Štipendije in novi študijski viri

Na dan, ko se dijakom in študentom pretoči na tekoči račun štipendija, so po celi Sloveniji bodoči dijaki in študentje izvedeli še vse, kar jih bo prepričalo, katera institucija oz. program jim je pisan na kožo. Uspešnost fakultet se meri po številu vpisanih, izpisanih, diplomiranih, faliranih in drugih študentov. Da ne ostanete le številka, just question everything…

​Vsem, ki so jim kemijske vezi kot na dlani, bo v veselje novica,  da je na Univerzi v Mariboru v letu 2017 dostopen novi e-vir: Royal Society of Chemistry (RSC) – Gold. Eno vodilnih svetovnih združenj za kemijo ponuja dostop do najnovejših raziskav in znanja s področja kemije. RSC Gold prinaša online revije združenja v polnem besedilu in baze podatkov s storitvami sprotnega obveščanja z različnih področij kemije in drugo gradivo v enem paketu. Večina revij ima faktor vpliva, vsebinsko so pokrita področja kemije, biologije, biofizike oz. fizike, materialov, medicine in farmacije. Celotna besedila člankov so dostopna za različna časovna obdobja, pri nekaterih revijah od leta 2008 oz.pri novejših naslovih od začetka izhajanja naprej. Natančnejši opis dostopnih vsebin RSC Gold paketa je dostopen na spletni strani združenja - www.rsc.org. Vaša mnenja in odzive glede RSC Gold pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.

Pomlad je verjetno skoraj nekje pred vrati, tako se lahko jutri, 11. februarja 2017 med 10:30 in 12:30 pridružite praktičnemu prikazu rezi pečkastega drevesa. Strokovno predavanje s praktičnim prikazom rezi bodo vodili Stanislav Tojnko in Andrej Vogrin s katedre za sadjarstvo FKBV ter Matjaž Lerš, vodja sadjarstva na Univerzitetnem kmetijskem posestvu Pohorski Dvor. Zbirališče udeležencev bo pred vhodom v meriborski botanični vrt. Vstopnina je 4 evre.

O zdravi prehrani med študentsko populacijo se bodo pogovarjali v ponedeljek, 13. februarja 2017, od 9.30 do 13.00 ure. Dogodek poteka v okviru iniciative Univerze v Mariboru kot družbeno odgovorne in trajnostno naravnane univerze ter projekta Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo z naslovom Ekološka živila v gastronomiji (EKO-GASTRO). Kakovost ekološke hrane v primerjavi s konvencionalno z vidika prehranjevanja študentov bo predstavila Martina Bavec z Inštituta za ekološko kmetijstvo mariborske univerze. V zakonodajni okvir - prepoznavanje ekoloških živil, in njihovih označb – pomote in zlorabe, stališča odjemalcev – se bosta zajedlli Martina Robačer in Milica Rančić z mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Tjaša Vukmanič in Katja Sabolič z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru bosta predstavili korake do certificirane ponudbe ekoloških živil v gastronomiji, predavanjem bo sledila še razprava. Prisotnost potrdite še do danes, 10. februarja 2017 na elektronski naslov martina.robacer@um.si.

Na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede pa si v sredo, 15. februarja 2017 med 18:00 in 19:00 privoščite še predavanje: Kako si uspešno pripravite načrt zasaditve zelenjavnega vrta s poudarkom na ohranjanju rodovitnih tal in ohranjanju zdravja mnogoterih vrtnin. Vanes Husić iz kluba Gaia vam bo s pomočjo aplikacije Naredivrt.si predstavil različne priložnosti. Predavanje bo v 1. nadstropju prizidka gradu Hompoš, na sedežu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah. Vstopnine ni!

Študentje in dijaki se bodo lahko na informativnih dnevih seznanili s študijskimi in srednješolskimi progami, na katerih bi želeli nadaljevati šolanje. Da bi se lažje odločili, so na fakultetah in srednjih šolah zanje danes in jutri pripravili predstavitve programov. Za bodoče študente je na voljo 18.895 mest, za dijake 23.440. Tako kot vsako leto bodo bodočim brucem na informativnih dnevih pomagali študenti oziroma študentske organizacije. Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je zanje pripravila brošuro z opisanimi vsemi ljubljanskimi fakultetami in akademijami, ki jih bodo delili na različnih info točkah. Predstavniki mariborske študentske organizacije pa bodo pomoč nudili pred samimi fakultetami. Slovenske železnice za danes napovedujejo okrepljene garniture rednih vlakov, vozila pa bosta tudi dva izredna vlaka (iz Litije in Celja).

V študijskem letu 2017/18 je na Univerzi v Mariboru razpisanih 4.993 vpisnih mest, od tega 3.928 za redni in 1.065 za izredni študij. Prvi prijavni rok poteka do 3. marca 2017, prijavo pa je mogoče oddati elektronsko, na spletnem portalu eVŠ (http://portal.evs.gov.si/prijava/). Med ključnimi novostmi na Univerzi v Mariboru je za študijsko leto 2017/18 razpisan nov visokošolski strokovni študijski program na Fakulteti za organizacijske vede Management v športu, ki se bo izvajal kot izredni študij. Pedagoška fakulteta pa je na študijskem programu Športno treniranje v nabor športnih disciplin dodala šport Hokej. V okviru letošnjih informativnih dnevov na Univerzi v Mariboru je danes potekal tudi Dan odprtih vrat Študentskih domov Univerze v Mariboru.

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.

 

Facebook Twitter Deli