Ustvarjalne sive, vztrajne male zelene in mučilne celice


V današnjem Infokoncentratu nizamo celice.
Najbolj ustvarjalne so sive celice. Mladi Novozelandčani so se vladni novoletni omejitvi uživanja alkoholnih pijač izognili tako, da so sredi morja zgradili otok. Vlada je za kršitve javnega popivanja predpisala visoke kazni tudi do 250 novozelandskih dolarjev. Pri izlivu reke Tairua na polotoku Coromandel je skupina iznajdljivih prebivalcev med oseko izgradila manjšo peščeno trdnjavo in jo med plimo razglasila za "mednarodne vode", za katere prepoved uživanja alkohola ne velja. Na njej je bilo prostora za nekaj ljudi, zložljivo piknik mizico in gajbo piva.
V ZDA so na delu vztrajne male zelene celice. Kalifornija se je pridružila še sedmim drugim ameriškim zveznim državam, ki so legalizirale marihuano za lastno uporabo. Uporabniki lahko sedaj legalno kupijo marihuano v Oaklandu, Berkeleyju, San Joseju, Santa Cruzu in še nekaterih drugih krajih. Novi zakon, ki so ga kalifornijski volivci podprli na referendumu leta 2016, dovoljuje starejšim od 21 let, da posedujejo, prevažajo, kupujejo in uživajo do 28,5 grama marihuane in do osem gramov koncentratov iz marihuane. Odrasli lahko gojijo do šest rastlin na gospodinjstvo. 
Nekatere celice so preprosto nepotrebne. Etiopski premier Desalegn je včeraj napovedal oprostitev političnih zapornikov in zaprtje mučilnih celic. Presenetljiva gesta, ki jo predsednik etiopske vlade imenuje "odpiranje demokratičnega prostora," je vladni odgovor na dolgotrajne protivladne proteste, ki so se začeli novembra 2015 in v letu 2016 po vsej državi sprožili izredno stanje, ki je bilo preklicano šele avgusta 2017. Med omenjenimi protesti so oblasti aretirale več deset tisoč ljudi, več sto je bilo smrtnih žrtev. Z napovedano izpustitvijo zapornikov je država prvič sploh priznala, da tovrstni zaporniki obstajajo, še vedno pa ni znano točno število zapornikov.
Druge celice so nujno potrebne in se je zanje pomembno boriti. Tako kot cerkljanski mladinski klub C.M.A.K., v katerem se med drugim dogajajo koncerti, razstave, vaje, pa tudi recimo Klubski maraton Radia Študent. Sredi decembra so bili s strani občine obveščeni, da se morajo iz svojih prostorov do konca februarja izseliti. Podjetje Hotel Cerkno, ki prostore C.M.A.K.-a daje v najem občini Cerkno za okoli 5 tisoč evrov letno, namerava namreč hišo, v kateri deluje mladinski center, zrušiti. Gradbeno dovoljenje za rušenje stavbe velja do konca marca. Uporabniki C.M.A.K.-a si prizadevajo, da bi podaljšali pogodbo na obstoječi lokaciji ali dobili nove prostore. Mladinski center je prvotno deloval od leta 1997 v nekdanji kinodvorani. Čez 2 leti so jih preselili v prostore bivšega dijaškega doma. Leta 2006 so se spet morali preseliti v tako imenovane začasne prostore na Bevkovi ulici 11, kjer so ostali vse do danes. V kolikor do marca ne začnejo z rušenjem, gradbeno dovoljenje propade in se mladinskemu centru ne bo potrebno ponovno seliti.
Mariborske lokalne ustvarjalne celice ne mirujejo. Socialna podjetja, društva, posamezniki in med drugimi uporabniki Tkalke tudi vaša najljubša radijska postaja, Mariborski radio Študent - MARŠ, se nahajamo v nevzdržnem položaju. Poslovno stavbo Tkalka, ki je v lasti mariborske mestne občine in upravljanju javnega Zavoda za turizem Maribor, po pogodbi do leta 2019 različne nevladne organizacije uporabljamo za razvoj kreativnih skupnostnih, zadružniških in socialnopodjetniških idej ter kot prostor za razvoj sodelanja ali coworking praks. Po odstopu enega od provotnih podpisnikov pogodbe o souporabi prostorov, na podlagi katere je radio studio in poslovni naslov preselil iz študentskih domov na Gosposvetski cesti v mansardne prostore Tkalke v Tkalskem prehodu, je MARŠ ostal v pravni praznini. Zdi se, da zanjo občinski mlini nimajo posluha. Upravitelj Zavod za turizem ima občinsko prepoved sklepanja novih pogodb zaradi namena prodaje stavbe. Soočen z odpovedjo prostorov je MARŠ pred iztekom odpovednega roka na Urad za gospodarske dejavnosti Mestne občine Maribor naslovil vlogo za uporabo dosedanjih prostorov ali pomoč pri iskanju nadomestnih prostorov. V prvem primeru naj bi občina izdala soglasje za podpis nove pogodbe o souporabi za prostore, ki jih je radio uporabljal že doslej. V nasprotnem naj bi zagotovila nadomestne prostore. MARŠ je zavezan k 24- urnemu oddajanju študentskega radijskega programa posebnega pomena in kot organizacija, ki deluje v javnem interesu, tudi upravičen do brezplačne uporabe prostorov.
 

Facebook Twitter Deli