Vračanje

Infokoncentrat, 23. maja, začenjamo v Vietnamu. Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Hanoju sporočil, da so ZDA, po več desetletjih, v celoti odpravile embargo na prodajo orožja Vietnamu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na skupni novinarski konferenci je z vietnamskim kolegom Tran Dai Quangom poudaril, da odločitev ni povezana s Kitajsko, temveč so jo sprejeli na podlagi želje ZDA po dokončanju dolgega procesa normalizacije odnosov z Vietnamom. "Na tej stopnji sta obe strani razvili raven zaupanja in sodelovanja, ki vključuje tudi naši vojski," je pojasnil. Quang je pozdravil odpravo embarga, ki sega v obdobje hladne vojne. Daleč od oči velikih živin, pa se je vietnamski sindikat ribiških delavk in delavcev pridružil splošnemu neodobravanju kitajske prepovedi ribarjenja v Južnem kitajskem morju. Prepoved bo trajala do prvega avgusta, sindikat pa protestira, ker naj bi jih ta odločitev omejevala na njihovih uveljavljenih ribiških poteh. Odločitev so razglasili za ilegalno, med drugim tudi zato, ker verjamejo, da je v nasprotju z mednarodnimi dokumenti, kot je Konvencija Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu.

Nadaljujemo pri bombnih oziroma samomorilskih napadih. V nizu bombnih napadov na dve mesti, ki sta v rokah režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, na sredozemski obali Sirije, je bilo danes ubitih več kot 100 ljudi. Odgovornost za sedem bombnih eksplozij je prevzela skrajna Islamska država, ki je navedla, da so njeni borci v mestih Džabla in Tartus napadli "alavitska zborovanja". Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana, so eksplozije v Tartusu odjeknile v stanovanjskih predelih, sirska državna televizija pa je poročala, da je bila v eksplozijah v Džabli med drugim zadeta tamkajšnja bolnišnica.

Teden pa se je krvavo začel tudi v pristaniškem mestu Aden na jugu Jemna, kjer je bilo danes, v dvojnem samomorilskem napadu, ubitih najmanj 45 ljudi, več deset je ranjenih. V naborniškem centru blizu vojaškega oporišča Badr je bilo ubitih najmanj 25 nabornikov, ko je samomorilski napadalec v vrsti mladeničev sprožil eksploziv, poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo varnostne vire. Po navedbah ruske tiskovne agencije Sputnik se je samomorilski napadalec razstrelil tudi pred centrom in pri tem ubil najmanj 20 ljudi. Po navedbah zdravstvenih virov, bi lahko bilo smrtnih žrtev še več zaradi resnosti poškodb ranjenih. 

Skok doma začenjamo s Slovenskimi Demokratičnimi Sanjami. Poslanec Andrej Čuš je ob izstopu iz Slovenske demokratske stranke napovedal, da bo kot samostojni poslanec naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, s tem pa bodo presegli položaj v slovenski politiki, "ko si dve osebi delita državo"."Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan," je dejal. Napovedal je, da bo za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju. Na to temo ima že dogovorjena srečanja, je pojasnil. Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami pritegnili na prihodnje volitve tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve. "Naša skrb bo usmerjena v slovensko sedanjost in prihodnost," napoveduje Čuš, ki ob tem ni odgovoril na vprašanje, ali je to napoved ustanovitve nove stranke. Na vprašanja novinarjev namreč ni odgovarjal.

Iz državnega zbora pa na sodišče. Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov iz Velenja kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma, je za STA povedal zagovornik babice dečkov, odvetnik Velimir Cugmas. Odločitev upravnega sodišča, o kateri je najprej poročal Večer, je odvetnik prejel danes, sprejeta pa je bila 11. maja. Kot je pojasnil odvetnik, je sodišče ugodilo tožbi, s katero je terjal ugotovitev, da je Center za socialno delo (CSD) Velenje z odvzemom otrok, 30. marca letos, ravnal nezakonito, da je z odvzemom posegel v otrokove pravice v razmerju do babice ter da je s tem povzročil protipravno stanje babici in vnukoma. Sodišče po njegovih besedah ugotavlja, da je bil odvzem mladoletnih vnukov babici v nasprotju z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter Ustavo RS. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z odločitvijo upravnega sodišča še niso seznanjeni, so pojasnili za STA. Odvetnik Cugmas pa je za STA še pojasnil, da babica še vedno ni videla vnukov, prav tako ne ve za ime rejnikov.

Infokoncentrat zaključujemo na univerzi. Univerza v Mariboru je prejšnji teden postala članica COPERNICUS Alliance. To je združenje evropskih univerz, ki vključujejo načela trajnostnega in družbeno odgovornega (TDO) razvoja v svoje raziskovalne in izobraževalne programe, upoštevajo jih pri vodenju in upravljanju ter razvijajo partnerstva z lokalnim okoljem, da bi skupaj spodbujali trajnostno ravnanje na lokalni in globalni ravni.

Facebook Twitter Deli
0 comments