Sobotni infokoncentrat

Infokoncentrat začenjamo v Koreji. Tokrat južni. V južnokorejski prestolnici Seul poteka največji protivladni protest v zadnjih desetletjih. Protestniki zahtevajo odstop predsednice države Park Geun Hye po korupcijski aferi, ki je pretresla državo. Policija je sporočila, da se je tretjega tedenskega protesta udeležilo okoli 260.000 ljudi, organizatorji pa da milijon. Ob pozivih oblasti k miru je policija v prestolnici namestila okoli 25.000 policistov, večinoma specialcev, z avtobusi in kamioni pa je blokirala vse večje in manjše ceste okoli predsedniške palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradna preiskava afere se osredotoča na obtožbe, da je 60-letna Choijeva uporabila tesen odnos s Parkovo za siljenje lokalnih podjetij v velike donacije dvomljivim neprofitnim fundacijam, ki jih je nato izrabljala za lastne koristi. Predsednico pa naj bi zvabila tudi v verski kult, kar je Parkova zanikala. Na severni strani meje pa uradni Pjong Jang podpira upor "delovnega ljudstva" južne sosede.

Iz korejskega polotoka v Rusijo. Ruska obveščevalna služba FSB, naslednica KGB, je potrdila, da je v sodelovanju z Tadžikistanom in Kirgizistanom pridržala 10 ljudi iz osrednje Azije, ki so "načrtovali serijo sabotaž proti visokim uradnikom in teroristične napade v Moskvi in Sankt Peterburgu". Skupina je osumljena načrtovanja umorov civilistov z avtomatskim orožjem in doma narejenimi eksplozivnimi telesi na javnih krajih. FSB je zasegla tudi štiri doma narejene bombe, sprožilce, pištole, strelivo in opremo za komuniciranje. Osumljenci so že pričali o stikih z voditelji Islamske države na Bližnjem vzhodu. Da pa na Bližnjem vzhodu zavlada mir pa bodo Rusi poskrbeli s še malo več vojaški sile. Ruska letalonosilka Admiral Kuznjecov, s katero želi Moskva okrepiti svoje vojaške sile v sirskem konfliktu, se nahaja na odprtem morju blizu sirske obale, kamor je bila tudi namenjena, je danes sporočil njen poveljnik, admiral Sergej Artamonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na cilju letečih ptic Admirala Kuznjecova pa je situacija takšna. Sirske vladne sile so ponovno osvojile vsa območja, ki so jih uporniki zavzeli v zahodnem delu Alepa v protinapadu, katerega cilj je bilo razbitje obleganja vzhodnega dela mesta, ki je pod njihovim nadzorom, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Kot je dodal, je sirska vojska osvojila vsa ključna območja, med njimi okrožje Alepa Dahijet al Asad in vas Minjan tik ob mestu, ki so ju zavzeli uporniki v protinapadu, ki so ga sprožili 28. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pohod po domačih krajih začenjamo pri zdravniški stavki. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sindikatu Fides včeraj popoldne poslala vabilo na pogajanja, ki se bodo začela v ponedeljek ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa. V sporočilu so zapisali še, da so v sindikatu medtem že oblikovali pogajalsko ekipo, ki je bila v pripravljenosti za morebitna pogajanja tekom konca tedna. Zdravniki sicer danes že peti dan stavkajo. Zaradi stavke v večini zdravstvenih zavodov odpadajo zdravstvene storitve. Pri tem zdravniki napovedujejo, da bodo v torek zaostrili stavko, če do ponedeljka ne bodo našli skupne besede. Po besedah predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina se jim je vlada približala le glede zahtev okoli variabilnega dela plače. Po njegovih navedbah vlada predlaga, da bi se delo zdravnikov točkovalo, v primeru preseganja standardov in normativov pa bi lahko prejeli zdravniki tudi za 30 odstotkov višjo plačo.

Ostajamo pri političnih družabnih igrah z vašim denarjem. Odbor DZ za finance in monetarno politiko je končal obravnavo predloga sprememb proračuna za leto 2017 ter pri tem zavrnil vsa vložena dopolnila. Člane odbora je najbolj zaposlovala masa plač za javne uslužbence, glede katere minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje dogovor v prihodnjih dneh. Za leto 2017 je tako določen najvišji obseg izdatkov pri 9,5 milijarde evrov, prihodki pa naj bi dosegli 8,8 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je po novem predviden v višini 681 milijonov evrov, kar je 36 milijonov evrov manj, kot je določeno zdaj, je na današnji seji odbora DZ za finance in monetarno politiko povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Alenka Bratušek pa je ugotovila, da se je pritok sredstev v pokojninsko blagajno zaradi gospodarske rasti povečal in se ji lahko iz državnega proračuna namenja manj denarja in proračunski primanjkljaj se znižuje sam po sebi.

Zaključujemo Novo slovensko. V Brežicah poteka jubilejni 10. kongres NSi, tokrat pod geslom Gradimo normalno Slovenijo. Kongresa se udeležuje okoli 500 članov in simpatizerjev stranke, od tega okoli 400 delegatov. Vidni predstavniki NSi pričakujejo, da bo stranka s kongresa okrepljena šla proti naslednjim volitvam v DZ, že danes pa začenjajo s t. i. "operacijo 46 plus". Gre za program, s katerim bi jim po naslednjih volitvah uspelo oblikovati koalicijo vsaj 46 poslancev, s katerimi bi začeli "graditi normalno Slovenijo", je pojasnil Matej Tonin. Verjame, da NSi lahko postane vodilna politična sila. "Če lahko zmaga Trump, lahko zmaga tudi NSi," je povedal. O ponovni kandidaturi aktualne predsednice Ljudmile Novak, ki bo po pričakovanjih danes potrjena za še en mandat na čelu stranke, je Tonin povedal, da v tem trenutku stranka potrebuje stabilnost. Ocena širšega vodstva stranke je, da Novakova to stabilnost zagotavlja, je poudaril.

Infokoncentrat pripravil Klemen.

Facebook Twitter Deli
0 comments