Vse o njunem tangu

''In tango heaven is found through the simple gift of grace.''
Stephen Brown

V studiu sta se nam pridružili violinistka Tamara Bakardzieva in tolkalistka Tajana Novak, s katerima sem poklepetala o glasbi.

Tamara prihaja iz bolgarske družine priznanih glasbenikov, družinsko tradicijo pa je nadaljevala s šolanjem in študijem violine v rodni Sofiji ter Avstriji. Študij, pozneje pa tudi služba, sta ji omogočili da prepotuje Evropo, z različnimi orkestri pa je tekmovala in pobirala nagrade v mladinski, filharmonični in simfonični zasedbi. Njena prima violina je odzvanjala tudi v Graški operi in na Dunaju, še vedno pa sodeluje v Domchor orkerstru Graške katedrale. Kot koncertna mojstrica je tudi vodila komorni orkester, potem pa se je ustalila v mariborskem SNG-ju. Deluje večinoma na klasičnih področjih; s pianistko Adriano Magdovski sta letos za Festival Maribor predstavili otroški balet Hrestač, v načrtu pa ima še Romanticne klasicne miniature v Salonu uporabnih umetnosti ter ciklus Bahovih Sonat in Partit za solo violino v Wetrinskem Dvorcu.

Tudi Tajanino ljubezen do glasbe je bilo moč videti že rosnih letih, ko je pela v zboru Carmine Slovenike. V Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor se je najprej posvetila klavirju, pozneje pa so jo navdušila tolkala. Že v času obiskovanja SGBŠ Maribor je prejela diplomo za izjemne umetniške dosežke, pozneje pa tudi druga odlikovanja in priznanja. S Simfoničnim Orkestrom Opere in Baleta Maribor in ducatom drugih zasedb je gostovala tako doma kot v tujini. Danes poučuje tolkala na glasbenih šolah in nastopa v alternativnih, popularnih, akustičnih in celo narodno zabavnih skupinah z bobni, cajon-om, vibrafonom in drugimi tolkali. 

Kljub izjemni klasični izobrazbi in izkušnjam se pa želita dekleti pokazati v malce drugačni luči in izraziti svojo virtuozno plat. Že dvakrat poprej, sta mariborskemu občinstvu predstavili projekt 'Todo Sobre mi tango' v Salonu uporabnih umetnosti. V soboto, 2. 12. bomo tam ob 20:30 lahko ponovno uživali v priredbi pesmi argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle, ki je zlil tradicionalni tango s klasično in jazzovsko glasbo v stil 'tango nuevo'. Priznani glasbenici se bosta s harmonijo violine in vibrafona dotaknili naših src s čutno glasbo.

Facebook Twitter Deli
0 comments