#25 - Boomer ali zoomer, hlastamo po istem luftu

Večni konflikt med mladimi in starimi se odraža tudi v boju za podnebno in okoljsko pravičnost, aktualnem bolj kot kadarkoli prej.

V prvi letošnji epizodi Radia Marš zato serviramo prepotrebno panacejo za medgeneracijski boj - medgeneracijski dialog. Maršev RadioAktivist Zinedin se pogovarja z angažiranim okoljskim dvojcem dveh generacij: 54-letnim Urošem Macerlom in 29-letnim Samom Curkom.

Uroš je ekološki kmet iz Zasavja, znan kot verjetno najbolj izpostavljen okoljski aktivist iz tamkajšnjih krajev, ki je z Društvom Eko krog po dolgoletni bitki uspešno ustavil sosežig petrolkoksa v trboveljski cementarni Lafarge ter bil trn v peti drugim lokalnim onesnaževalcem. Bil je tudi med začetniki kampanje proti spremembam Zakona o vodah leta 2021, v letu, ko je kot sopredsednik vstopil v novoustanovljeno zeleno stranko VESNA.

Samo pa je predsednik nevladnega društva AETP (Animal Enterprise Transparency Project – Projekt transparentnosti živalskih obratov), ki prek medijskih kampanj uvaja transparentnost v slovensko živinorejo in z njo povezano industrijo ter med drugim razsvetljuje rejske prakse klavnic, ki so kljub zanemarjanju dobrobiti živali in klavniških delavcev v veliki meri standardne in v skladu z zakonom.

Uroš in Samo spregovorita o lastnem doživljanju razlik med generacijami, o manku aktivnega državljanstva v Sloveniji ter o jalovosti in nezelenosti okoljske politike levih, desnih in golobjih vlad ter medijskega diskurza o le-tej. Razmišljata pa tudi o možnostih premostitve medgeneracijskega prepada - od ozaveščenih vrtcev do eko-domov za ostarele!

Facebook Twitter Deli