Stanja in ocene: pod lediščem

V prvem tednu novega semestra letošnjega študijskega leta ostajamo, kljub trdnemu agregatnemu stanju, na tekočem.

- Ruski minus Evropi

- Evropski minus Poljski

- plus košarica v Indiji

 

Ker Varnostni Svet Združenih narodov ni preprečil dobave orožja hutijskim upornikom, je Rusija včeraj na zasedanju v New Yorku dala veto na resolucijo, s katero bi pritisnili na Iran zaradi kršenja embarga na prodajo orožja Jemnu. Predlog za resolucijo prihaja iz Londona in ima močno podporo v ZDA in še enajstih članicah varnostnega sveta združenih narodov. Rusija, ki ima z Iranom prijateljske odnose, tako kot Teheran v Siriji, nudi vojaško podporo sirskemu režimu Bašarja al Asada. Jemen je od leta 2014 ujet v boj za oblast med mednarodno priznanim predsednikom Abdom Rabujem Mansurjem Hadijem in z Iranom povezanimi hutijskimi uporniki. Jemensko vlado od leta 2015 podpira koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v vojni, ki je privedla do najhujše humanitarne krize na svetu. Danes tam potrebuje pomoč kar 17 milijonov prebivalcev Jemna, od tega jih sedem milijonov živi na robu lakote. ZDA so Rusijo doslej že večkrat obtožile, da pravico veta izkorišča za zaščito sirskega režima. Lani naj bi tudi preprečila podaljšanje mandata preiskovalni skupini o uporabi kemičnega orožja v Siriji. Rusija je kljub vsem obtožbam od današnjega dne napovedala nekajurne prekinitve ognja v Vzhodni Guti. 

Oblasti v zvezni državi Tamil Nadu v Indiji, so sporočile, da so več tisoč ženskam ponudile brezplačno lepotno operacijo prsi, med drugim tudi prsne vsadke. Lokalni zdravstveni minister je dejal: tudi revni ljudje imajo pravico biti lepi. Po poročanjih francoske tiskovne agencije je omenjena zvezna država znana po populističnih programih, saj so pred tem odprli kantine z brezplačno hrano ter več tisoč ljudem podarile koze, prenosne računalnike in kolesa. Tamil Nadu velja za zvezno državo z najbolje urejenim javnim zdravstvom, a kritiki očitajo lokalni vladi, da sedaj troši javni denar za lepotne operacije, namesto za bolj resne bolezni. Lepotne operacije prsi postajajo v Indiji vse bolj priljubljene. Stanejo od 2300 do 3800 ameriških dolarjev. Leta 2016 so med drugim izvedli kar 90.000 tovrstnih operacij, leta 2010 pa jih je bilo še nekaj čez 50.000.

Arheologi so v bližini mesta Minja, južno od egiptovske prestolnice Kairo odkrili starodavno nekropolo. Ekipa je na tamkajšnjem območju, več kot 2500 let starega pokopališča, našla zlato masko, približno 40 sarkofagov iz apnenca, okoli 1000 skulptur, lončeno posodo, nakit in druge predmete. V Egiptu, ki se ponaša s turističnimi znamenitostmi, kot sta mesto Luksor s svojimi templji in piramide v Gizi pri Kairu, so sicer v zadnjih mesecih naleteli na več pomembnejših arheoloških odkritij. Med drugim so egiptovski arheologi v tem mesecu odkrili 4400 let staro grobnico duhovnice iz pete dinastije v bližini piramid v Gizi. Egiptovske oblasti upajo, da bodo nove najdbe oživile turizem. Politični nemiri v Egiptu, ki so leta 2011 z mesta predsednika odnesli Hosnija Mubaraka, in številni teroristični napadi so namreč zarezali tudi v turistične prihodke države.

Pri nas v Evropi, V Bruslju, pa danes ministri za evropske zadeve pregledujejo stanje v pogajanjih o brexitu in obravnavajo vprašanje ukrepanja proti Poljski vladi Jaroslawa Kaczynskega, zaradi kršitve vladavine prava v okviru sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljic in ukrep je zato v bruseljskem žargonu poznan kot »jedrska bomba« . Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavlja resno vprašanje o učinkoviti uporabi prava EU. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je minuli petek opozoril, da bo EU marca objavila izhodišča za pogajanja o prihodnjih odnosih z Britanijo. Medijske napovedi o britanskih načrtih za odnose z EU po brexitu, ki naj bi temeljili na načelu notranjega trga »a la carte« pa je označil za čisto iluzijo.

V Mariboru pa zmrzuje

Facebook Twitter Deli