Overjam 2017 - drugi del

     Na Overjam International Reggae festivalu je sporočilo enotnosti in ljubezni letos že šestič predajalo  več kot 80 glasbenikov iz Italije, Srbije, Jamajke, ZDA, Francije, Velike Britanije, naše ljube Slovenije in drugih. Reggae je v Slovenijo prišel preko Italije, zato ni čudno da je Overjam prevzela italijanska organizacija, kar je zaradi oglaševanja pomenilo več italijanskih obiskovalcev in več dub-a.

     Na glavnem odru smo imeli priložnost  slišati digitalni reggae. Francoskemu basistu, producentu in ustvarjalcu elektronskega riddim-a, Manudigital, se je z vokali pridružil reggae DJ Joseph Cotton iz Jamajke, ki pa je aktiven že od 70. Let prejšnjega stoletja. Z nami sta delila tudi nekaj vtisov in izkušenj o elektronski glasbi.

https://www.discogs.com/artist/31306-Joseph-Cotton
https://www.discogs.com/artist/2983392-Manudigital

     V ritme roots reggae nas je zazibal DJ Ras Levi Selector, ki tudi čez leto širi rastafarijansko sporočilo po slovenskih odrih.

https://www.mixcloud.com/Ras_Levi_Selector/ijahman-levi-mix/

     V reggae-ju se uporablja jamajški patois ('patuá'), torej lingvistično mešanico jezikov (angleščina z vplivi zahodno afriških dialektov), zato sem prosila italijansko skupino Patois Brothers, da nam obrazloži pomen njihovega imena. Z mano sta bila basist Sala ter saksofonist in vokalist Jeremy. Beneški Roots reggae band, ki se je formiral leta 2010, je letos izdal že svoj drugi album, Wise and Wild.

https://www.youtube.com/watch?v=reW4PEa06sY

     Pevec in DJ z italijanskimi in nemškimi koreninami je že v rani mladosti začel igrati na trobento, bobne in klaviature. S svojo kreativnostjo in ognjem so Fyah T in Next Generation Family izrazili zavestno dušo in pravičnega duha z vpeljevanjem dancehall-a, pop in rock elementov v roots reggae. S svojimi gorečimi nastopi razkriva pristno željo po širjenju enotnosti, miru in ljubezni.

https://www.reggaeville.com/dates/festival-details/reggae-jam-2017/videos/vid/fyah-t-golden-locks-reggae-jam-2017/
http://www.fyaht.com/
https://www.reverbnation.com/fyaht/song/25155684-rebellious-fyah-t

Facebook Twitter Deli
0 comments