .čunfa

V komadu iz prve sodelovanje tovariša in tovarišise tovariša strmoglavljenega in Nastje Janžekovič, ki sta o komadu Bit na klik zapisala tole: 

Bit na klik se je porajal v navdihu trenutka, ko sva si z Nastjo pošiljala posnetke in ustvarjala na daljavo, v obdobju samoizolacije (karantene), ko je bil poudarjen občutek ujetosti v virtualne mreže, v katere smo se zapletli in doživljanje projekcije biti v virtualnem svetu. Izraža slutnjo bodoče (ne)družabnosti in odmika od globje povezanosti, ko je vse zreducirano na črno-belo odločanje (like, unlike, friend, unfriend...). Pesem je kot budilka za "klik" v glavi, za aktivacijo samorefleksije: kdo sem?, kaj pomeni bit in kako biti?, čemu nekaj počnem/izberem ali ne?

5/4 (pet četrtinski) ritem nakazuje na kolesje, v katerega smo ujeti in sodelujemo kot posamezni koleščki, znotraj sistema, v katerem ne veš, kaj bit, soočen s togim svetom, ki ga oblikujejo algoritmi in programi.

Obenem se je pri nastajanju sesuval PC in se je porajala ideja, da bi vključili zvoke elektrike, radijske motnje, komunikacijske šume in podobno, pa tudi pri ustvarjanju video posnetkov sva vključila sesuvanje računalniških sistemov, medtem ko je uporabljena tudi simbolika kalejdoskopa kot portala med zunanjim in notranjim svetom ter virtualnim svetom.

V samoizolaciji sta ustvarila še več komadov, ki jih lahko poiščete na YouTubu. 

 

Prve v besedi in zvoku slišimo Mart, ki jih zastopa Jani Peljhan. Vipavska zasedba, ki ustvarja od leta 2005, je na RŠ-evski založbi ZARŠ povila album Vuk, trenutno le v digitalni obliki, najdete ga lahko na Bandcampu. Z Mart smo opravili že več intervjujev, tokrat vrtamo malce globlje. Mono Scarves ima novo plato Prijazna ploščica, na kateri šraufa vezja in prijatelje. Redaktorji oddaje 100db smo veseli, da smo lahko skromno prispevali k zvočni krajini. 

.čunfa poletnim temperaturam primerno v širni svet pošilja feel good house komadič. Če Bandcamp malhi pridate kaj cekinov, dobite tudi alternativni mix. Za Radio Študent v Ljubljani sta prispevek pripravili Špela Cvetko in Brigita Gračner.

Facebook Twitter Deli