Izjava Radia MARŠ ob napovedanih rezih v proračun za kulturo Mestne občine Maribor

Glasovom organizacij, katerih delovanje ogrožajo napovedani rezi na področju kulture, mladine in sociale, se pridružuje tudi edini neodvisni radijski glas v regiji.

Zavod Mariborski radio študent je v 33 letih obstoja že dodobra spoznal vlogo talca, bodisi političnih interesov, bodisi pohlepa posameznikov in organizacij, tudi lokalne oblasti. Radio, katerega obstoj je bil mnogokrat že ogrožen, se je v takšni situaciji ponovno znašel, a tokrat mu lahko Mestna občina Maribor dokončno zadrgne zanko okrog vratu.

Napovedani rezi v kulturni proračun za MARŠ ne pomenijo dobrih novic. Delež sofinanciranja MARŠevega radijskega programa v sklopu javnih razpisov za programe in projekte je Mestna občina Maribor v preteklih ciklusih krčila, ob vse višjih stroških obratovanja pa odvzemi sredstev že potrjenega (ter leto in pol izvajanega) kulturnega programa lahko pomenijo ne le krčenje radijskega programa, pač pa pod vprašaj postavljajo tudi oddajanje samo.

Za ceno vsot, ki radiu pomenijo preživetje, Mestni občini Maribor pa dobesedno drobtine (manj kot promil), bo ugasnil edini neodvisni mariborski radijski glas v pustinji komercialnih programov in generične glasbe. O vlogi, ki jo ima Radio MARŠ kot valilnica medijskih kadrov ter v pokrivanju študentskih, mladinskih, kulturnih in manjšinskih problematik, pa je škoda izgubljati besede - zdi se, da so to teme, ki jim tako kot samemu radiu MARŠ odgovorni niso pripravljeni prisluhniti.


Izjavo lahko razširite na Facebooku.

Izjava je del serije Glas v prazno mesto, serije zvočnih opomnikov mariborskih nevladnih organizacij s področja kulture, ki v trenutni krizi Mestne občine Maribor opozarja na ogroženo kulturno krajino mesta.

Facebook Twitter Deli