MARŠ27 za status: Da se bolje slišimo!

Mariborski radio Študent - MARŠ 8. februarja 2017 obeležuje 27 let obstoja, obenem ob tej priložnosti praznuje tudi ponovno pridobitev statusa programa posebnega pomena študentskega radia.

Odločno se bo pognal skozi to nekoliko zloglasno starost. Še vedno aktiven, prisoten in zagrizen, še vedno na 95,9 MHz in www.radiomars.si.

Na kulturni praznik MARŠ27 odpira vprašanja o nacionalni medijski strategiji s predstavniki nekomercialnih medijev, udeležbo na diskusiji so potrdili tudi iz Društva Asociacija, Sindikata novinarjev Slovenije in Direktorata za medije pri Ministrstvu RS za kulturo. Naslednji dan, v četrtek, bodo Dvorano Gustaf zavzeli slovenski kantavtorji, kot poseben gost Kantovanja pa bo nastopil Andrej Černelč. Za petek MARŠ27 veselo najavlja, da N'toko končno spet prihaja v Maribor! Najbrž ne potrebuje posebne predstavitve, pa vendar lahko pred izidom novega albuma preposlušate njegove solo izdaje. Po N'tokovem koncertu nas bo v noč spremljal nadebudni DJ Urbadur. Ko ne obrablja gramofonskih igel, je tudi so-avtor oddaje Repenčenje na radiu MARŠ, kjer širi svoje obsežno poznavanje hip hop scene med poslušalce. Sobotni zaključek MARŠ27 dogajanja prinaša najprej predstavitev projekta Caravan Next in impro predstavo Bande Ferdamane, zatem pa še udarni MARŠ Klub koncert trenutno enega najbolj divjih bendov pri nas - 3D prasci! Za after dolgo v noč bo poskrbela Dj MashI.

Program MARŠ27:

Sreda 8.2. ob 19h - Salon uporabnih umetnosti: Diskusija o nacionalni medijski strategiji

V moderirani razpravi obravnavamo različice strategije v javni obravnavi.

Ministrstvo za kulturo je junija 2016 objavilo prvo različico Strategije razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024.

Zadnjo objavljeno različico najdete pod naslovom Strategija Republike Slovenije na področju medijev za obdobje 2017 - 2015.

Gosti:

Sandra B. Hrvatin - profesorica Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem

Iztok Jurančič - glavni tajnik Sindikata novinarjev Slovenije

Miha Kosovel - urednik revije Razpotja

Zoran Medved - odgovorni urednik TV Maribor

Tjaša Pureber - strokovna sodelavka Društva Asociacija

Špela Stare - generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije

Boštjan Tadel - sodelavec Službe za odnose z javnostmi Ministrstva RS za kulturo

in Tomaž Zaniuk - direktor Radia Študent.

Moderator: Robert Špoljar - MARŠ.

Četrtek 9.2. ob 21.30 - Dvorana Gustaf, KC Pekarna: koncert Kantovanje + gost Andrej Černelč

Kantovanje je serija dogodkov, na katerih se predstavljajo neuveljavljeni kantavtorji, ki šele začenjajo svojo glasbeno pot in tako dobijo vzpodbudo, da svoje ustvarjanje iz domačih sob prenesejo med občinstvo, četudi gre samo za pesem ali dve. Večjo prepoznavnost zagotavljajo nastopi bolj uveljavljenih in izkušenih glasbenikov, katerih stvaritve so dosegle večje občinstvo, zato vsak dogodek pripelje prepoznavnega kantavtorja/kantavtorico - tokrat s solističnim nastopom gostuje Andrej Černelč.

Andrej Černelč

Sicer aktiven v mnogih glasbenih skupinah kot kitarist in vokalist, Andrej Černelč v svojem solo projektu naslavlja globlja čustva in glasbene teme, ki jih sicer ne more izraziti. Navdih mu je dal Adi Smolar, katerega prvi hit Pasji dnevi je izvajal že kot 10-letnik na festivalu Korajža velja z zasedbo, ki je kasneje zaslovela kot Malik. Pri trinajstih je začel kot samouk igrati kitaro in se kmalu vključil v prebujajočo se rock sceno Bistrice ob Sotli. Sodeloval je v bendih in projektih Eternia, Malik, Mána in The Ghen (slednji še deluje). Sočasno pa je (z daljšimi in krajšimi vmesnimi premori) pisal lastne skladbe za akustično kitaro in glas ter jih izvajal samo zase ali (redko) za najbližje. Za prvi solo javni nastop se je odločil marca 2014 v Klubu Metulj v domači Bistrici ob Sotli. Pozitivni odzivi so ga opogumili, da poskusi svoje pesmi predstaviti tudi širše in od takrat nastopa po vsej Sloveniji.

Petek 10.2. ob 22h - Klub Wetrinski: koncert N'toko, after DJ Urbadur

N'toko (Miha Blažič) je širši javnosti verjetno najbolje poznan po njegovem izjemnem freestyle rapanju in družbenokritičnih besedilih. Do danes je izdal tri solistične albume v slovenskem, dva albuma in tri EP-je pa v angleškem jeziku. Po tiho že odštevamo dneve do izida novega albuma in morda nas na koncertu počasti s kakšno čisto svežo glasbeno stvaritvijo.

Lani je odmevalo njegovo sodelovanje z Gramatikom, natančneje komad Slovenec vn, vokal pa je prispeval tudi na albumu Player Piano DJ Borke. Govorimo o The Prize (ft. N'toko). Seveda je Miha Blažič glasbeno/kulturno/intelektualno zelo aktiven in se udejstvuje tudi skozi kopico drugih projektov (Safari Kru, Triniton, Shampoo guy, BeatMyth, Ghosts Of Time, Moveknowledgement, gledališki performansi in, seveda, pisanje kolumn in drugih besedil).

DJ Urbadur

Še eden izmed aktivistov na mariborski glasbeni sceni se je kalil in se še kali v mariborski Gramofonoteki, sodeluje tudi kot so-avtor oddaje Repenčenje na radiu MARŠ, kjer širi svoje obsežno poznavanje hip hop scene. Tokrat bo svoje veščine delil z nami tudi v živo, poskrbel bo za intro v tokratni MARŠ klub in poskrbel, da boste dogodek zapustili z nasmeškom na obrazu.

Sobota 11.2. ves dan - Dvorana Gustaf, KC Pekarna: delavnice in predstavitev projekta Caravan Next, ob 23h koncert 3D Prasci, after DJ MashI

Caravan Next je obsežni mednarodni evropski projekt, ki povezuje skupnostna gledališča z dogodki po vsej Evropi, na katerih posameznike in skupnosti vzpodbuja k refleksiji o izzivih Evrope v novem tisočletju. V projektu gledališko in umetniško ustvarjanje postane sredstvo, s katerim se ustvarjajo novi pristopi za soočanje s socialnimi vprašanji in skrbmi nove Evrope. Delavnice za pripravo zaključne sobotne produkcije potekajo od četrtka do sobote, vsak dan med 12h in 16h.

ob 17h: zaključna produkcija delavnice Caravan Next

ob 19h: predstava improvizacijskega gledališča Banda Ferdamana

ob 23h: koncert 3D prasci + after DJ MashI

Zasedba se je izoblikovala kot zvočna refleksija starejšega glasbenega projekta Od Franclna možgani, ponuja pa glasbeno bolj progresiven in močnejši zvok, ki v iskrivi improvizaciji še vedno ohranja elemente jazza, bluesa in soula. Zasedba, ki jo glasboznalci uvrščajo v žanre jazz rock, blues rock, fusion in comedy, prihaja iz Šentjerneja in jo sestavljajo Jure Duh – Dzhuko na vokalu, kitari, sintisajzerju, Dejan Slak – Sleyk na bas kitari, vokalu in klaviature ter Marko Grubar – Mari na bobnih. 3D prasci so maja 2016 izdali prvi album, ki je za povrh vsega dvojni. Prvi plošček nosi naslov Pink, drugi pa Light Blue. Band sam zase pravi: »Prasci smo z žrtjem iz skupnega korita na kmetiji pr Rabindijevem Grangiju začel že doug nazaj. No, pa sma še zmirej lntkejle. Špilama rad, se mau purinema, pa grima naprej. ma Rimljani in sma Prasci, radi ukazujemo in rad kirga jebemo u glavo. Usakič kašn najebe. Rad se igrama s s kitaram, bubnm, sintiči pa efekti in delama tak fjužn, da se še uni Anapeji Krančevi, ka je zbežala ad tahribskih, veselička rasteguje da nebes.«

Povezave:

3D prasci na piedestalu (Val202)

DJ MashI

Mariborska DJ-ka spravlja funky, hip hop in reggae elemente v jazzed up glasbeni multipraktik.

 

MARŠ27 organizirajo Društvo za podporo radiu Marš, so.p., Zavod MARŠ, Kooperativa Peron so.p. in AGD Gustaf v sodelovanju s Kantovanjem in projektom Caravan Next. Da se bolje slišimo!

 

Facebook Twitter Deli