Španska vlada pričela z umikom policistov iz ozemlja Katalonije in zbor delavcev Luke Koper sprejel pet sklepov

Ukrajina in proruski uporniki so danes začeli največjo izmenjavo zapornikov od začetka konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. Uporniki bodo izpustili okoli 70 zapornikov, ukrajinska vojska pa okoli 300 upornikov in njihovih podpornikov, so sporočili predstavniki obeh strani. Medtem je ruski predsednik Putin danes vložil kandidaturo za novi predsedniški mandat.

 

Španska vlada je pričela z umikom približno deset tisoč policistov z ozemlja Katalonije. Policijske okrepitve je Španija napotila v Katalonijo ob referendumu za neodvisnost te pokrajine, ki je potekal 1. oktobra letos, proces umikanja pa se bo končal do sobote. Španska policija in nacionalna garda sta na dan referenduma nasilno preprečevali vstop na volišča in povzročili poškodbe približno 900 Kataloncev. Katalonska vlada, ki so jo po razglasitvi neodvisnosti odstavili, pa je špansko policijo primerjala z okupacijsko silo. Katalonija ima sicer svoje policijske sile Mossos d’E-squadra, ki ima v avtonomni regiji večjo vlogo od španske policije in nacionalne garde.

 

Na današnjem zboru delavcev Luke Koper, ki se ga je udeležilo več sto zaposlenih v družbi, so sprejeli pet sklepov. Delavci med drugim zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke v skladu z državnim prostorskim načrtom, ter da se v nadzornem svetu in v Slovenskem državnem holdingu odpovejo delu dobička za reševanje problematike izvajalcev pristaniških storitev . Zaposleni bodo tudi terjali polno odgovornost članov nadzornega sveta družbe v primeru, da ta nezakonito razreši upravo. Delavci zahtevajo še, da Luka Koper postane enakopraven partner v državnem projektnem podjetju 2TDK, in sicer sorazmerno glede na vložek za izgradnjo drugega tira, ter da se status navadnih delnic Luke Koper spremeni nazaj v prednostne delnice. Zbor delavcev, ki se ga je udeležilo več kot 600 zaposlenih, upokojencev in občanov, je potekal pred četrtkovo izredno skupščino Luke Koper in petkovo sejo nadzornega sveta družbe, ko je pričakovati zamenjavo sedanje uprave na čelu z Dragomirjem Matićem.

 

Ameriški poslovnež slovenskih korenin James Lukežič oziroma njegovo v Ljubljani registrirano podjetje ZAG 2008 tudi v 15-dnevnem dodatnem roku ni poravnalo kupnine za poslovni kompleks mariborskega Vinaga. Kot je za STA pojasnil stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar, Lukežič zagotavlja, da ima denar in da bo kupnino plačal po novem letu. Prelogar je še dodal, da je od Lukežiča zahteval dokazila o tem, da denar ima, in časovni načrt plačila. Ko bo zahtevano prejel, bo dokumente posredoval upniškemu odboru, ki ga bo zaprosil za mnenje o tem, ali podaljšati rok plačila ali ne.

 

Facebook Twitter Deli