Kaj narediš s poškodovanim kosom pohištva?

Včeraj napovedani protest v Čilu se zaradi prepovedi s strani oblastniških struktur ni zgodil na odprtem. Študenti so kljub temu protestirali po fakultetah z raznimi akcijami, manifestacijami, predavanji, debatami in drugimi načini izražanja zahtev po prostem izobraževanju. Hkrati so ostro obsodili dejanja države, ki mejijo na diktaturo. Prav tako so javno oznanili, da ne bodo odnehali in da bodo usmerili vso svojo kreativnost v spreminjanje družbe na bolje skozi boljši izobraževalni sistem in večjo socialno pravičnost. Nadaljuje se tudi borba proti privatizaciji in zadolževanju študentov. Izobraževanje mora biti brezplačno za vse! Pravijo: ¡Hasta conquistar el derecho a la educación!

Kaj narediš s poškodovanim kosom pohištva? Ali z oblačilom, ki si se ga naveličal? Kaj se zgodi z nakitom in spominki, ki jih ne maraš več? Odvržeš v koš? Nikakor ne! V Vojniku bo jutri odprl vrata 1091-ti »Repair Café« na svetu z imenom – Repair Café Vojnik! Vabljeni torej na otvoritev prvega Repair Café-ja 17. junija, ob 10. uri na lokaciji Celjska cesta 10, Vojnik. »Repair Café« je koncept, ki je nastal leta 2009 na Nizozemskem in podpira idejo popravil v lokalnem okolju, z namenom izboljšanja splošnega družbenega stanja tako na ravni posameznika kot države. Ustanoviteljica Fundacije »Repair Cafe« je Martine Postma. Fundacija nudi podporo lokalnim skupinam po vsem svetu, ki želijo ustanoviti Repair Café in podpira tudi Repair Café Vojnik.

Za tiste željne učenja so Zofijini ljubimci zagnali spletno platformo, kjer lahko najdete gradiva in vaje s področja humanistike. Na podstrani “Učilnica” pregledno in premišljeno zbirajo gradiva in vaje, ki lahko koristijo tako učiteljem kot učencem pri poučevanju in spoznavanju različnih humanističnih vsebin, s prav posebnim poudarkom na etiki in filozofiji. Gradiva so primerna za uporabo na ravni osnovne in srednje šole, koristna pa so lahko tudi študentom. Dobrodošli so komentarji, predlogi za popravke in dodatna gradiva, ki jih lahko oddate na katerega od njihovih elektronskih naslovov. Učitelji s tem, ko oddajo gradiva, tvorno prispevajo h kakovostni rasti strani in razpravi o didaktičnih in drugih problemih s področja filozofije vzgoje. Zadeva je dosegljiva na ucilnica.zofijini.net.

Sledi tehnološka novica. Josh MacDowell iz San Antonia v Texasu je združil dve, relativno stari, tehnološki ideji. Stirlingov motor je mehanska naprava, ki spreminja toplotno energijo v mehansko delo.  Deluje po krožnem ciklu s kompresijo in ekspanzijo delovnega plina. Učinkovitost stroja je lahko tudi okrog 50-odstotna, kar je veliko v primerjavi s standardnimi motorji na notranje zgorevanje. Stroju, ki ga je razvila NASA v sedemdesetih, je MacDowell dodal termofilno tehnologijo. Tako je nastal neke vrste hibridni pogon. Motor bo tako sproti polnil baterijo, kar naj bi omogočilo porabo okrog 2 litra na 100 kilometrov. Naftna industrija ne bo zadovoljna.

Če tudi vi niste zadovoljni s pomanjkanajem ekološke osveščenosti in delovnih mest, slabim socialnim položajem mladih in pomanjkanjem možnosti vpliva, vas zavod Nefiks vabi na študijsko skupino YouthMetre, ki bo potekala 28. junija cel dan. Zadeva bo v Ljubljani in je zanimiva za vse, ki si želite raziskati novo dimenzijo aktivne participacije. Prek tega  boste spoznali, kako se lahko s pomočjo orodja YouthMetre približate političnim odločevalcem ter jim predstaviti mnenja in ideje za reševanje različnih vprašanj. Udeleženci študijske skupine boste analizirali Strategijo EU za mlade s poudarkom na osmih področjih ukrepanja, to so: izobraževanje, zaposlovanje, ustvarjalnost in podjetništvo, zdravje in šport, udeležba, socialna vključenost, prostovoljstvo ter mladi in svet. Prav tako boste udeleženci ocenili in predlagali dobre prakse za vsako izmed področij in testirali orodje YouthMetre ter preučili možnosti za njegovo uporabo v vašem lokalnem okolju. Prijavite se lahko še do 19. junija, prijavnico pa najdete na spletni strani zavoda Nefiks.

Fotografija: Flickr

Facebook Twitter Deli