Putin za odstrel in Maribor brez koalicije

Infokoncentrat na dan 27. julija začenjamo s statistiko ameriške predsedniške tekme. Z razglasitvijo delegatskih glasov Južne Karoline je Hillary Clinton na nacionalni konvenciji demokratske stranke dobila dovolj glasov, da postane prva predsedniška kandidatka katere od dveh večjih strank v zgodovini ZDA. In čeprav je bitka za demokratskega kandidata končana in se z izidom strinja celo tekmec Hillary Clinton , senator Bernard Sanders, se z izidi ne morejo sprijazniti njegovi podporniki. Po tem ko je Sanders izrazil podporo nasprotnici, se je skupina njegovih delegatov in privržencev demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so posedli in več kot uro razlagali svojo pravico. Trdili so, da je igra nameščena v korist Clintonove, ki je zmagala menda s prevarami, in izražali zvestobo senatorju, ki jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo ostalim demokratom v boju proti republikancu Donaldu Trumpu. Trump pa se je na konvencijo odzival preko tviterja, tekom večera. Osrednja tarča za norčevanje je bil Sanders, o katerem je med drugim je zapisal: »Bernie je utrujen in je šel domov spat.« Seveda ni pozabil niti na zabavno komponento takih konvencij in zapisal, da je bila republikanska konvencija veliko bolj zanimiva z veliko lepšo sceno kot demokratska. 

Skok v Evropo, k naši dobri prijateljici – Evropski Komisiji. Le ta je danes silno aktivna pri sprejemanju odločitev in izdajanju priporočil. Naštejmo le nekatere. Evropska komisija se je danes odločila, da Španiji in Portugalski ne izreče kazni zaradi kršenja javnofinančnih pravil. Možnost kazni se je namreč omenjala, saj državi nista uspeli znižati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Komisija je državama medtem izdala nova priporočila za znižanje primanjkljaja. Prav tako so se komisarji odločili, da bo komisija septembra registrirala evropsko državljansko pobudo LetsFly2Europe, katere organizatorji pozivajo Bruselj, da ukine določbe iz direktive, po katerih so prevozna podjetja lahko kaznovana, če beguncem dovolijo vstop v EU z letalom. Nekoliko manj vzpodbudno pa so komisarji odločili o Poljski. Le tej so izdali priporočilo v okviru postopka za zaščito pravne države in oblasti v Varšavi pozvala, naj v roku treh mesecev odpravijo sporne zakonodajne odločitve, ki se nanašajo na delo ustavnega sodišča. Današnje priporočilo komisije je drugi od treh korakov v okviru odpravljanja sistemskih groženj pravni državi. V skrajnem primeru bi Varšavo lahko doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU.

Nadaljujemo v Sloveniji. V »času kislih kumaric« si je kulinarično popestritev privoščil medved, ki je na gorjancih napadel lovca. 53-letnega lovca je medved precej poškodoval, moški pa ni v smrtni nevarnosti. Po napadu naj bi medved odšel v gozd. O dogodku so bili obveščeni pristojni iz intervencijske skupine za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in njihovega premoženja po velikih zvereh kočevske in dolenjske regije. Intervencijska skupina bi naj že zaprosila za izredni odstrel.

Na izredni odstrel pa naj se pripravi tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V civilni iniciativi Modro Nebo so Kremelj in Putina »opozorili«, da je zveza NATO pripravljena na sestrelitev ruskega predsedniškega letala. Če zaupamo bolj zanesljivim medijem pa je situacija takšna. Natova letala nam že od začetka vstopa v severnoatlantsko zavezništvo pomagajo ščititi zračni prostor, če je to potrebno. In prihajajoči vikend potreba je, saj na poldnevni obisk Slovenije prihaja Vladimir Putin. Poleg natovih letal bodo pri njegovem varovanju slovenski policiji pomagali tudi slovenski vojaki.

Podrobnosti o načinih varovanja so seveda zaupne, a vendar se ve, da bodo varnostni ukrepi zelo strogi. Ker bo Putin bo obiskal Rusko kapelico pod Vršičem in na ljubljanski Žalah odkril spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom v Sloveniji, se tako obetajo precej kaotične prometne razmere na cestah in v zraku. Zaradi krajših ali daljših zapor bo po informacijah upravljavca slovenskih avtocest Dars oviran promet na širšem območju brniškega letališča, na gorenjski avtocesti med Ljubljano in predorom Karavanke ter na cesti med Jesenicami in Vršičem in na ljubljanski severni obvoznici.

Zaprtje Brnika ob Putinovem prihoduin ob njegovem odhodu

Zaradi cestnih zapor in povečanega prometa bo oviran tudi dostop do letališča na Brniku, zato Aerodrom Ljubljana svetuje, da se vsi potniki na letališče odpravijo prej kot običajno. Na brniškem letališču posebej opozarjajo na obdobje med 12. in 14. uro, ko naj bi priletelo rusko predsedniško letalo, med 19. in 21. uro pa naj bi zapustilo Slovenijo. Takrat bo dostop do letališča močno oviran oziroma zaprt.

Končujemo pa v Mariboru. In to skoraj z dobrimi novicami. Po vedno glasnejših kritikah iz koalicijskih vrst na račun dela županove ekipe je mariborski župan Andrej Fištravec danes sprejel odločitev, da razpusti koalicijo. Kot je dejal, želi s tem narediti prostor za odgovorne odločitve in zastavljene projekte ter s tem zagotoviti prihodnost mesta. In če pogledamo uspešnost fištravčeve koalicije ter sprejemanja njegovih predlogov na prejšnjih sejah, je razpustitev bolj pljunek v morje kot rešitev težave.

Pa vendar, kot je povedal župan (izjavo poslušajte v posnetku):

 

Iz svežih sestavin pripravlil Klemen.

Facebook Twitter Deli
0 comments