Zgodovinski Infokoncentrat

Infokoncentrat na dan, ko se je 96 let nazaj rodil Kurt Vonnegut ml., začenjamo pri Haitiju. Začasni predsednik Haitija Jocelerme Privet po poročanju BBC, opozarja, da bo na otoku zmanjkalo hrane. Vlade po svetu je pozval k več pomoči in opozoril, da mednarodna skupnost ne izpolnjuje svojih zavez Haitiju po pustošenju orkana Mathhew v začetku oktobra. Privet je še poudaril, da bi se lahko položaj, brez takojšnje finančne pomoči, v državi še poslabšal, saj to potrebujejo za ponovno sajenje pridelkov, ki jih je uničil orkan. "Če nam ne bo uspelo zagnati kmetijstva, bomo imeli čez tri ali štiri mesece veliko prehrambno krizo," je še dejal.

Prehrambena kriza pa je vladala tudi 11. novembra 1918, ko se je končala Prva svetovna vojna, zato današnji dan obeležujemo kot Dan premirja. Po svetu, v znak spomina na podpis premirja med Nemčijo in Antantskimi silami, s katerim se je leta 1918 zaključila vlika vojna, potekajo različne spominske slovesnosti. Rusija je po oktobrski revoluciji in strmoglavljenju ruskega carja Nikolaja II. iz vélike vojne izstopila 3. marca 1918 s podpisom sporazuma iz Brest-Litovska. Sledile so centralne sile, najprej Bolgarija, ki je 29. septembra 1918 podpisala premirje v Solunu. Otomansko cesarstvo je podpisalo premirje konec oktobra in zatem še Avstro-Ogrska, ki je premirje podpisala 3. novembra 1918 v Villi Giusti blizu Padove, po izgubljeni bitki na Piavi in razglasitvi samostojnosti Madžarske, Češkoslovaške, Slovenije in Hrvaške. S tem je Avstro-Ogrska kot enotna država razpadla in tako nehala obstajati. Kot uradni zaključek vojne šteje 11. ura, 11. dan, 11. mesec leta 1918, navajajo agencijski in enciklopedični viri. Sicer šteje tudi za 351. dan gregorijanskega koledarja, po katerem preostane še 50 dni do konca leta.

Kriza se je razplamtela po torkovih volitvah v ZDA, saj svoje mnenje glasno izražajo prebivalci, ki se združujejo na protestih, poroča RTV Slovenija. V več ameriških mestih so po zmagi Donalda Trumpa že drugo noč zapored potekali protesti. Na protestih v Portlandu v Oregonu se je zbralo okoli 4 tisoč ljudi, BBC poroča, da so ljudje razbili več izložbenih in avtomobilskih oken ter zažgali zabojnike za smeti. Policija je proteste označila za izgrede in aretirala 26 ljudi. Mirni shod v Filadelfiji je bil osredotočen na temnopolte ženske in žrtve spolnega nasilja, je poročal portal rt.com, ki se je pri navajanju številke 1.000 udeležencev skliceval na tamkajšnje medije.

V Denverju se je zbralo okoli 3.000 ljudi, poroča Reuters, v Dallasu pa več sto. V Baltimoru se je po podatkih policije zbralo 600 mirnih protestnikov, ki so hodili po mestu in ovirali promet. V Minneapolisu so ljudje za kratek čas zaprli avtocesto v obe smeri, v San Franciscu je več kot 1.000 dijakov odšlo od pouka in vihtelo mavrične in mehiške zastave. V New Yorku se je zbralo približno od 300 do 400 protestnikov, medtem ko jih je bilo v sredo skoraj 2.000. Policija jih je zadržala, da niso blokirali Pete Avenije. Protestniki so se zbirali tudi v Chicagu, Salt Lake Cityju, Grand Rapidsu, Milwaukeeju. Protesti so se nadaljevali tudi v Oaklandu v Kaliforniji.

Precej bolj enotni pa so naši sosedi. Hrvaški člani parlamenta so danes z veliko večino glasov za vršilca dolžnosti glavnega ravnatelja Hrvaške radiotelevizije imenovali Blaga Markoto. Za funkcijo na vrhu nacionalke ga je predlagal Odbor za informiranje, informatizacijo in medije hrvaškega sabora. Markota je na HRT zaposlen od leta 1999. Med drugimi je delal kot glavni ravnatelj televizijskega dela in svetovalec glavnega ravnatelja HRT. Med leti 2001 in 2008 je vodil marketinški oddelek nacionalke in v tem obdobju naj bi televizija ustvarjala največje prihodke v svoji zgodovini, nazadnje pa je v hiši vodil arhiv. Po poročanju HRT, naj bi bil Markota za vodilno funkcijo imenovan kot nepolitični kandidat, kar se ni zgodilo že desetletja.

Mariborčani bodo prvi slovenski nano satelit poslali v vesolje prihodnje leto in se s tem pridružili 50. državam, ki imajo satelite v vesolju. Iztok Kramberger, z mariborske Fakultete za elektrotehniko, je pojasnil, da bodo nano satelit Trisat izstrelili v nizko Zemljino orbito. S katero raketo bo poletel, še ni znano. »Ponudnikov je več, med drugimi tudi iz Indije.« je za RTV Slovenija povedal Kramberger. Življenjska doba nano satelitov, kot je slovenski Trisat, je pet do šest let, potem pa izgorijo. Slovenci smo dejavni tudi na področju vesoljske medicine. V Olimpijskem športnem centru Planica so nedavno ustanovili Center za simulacijo bivanja na Marsu in Luni, v katerem ustvarjajo razmere, podobne tistim v vesolju, ter raziskujejo, kako breztežnost in pomanjkanje kisika vplivata na človeški organizem.

Vesoljce židane volje srečate že danes po mariborskih ulicah, predvsem pa na Trgu Leona Štuklja. Svetega Martina dan lahko v Mariboru tradicionalno praznujete na 33. Martinovanju, na Trgu Leona Štuklja, ki se je pričelo ob 11. uri in bo trajalo do desete zvečer. Praznovanje naj bi bilo največje te vrste v državi, saj pričakujejo do 20 tisoč ljudi. Zagotovljeno je podaljšano obratovanje nekaterih avtobusnih linij, in sicer bodo po 23. uri obratovale linije št. 1, 4, 6, 3 in 12.

In še velikanu v spomin. Svetovni trubadur Leonard Cohen je davi preminil v 83. letu starosti. Objava se je pojavila najprej na njegovem Facebook profilu, podrobnosti o njegovi smrti niso znane, poročajo tuje tiskovne agencije. V odziv na njegovo smrt se je prvi odzval kanadski premier z besedami: »Noben drug glasbeni umetnik ni zvenel kot on, ampak njegova dela odmevajo čez generacije. Kanada in svet ga bosta pogrešala.« Cohen je pet let svojega življenja preživel kot menih v budističnem centru v Los Angelesu, nato pa se je leta 1999 vrnil h glasbi. Po zadnji turneji, ki jo je imel letos, je 21. oktobra izdal svoj zadnji album »You Want It Darker«, v spomin na eno svojih največjih ljubezni in muz Marianne Ihlen, ki je bila navdih za pesem So Long, Marianne, in je umrla pred nekaj meseci. Na albumu je njegov glas slišati temnejši in globlji, v besedilih pesmi razmišlja o smrti.

Info spisala Saška, Koncentrirati je pomagal Franci.

Facebook Twitter Deli
0 comments