Kako po Zoisove denarce

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so danes objavili razpis, v katerem so združena 4 priznanja in nagrade za znanstvenice in znanstvenike ter raziskovalke in raziskovalce. Odbor, ki razpisuje Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje za ambasadorja znanosti in Puhovo priznanje, želi z razpisom med nagrajenci vzpodbuditi uravnoteženo zastopanje spolov, zato še posebej vabi k predlaganju kandidatk za nagrade. Zoisova nagrada se podeljuje posamezniku ali skupini za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti oziroma za življenjsko delo posameznika, ki je dopolnil 65 let. Zoisovo priznanje se lahko podeli posamezniku ali skupini za pomembne dosežke na prej omenjenem področju, medtem ko se za priznanje ambasador ali ambasadorka znanosti Republike Slovenije na področju raziskovalne dejavnosti lahko potegujejo zamejci ali Slovenci na delu v tujini. S Puhovim priznanjem pa bodo nagradili izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Nagrade in priznanja se vsako leto podelijo ob obletnici rojstva Žige Zoisa, rok prijave za leto 2017 pa je odprt do 24. marca.

Raziskovalci, podjetja in šolajoči se posamezniki se lahko povezujete v spletnem socialnem omrežju www.studentforindustry.eu, nekakšni spletni borzi raziskovalnih nalog, ki vzpostavlja stik med podjetjem ali organizacijo, študentom ali dijakom in raziskovalcem mentorjem. Podjetje predstavi težavo ali opiše razvojni izziv in študent ali dijak se prijavi za reševanje izziva, pri katerem raziskovalec v razvojnem oddelku podjetja ali visokošolskega zavoda s svojim znanjem pomaga iskati rešitve. Ti trije akterji se povezujejo z namenom sodelovanja pri raziskovalnih, seminarskih in zaključnih nalogah študija ali pri drugih raziskavah, projektnemu delu ali za pomoč pri iskanju prakse, prevajanju in lektoriranju.

Mladi socialni podjetniki, ki se ukvarjate s socialnimi temami, se lahko prijavite tudi na šestmesečni spletni globalni podporni program Yunus in mladi. Mentorski program zagotavlja strokovno podporo za 25 izbranih socialnih podjetnikov, starih do 30 let, aktivnih pri reševanju in odpravljanju socialnih težav v svoji državi. Program vsebuje strokovno mentorstvo, spletne delavnice z mednarodno ekipo za oblikovanje poslovne vizije, spletne seminarje za razvoj funkcionalnih poslovnih spretnosti in uporabo podporne mreže, preko katere se povezujete s podobno mislečimi strokovnjaki po svetu. Rok za prijave je odprt do 26. februarja, več informacij poiščite na spletni strani yunusandyouth.com.

K prijavam pod sloganom Manj reklam, več oglasov vabi tudi Slovenski oglaševalski festival s prenovljenimi tekmovalnimi kategorijami, ki bo potekal 6. in 7. aprila v Portorožu. Bistvena sprememba letošnjega tekmovalnega programa je širitev skupine Družbeno dobro na dve kategoriji, Družbeno dobro neprofitnih, nevladnih in vladnih organizacij ter Družbeno dobro podjetij ali njihovih blagovnih znamk. Kategoriji sta letos ločeni zaradi kontekstualnih razlik in prizme ocenjevanja, velika nagrada za družbeno dobro pa bo še vedno namenjena samo enemu delu. Širjenje komunikacijskih kanalov in oblik oznamčenih vsebin je prineslo spremembo tudi skupini Radijski oglasi. Ta se odslej imenuje Radijsko komuniciranje in omogoča prijavo v dve kategoriji, Radijski oglasi in Druge oblike oznamčenega radijskega komuniciranja, ki je odprta za nove sodobne in drugačne oblike oznamčenih aktivnosti, ki nastajajo znotraj radijskih postaj ali v sodelovanju z njimi. V skupini Digitalno komuniciranje sta zaradi trendov in tehnološkega razvoja doslej ločeni kategoriji Spletna mesta in Aplikacije združeni v enotno kategorijo Spletna mesta in aplikacije. Vseh tekmovalnih kategorij festivala je letos torej 13, izbrani pa so tudi člani devetčlanske žirije, ki ji bo letos predsedoval Gal Erbežnik. Pri ocenjevanju v ožji izbor uvrščenih prijavljenih del v skupini Celostne komunikacijske akcije se bodo žiriji pridružili še trije predstavniki naročnikov, ki jih je imenovalo Slovensko združenje oglaševalcev. Več informacij in spletni sistem za prijave najdete na festivalski strani sof.si. Prijave sprejemajo do 6. marca.

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli