MITF #15: Z Mirkom Ilićem ob razstavi plakatov "Toleranca/Strpnost"

Ob nedavnem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. januar) je GT22 v svoji avli znova razstavil plakate na temo strpnosti. Razstavo kurira svetovno priznani oblikovalec Mirko Ilić, ki je k sodelovanju povabil kopico odličnih ustvarjalk in ustvarjalcev z vseh koncev sveta, da prispevajo svoj pogled na strpnost. Podcast MariborIsTheFuture z Ilićem smo posneli ob prvi postavitvi razstave leta 2017, ko je obiskal Maribor, mesto svojega otroštva, in mariborskim študentom ter študentkam predaval tudi o simbolih sovraštva ter njihovih aktualnih pojavnih oblikah.

Ilić se je rodil v Bosni. V Evropi je risal stripe, ilustracije, umetniške plakate ter naslovnice knjig in plošč. V ZDA je bil leta 1991 umetniški direktor revije Time Magazine International Edition in leta 1992 urednik mnenjskih strani v reviji New York Times. Leta 1995 je ustanovil studio za grafično oblikovanje Mirko Ilić Corp, ki se ukvarja predvsem z oblikovanjem publikacij, podob in notranjim oblikovanjem. Njegovo delo je razstavljeno v mnogih ustanovah in muzejih, med drugim v muzejih MoMA in Smithsonsian.

Mirko Ilić je s Stevom Hellerjem so-avtor več knjig, med drugimi Genialne poteze: 100 ikon grafičnega oblikovanja (Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design), Rokopis (Handwritten), Ustavi se, misli, pojdi, naredi (Stop Think Go Do), Velike črke (Lettering Large) in Predstaviti Shakespearja (Presenting Shakespeare). Z Miltonom Glaserjem na napisal knjigo Oblikovati nestrinjanje (The Design of Dissent). Poučuje ilustracijo na šoli za vizualne umetnosti v New Yorku.

Moderator: Žiga Brdnik
Zvok: Boštjan Eržen

Podcastu lahko kadarkoli prisluhnete na tej povezavi.

Facebook Twitter Deli