V Angliji odkrili Super-henge

Infokoncentrat na dan sedmega septembra začenjamo v Angliji. Ogromna vrsta 90 megalitskih kamnov je bila najdena zakopana pod prazgodovinskim super-henge-om Durrington Walls, le miljo stran od svetovno znanega mesta zbirališča kamnov? Stonehenge v Wiltshiru, Angliji. Ogromna linija megalitskih kamnov leži 3 metre pod zemljo in je bila odkrita z uporabo sofisticirane radarske opreme. Ugotovitev je, da je celotna formacija kamnov bila velik ritualni spomenik.

"Gledamo enega od največjih kamnitih spomenikov v Evropi ki je bil pred našimi nosovi že nekaj več kot 4000 let ... To je resnično izjemno." Je dejal profesor Vince Gaffney, iz Univerze v Bradfordu in ko-direktor Stonehenge Hidden Landscapes Project, ki je odkrilo te kamne. "Mislimo, da česa takega ni nikjer drugje na svetu. Odkritje je popolnoma sveže in kot tako zelo izjemno" je ?e dodal.
Odkritje je bilo napovedano na otvoritvi britanskega festivala znanosti v Bradfordu, in je bilo opisano kot najbolj razburljivo ugotovitve neolitske Britanije za več let vnaprej.

Več o tem lahko preberete na spletni strani: KLIK

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes opozoril, da ima Evropa pred začetkom zime le še malo časa za zagotovitev ustrezne zaščite in podpore več deset tisoč otrokom beguncem. Približno četrtino iskalcev varnega zavetja v Evropi predstavljajo otroci. V prvi polovici leta je za azil zaprosilo več kot 106.000 otrok, kar je 75 odstotkov več kot lani.

Kot navajajo v Unicefu, številni otroci begunci in migranti v Evropi bivajo v prenatrpanih prostorih in povsem neprimernih razmerah, kjer so izpostavljeni nasilju, zlorabam in izkoriščanju, mnogi spijo na prostem. Bližajo se zimski meseci, ko bo še posebej ogroženo zdravje mlajših otrok zaradi bolezni, kot je pljučnica. Le takojšnje kolektivno ukrepanje, usmerjeno v zagotovitev ustrezne namestitve in podpore otrokom beguncem, lahko prepreči dodatna trpljenja in smrti v prihodnjih mesecih, še opozarja Unicef.

Ob naraščajočem številu otrok, ki se podajajo na smrtno nevarno pot v Evropo in znotraj nje, je nujno potrebno kolektivno ukrepanje in sorazmerna delitev odgovornosti in bremen, še poziva Unicef.

Angleški heavy metalci Black Sabbath so napovedali, da se bodo v začetku prihodnjega leta napotili na svetovno turnejo, za katero obljubljajo, da bo njihova zadnja. Popotovanje treh od štirih dolgoletnih članov bo obsegalo 24 koncertov po ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji.

"Turneja The End se bo ponašala z najbolj dodelano produkcijo doslej. Ko se bo zaključila, bo resnično konec," sporoča glas v video napovedniku na spletni strani skupine.

Prvi postanek na turneji bodo basist Geezer Butler, kitarist Tony Iommi in nezamenljivi frontman Ozzy Osbourne opravili 20. januarja v Omahi v ZDA. Zadnji nastop, resnični "Konec", je napovedan za 30. april v novozelandskem mestu Dunedin.

Turneja pa ne vključuje niti enega nastopa v Evropi, tudi v rojstnem mestu skupine, Birminghamu, ne bodo nastopali.

Bomo pa šli v Avstralijo!

Število samomorov v Sloveniji je najnižje v zadnjih štirih desetletjih. V organizacijah, ki se ukvarjajo z njegovim preprečevanjem, menijo, da so k temu v določeni meri pripomogle tudi številne preventivne aktivnosti in širjenje nabora oblik pomoči. Več organizacij je zato oblikovalo mrežo svetovalnic, kjer je pomoč v pol leta poiskalo 712 ljudi.

Vodja projekta MOČ z Nacionalnega inžštituta za javno zdravje Saška Roškar je sicer na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom preprečevanja samomora pojasnila, da so lani povezavo med zmanjševanjem števila samomorov in preventivnimi aktivnostmi iskali tudi v študiji. Ta povezave sicer ni pokazala, je priznala Roškarjeva, ki pa vseeno verjame, da so te aktivnosti doprinesle vsaj k zadržanju števila ljudi, ki si vzame življenje.

Skupaj s širjenjem nabora različnih oblik pomoči je namreč prišlo do destigmatizacije te problematike, ugotavljajo pristojni. Okoli ljudi, ki imajo težave, se je namreč oblikoval krog pomoči, po kateri se vse bolj posega. In če preventivne aktivnosti pomenijo, da so pomagali enemu samemu človeku, je to že razlog, da z njimi nadaljujejo, je še dodala Roškarjeva.

Pohvalno.

Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ta teden gosti seminar Evropske vesoljske agencije (ESA) o radarskem daljinskem zaznavanju. Na njem strokovnjaki študentom predstavljajo izsledke svojih opazovanj Zemlje iz vesolja ter možnosti uporabe teh podatkov v raziskovalne in gospodarske namene.

Slovenija je pred kratkim zaprosila za polnopravno članstvo v ESA, zato so takšni dogodki po besedah organizatorjev izjemnega pomena. Kot je na novinarski konferenci ob današnjem začetku petdnevnega seminarja na FERI povedal predstavnik ESA Francesco Sarti, želijo javnosti predstaviti tehnologije in baze podatkov, ter možnosti njihove uporabe.

Na seminarju, ki se ga udeležujejo študenti in strokovnjaki iz 13 različnih držav, se bodo osredotočili na opazovanje Zemlje iz vesolja. "Tukaj imamo zbrane velike količine pomembnih podatkov, ki se jih da uporabiti in so izjemnega pomena, saj se Zemlja naglo spreminja," je povedal Sarti. Na podlagi teh opazovanj je mogoče spremljati te spremembe, ugotoviti njihove razloge, oceniti možno dogajanje v prihodnosti in uporabiti to znanje pri pripravi morebitnih ukrepov.

Lahko bodo pa tudi to znanje uporabili, za pregled površin, kjer bi lahko rasla industrijska konoplja. Kaj o tem pravi Gibanje za trajnostni razvoj:

Uporabo konoplje v medicinske namene bo treba ustrezno zakonsko urediti v duhu nadzorovanega gojenja in primerne uporabe, je bilo slišati na današnjem posvetu o en-do-ka-na-bi-no-id-nem sistemu v organizaciji državnega sveta in Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije. Posvet je sicer nadaljevanje junijske konference o industrijski konoplji.

Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije se zavzema za zeleni trajnostni preboj, za zeleno in krožno gospodarstvo in rastlina konoplja je čudoviti naravni obnovljivi vir tako energije kot hrane, uporabna je za preko 50.000 izdelkov, je udeležence posveta nagovorila predsednica gibanja Lara Jankovič.

Namen posveta je čim bolj razjasniti uporabo konoplje za medicinske namene, kje so slabosti in na kaj je treba paziti za ureditev tega področja, je še dejala Jankovičeva in izpostavila potrebo po kontroliranem gojenju konoplje.

Facebook Twitter Deli
0 comments