Svetovni dan prekoračenja Zemljinih virov, džihadistke z novo revijo

V poletno - popoldanskem programu ostajamo na tekočem. V sredo, 3. avgusta smo skoncentrirali: ​

- Svetovni dan prekoračenja Zemljinih virov (Earth Overshoot day)

- Izšla prva revija za džihadistke

- Četrtina Slovencev brez tedna počitnic

- Maribor v Xian po kitajske goste

 

2. avgusta obeležujemo dan prekoračenja Zemljinih virov (Earth Overshoot Day), oz povedano drugače, dan ekološkega dolga. Gre za dan, ko človeštvo izkoristi naravne vire, ki jih ima na razpolago leto dni, in vstopi v ekološki dolg do prihodnjih generacij. Letos ta dan obeležujemo en dan prej kot lani in je letos nastopil najhitreje, odkar ga izračunavamo. Človeštvo trenutno porabi za 1,7 Zemlje virov. Posledice globalne prekomerne porabe virov postajajo vse bolj očitne in se pojavljajo v oblikah izginevanja gozdov, suš, pomanjkanja vode, erozije tal, izgube biotske raznovrstnosti in kopičenja ogljikovega dioksida v ozračju. Prav ekološki odtis človeštva, to so emisije ogljika, so najhitreje rastoči dejavnik prekomerne porabe. Danes predstavlja že 60 odstotkov človeškega povpraševanja od narave Slovenija sicer v enem letu porabi toliko naravnih virov, da bi za njihovo zagotovitev potrebovali 2,75 planeta. Naš odtis je v največji meri sestavljen iz izpustov ogljikovega dioksida, sledijo gozdarstvo, poljedelstvo in paša, najmanj pa prispevata ribolov in pozidava območji. Po besedah strokovnjakov naj bi zmanjšanje svetovne odpadne hrane za polovico, datum ekološkega dolga premaknilo 11 dni, medtem ko bi prepolovitev emisij ogljikovega dioksida ta dan premaknilo za 89 dni. Pomembno je vedeti, da lahko obrnemo ta uničujoč trend. Naš planet je omejen, ampak človeške zmogljivosti niso. Če vsako leto premaknemo dan ekološkega dolga le za 4,5 dneva nazaj, bi se do leta 2050 vrnili na raven potrošnje enega planeta.

Talibani v Pakistanu so z namenom pridobivanja novih članov, v času največjega vpliva, redno izdajali publikacije v angleščini in urduju. Po poročanjih francoske tiskovne agencije AFP pa so talibani v Islamabadu na prvi avgustovski dan leta 2017, pri organizaciji pakistanskih talibanov TTP, izdali prvo številko revije za ženske v angleškem jeziku. Revija po podatkih agencije nagovarja in preprečuje ženske k podpori džihada. Naslovnico revije krasi fotografija ženske na sprehodu v črni burki. Ženska na fotografiji predstavlja Kaulo, muslimansko bojevnico in eno prvih žensk, ki je sledila preroku Mohamedu. V reviji je objavljen tudi intervju z neimenovano soprogo voditelja založniške hiše TTP, Fazlulaha Korasanija, ki se vrača v svoja rosna štirinajsta leta in razkriva trenutke zakona z vodjo militaristične skupine. Soproga talibana se med pogovorom razburja nad vsemi pomisleki in dvomi okoli porok mladoletnih. Po njenih besedah moramo razumeti, da dozoreli fantje in dekleta, ki so dolgo neporočeni, postanejo vir moralnega uničenja družbe. Revija, v kateri se uvodoma oglasijo ženske, ki želijo stopiti naprej in se pridružiti vrstam mudžahidov islama, obsega še izbrana poglavja in kolumne z nasveti za bodoče džihadistke. Med drugim jih nagovarja k doma organiziranim tajnim druženjem podobno mislečih džihadističnih sester, k izmenjavi literature o obvezah džihada in organiziranju treningov za urjenje sester, da bodo znale rokovati s preprostim orožjem in se naučile uporabljati granate.

Poletni meseci veljajo za čas počitnic in potovanj. V Evropski Uniji si skoraj tretjina prebivalcev držav članic ne more privoščiti tedna počitnic zunaj kraja bivanja. V teh dneh so pri evropskem statističnem uradu Eurostat predstavili ugotovitve, da si tedna dni počitnic ne more privoščiti 32.9% državljanov. Med državami EU-ja, katerih državljani si lahko najlažje privoščijo teden dopusta, je na prvem mestu Švedska (dopusta si ne more privoščiti 8,2 odstotka prebivalcev), sledijo pa ji Luksemburg, Danska, Finska in Avstrija. Slovenija je na desetem mestu (dopusta si ne more privoščiti četrtina Slovencev). Resne finančne težave predstavlja teden dni počitnic prebivalcem evropskega Vzhoda in Juga. Več kot polovica prebivalcev Bolgarije, Grčije, Cipra, Madžarske ter več kot 60 odstotkov Hrvatov in Romunov si po ugotovitvah ne more privoščiti tedna dni počitnic zunaj svojega prebivališča.

Po številnih obiskih Kitajk in Kitajcev v Mariboru, pa je najbrž tudi že čas, da jim mariborski župan, skupaj s svojo ekipo zavoda za turizem, velikodušno vrne uslugo. Ta konec tedna bo namreč turistično ponudbo mesta in države predstavil v enem najstarejših kitajskih mest, Xianu, na četrtem mendarodnem turističnem sejmu Xian Silk Road International Tourism Expo. Da pa se na sejmu ne bi preveč dolgočasil, pa je medse že povabil predstavnike SHS Aviation, ki so lastniki Aerodroma Maribor in VLM Airlines, letalsko družbo v lasti istih vlagateljev, ki bodo poskrbeli za predstavitev možnosti letalske povezave med Kitajsko in Evropo preko Maribora. Kot pojasnjujejo na zavodu za turizem, si skupaj s kitajskimi predstavniki želijo srečanj z mednarodnimi organizatorji potovanj in konkretnih dogovorov o medsebojnem sodelovanju za turistične pakete kitajskim gostom. Te želijo ob obisku Evrope zadržati v Mariboru, od koder naj bi v prihodnje, po napovedih kitajskih najemnikov letališča, potekale redne letalske povezave s Kitajsko. Po besedah direktorice zavoda Doris Urbančič Windisch je Maribor za kitajskega gosta varna destinacija s pitno vodo iz pipe, neonesnaženim, svežim zrakom, izjemno gozdnatostjo in ponudbo domače, ekološko pridelane hrane. Dodala je še, da jih napovedi o prihodnji vlogi mariborskega letališča zavezujejo k ustrezni pripravi na kitajske turiste.

 

Facebook Twitter Deli