Webcamp 2016

V soboto, 12. marca, se je na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko odvila že osma ne-konferenca Webcamp Ljubljana. Webcamp funkcionira po principu BarCamp, kjer udeleženci soustvarjajo program – temu primerno tudi naziv ne-konferenca. Namenjena je vsem, katerih dejavnosti kakorkoli tangirajo spletne tehnologije. Namen Webcampa je širjenje izkušenj, razvoj novih idej ter iskanje novih priložnosti za sodelovanje.

S pričetkom ob 9. uri se je po začetnem nagovoru organizatorja Jureta Čuhaleva ter predstavnika Fakultete za računalništvo in informatiko, več kot 300 udeležencev razkropilo v tri predavalnice, kjer so hkrati potekala tri predavanja, in sicer na front end, back end in DevOps področjih. Predavatelji so prišli iz vseh vetrov – Hrvaške, Srbije, Bolgarije, ZDA in nenazadnje tudi Slovenije. Dogodek je, zaradi udeležencev iz več držav, v celoti potekal v angleščini, vsak predavatelj pa je za svojo predstavitev imel na voljo približno 20 minut. Za razliko od podobnih dogodkov na tem področju se je vzpodbujal bolj sproščen način komunikacije, udeležencem pa se je priporočalo, da naj morebitna vprašanja postavljajo izven predavalnice.

Izmed obiskanih predavanj bi izpostavil predavanje Božidara Batsova z naslovom »The Burden of Project Stewardship« o tegobah, s katerimi se srečuje malodane vsak razvijalec odprtokodne programske opreme. Primož Cigler je predstavil prednosti dela na daljavo in orodja, ki njemu in njegovi ekipi sodelavcev olajšujejo razvoj spletnih rešitev. Marko Kažič je izpostavil negativne plati zdajšnjega načina poučevanja programiranja, računalniških znanosti in nasplošno celotnega učnega sistema, ki se v praksi ni spremenil že zadnjih sto let. Je tudi ustanovitelj podjetja Zamphyr, IT-šole prihodnosti, kot jo je sam poimenoval, katere ultimativni cilj je pripeljati sistem poučevanja v 21. stoletje. Simon Belak je s predavanjem »The Log, the View and the Stream«  prikazal križe in težave pri organizaciji podatkov, s katerimi se soočajo na projektu GoOpti in seveda njihov pogled na rešitev teh problemov.

Med enournim odmorom za kosilo so udeleženci imeli priložnost pokukati v Internet of Things (v nadaljevanju IoT) kotiček, v katerem so se predstavili štirje projekti. Anže Kožar in Janez Cimerman kot predstavnika Makerlaba, prvega IoT laboratorija v Sloveniji, ki se trenutno nahaja v prostorih ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Bojan Šernek in sodelavci so predstavili rešitev problema, s katerim se sooča marsikateri mojster zvoka doma in v tujini. Skupina Distopiksound je izdelala vmesnik, kateri olajša shranjevanje in priklic nastavitev za željeno zvočno napravo z uporabo tablice ali mobilnega telefona. Nič več fotografij nastavitev ter večnih popravkov in plezanja pod mizo, nastaviš enkrat in pozabiš. Jernej Mirt je predstavil projekt ViarBox – poceni zložljiva očala virtualne resničnosti, kompatibilna z vsemi Google Carboard aplikacijami. Martin Mikeln je v imenu podjetja The Kiwi Factory predstavil izdelek Bluejay, pametno Blutooth napravo namenjeno za uporabo v avtomobilu. Olajša iskanje prostega parkirnega mesta, po zadnjih informacijah že podpira ljubljanski Citypark, v primeru nesreče sam pokliče reševalce ali vklopi ogrevanje stanovanja preden prispete domov. Možnosti uporabe so neskončne. Trenutno si ga lahko zagotovite s podporo njihove Kickstarter kampanje.             

Po skupno 18 predavanjih in odmorom za kosilo se je dogodek prevesil v drugo polovico, katera je bila namenjena t. i. lightning talk-om, krajšim petminutnim predstavitvam o poljubni tematiki. Izmed teh je verjetno najbolj zaslužna izpostave predstavitev Katje Ošljak, ambasadorke projekta EU Code week, katerega cilj je predstaviti programiranje širšim množicam. Mimogrede, EU Code week se bo letos izvedel med 15. in 23. oktobrom.

Uradni del dogodka je trajal dobršen del dneva in se je zaključil nekaj čez tretjo uro popoldan. Posnetki predavanj bodo objavljeni na uradni spletni strani dogodka. Fotografije si že lahko ogledate na njihovem Flickr računu.

Facebook Twitter Deli