S katastrofami mimo Severne Koreje in naprej

Današnji InfoKoncentrat začenjamo v Severni Koreji. Ta naj bi se pripravljala na izstrelitev dveh raket dolgega dosega. Šlo naj bi za izboljšani različici dosedanjih prototipov medcelinskih raket, je po poročanju južnokorejskih medijev izjavil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Seulu. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je že v svojem novoletnem nagovoru objavil, da so prišli v zaključno fazo priprav na preizkusno izstrelitev medcelinske rakete. Kim Jong Un meni, da si bo izboljšal pogajalska izhodišča za svojo državo zaradi programa razvoja atomskega orožja in raket.

S Pekinga poročajo, da bo Kitajska prepovedala ali strogo nadzirala investicije državnih podjetij iz določenih sektorjev v tujini. Kitajske oblasti želijo na ta način zajeziti beg kapitala ali kot pravijo "neracionalno zapravljanje" v tujini. Kitajski upravljalec državnega premoženja namerava oblikovati listo sektorjev, katerih podjetja ali ne bodo smela vlagati v tujini ali pa bodo to lahko počela le pod skrbnim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajska je lani na primer zabeležila 44-odstotno rast investicij v tujini, tako da so te dosegle 1.130 milijard juanov (154,24 milijarde evrov). Investicije na domačih tleh pa so znašale 813,2 milijarde juanov (111 milijard evrov).

Nekaj katastrofalnih:

Zgodovinsko tržnico v središču indonezijske prestolnice Džakarta je danes zajel velik požar. Več sto gasilcev se bori z ognjem. Zagorelo je v pritličju pokrite tržnice Pasar Senen, večnadstropnega kompleksa, ki je bil zgrajen v času nizozemske kolonizacije. Vzrok zaenkrat še ni znan. Nekateri lastniki tržnic in trgovin so kljub požaru vstopili na tržnico, da bi rešili svoje imetje. Tisti, ki so jim varnostniki in policisti vstop preprečili, pa so potem nezadovoljni v zgradbo metali kamenje.

V Teheranu se je sredi požara porušila 15-nadstropna stavba Plasco, ki velja za najstarejšo stolpnico v Iranu. Pri tem naj bi v ruševinah ostalo ujetih več gasilcev, ki so gasili požar v zgornjih nadstropjih stavbe, poročajo tuje tiskovne agencije. Iranska državna televizija je poročala, da se je klicu na pomoč odzvalo 200 gasilcev. 38 jih je ranjenih, več 10 pa naj bi jih bilo ujetih v ruševinah.  Stavbo je v 60. letih dal zgraditi iransko-judovski poslovnež Habibolah Elganian. Dokončali so jo leta 1962. Bila je prva stolpnica v Iranu in Teheranu.

Osrednjo Italijo je v sredo stresel niz močnih potresnih sunkov, ki so sprožili snežni plaz. Ta je zasul hotel, v katerem je bilo okoli 30 ljudi. Več ljudi je umrlo, številni so ranjeni. Po poročanju italijanskih medijev, so do zdaj našli eno truplo. Oblasti se bojijo še dodatnih plazov. Reševalci so se do poškodovanega hotela na nadmorski višini 1.200 metrov prebijali celo noč. Prvi so ga na smučeh dosegli zgodaj zjutraj. Hotel, ki ga je zasul plaz, se nahaja približno 90 kilometrov od žarišča potresov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V zakonu predlagajo časovno omejitev nadomestila za bolniško, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ukinitev doplačil iz obveznega zavarovanja. Po besedah ministrice s tem predlogom uvajajo natančno določeno košarico pravic, ki jih sicer ne zmanjšujejo, hkrati pa ukinjajo doplačila za pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.  S predlogom, po besedah ministrice, zasledujejo cilj, da v obvezno zavarovanje vključijo vse osebe v državi, kot tudi da zagotovijo obvezno zavarovanje za vse otroke. Omejujejo pa zavarovanje partnerjev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po besedah ministrice, ukinjajo na način, "da se uvede obvezno zdravstveno nadomestilo, ki se bo plačevalo po solidarnostnem principu". Osnova za odmero bodo bruto dohodki, pri čemer bodo zavezanci razvrščeni v razrede. "Tako bo okoli 80 odstotkov prebivalcev plačevalo manj kot danes plačuje za dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je še dodala. Koalicija je po besedah Kolar Celarčeve osnovni predlog podprla, si bo pa vzela še deset dni časa, da prouči posamezne člene. Zakon bi lahko tako šel v javno obravnavo 1. februarja.

Zaradi pritiskov domače in tuje javnosti ter pravnih kritikah je pričakovati odločanje koalicijskih partnerjev, ali se bo vladni predlog novele zakona o tujcih spremenila ali samo dopolnila. Glede novele zakona o tujcih  je včeraj precej pravnih pomislekov izrazila tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Čeprav je koalicija načelno podporo predlogu že izrekla, prav tako Svet za nacionalno varnost, pa se je v klopeh koalicijskih poslancev zataknilo. Predlog zakona predvideva ukrepe za primer spremenjenih razmer na področju migracij. Med drugim določa, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne dovoli vstopa v državo. Tujca, ki se nezakonito nahaja na območju izvajanja ukrepa, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je vstopil. Predlog predvideva tudi izjeme, sicer pa bi o aktivaciji ukrepa na predlog vlade odločil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev. Podporo noveli so z napovedjo nekaj dopolnil obljubili v opozicijskih SDS in NSi, medtem ko so v ZL ostro proti.

Zaključimo v morju.

Društvo za morske sesalce Morigenos organizira danes v Ljubljani, že peto leto zapored, Noč delfinov. Namen dogodka je predstaviti delo društva v letu 2016 ter vzbuditi zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja ter njegove biotske raznovrstnosti. Kot so zapisali na spletni strani društva, se v slovenskem morju zadržuje populacija delfinov vrste velika pliskavka. To je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas. Obstoj delfinov pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi: onesnaženje, hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov ter splošna degradacija morja in obale. Društvo Morigenos se ukvarja predvsem z raziskovanjem, izobraževanjem, ozaveščanjem javnosti in upravljanjem z naravnimi viri za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti. Vsaj dokler je še …

 

Infokoncentrat je pripravila Špela.https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Facebook Twitter Deli