Protesti v Argentini in Belgiji


Protesti proti načrtovani pokojninski reformi v Argentini so se včeraj v prestolnici Buenos Aires sprevrgli v nasilje. V skoraj peturnih spopadih med protestniki in policijo pred parlamentom, kjer so poslanci razpravljali o reformi, je bilo ranjenih več kot 162 ljudi, več kot 60 jih je policija aretirala. Poslanci predstavniškega doma so kljub protestom nato danes s 128 glasovi za in 116 proti že potrdili sporno reformo, potrdil pa jo je tudi senat.

Glede na predlog reforme bo izračun pokojnin v Argentini temeljil na drugih kazalnikih kot doslej, upokojitvena starost pa se bo zvišala s 65 na 70 let za moške ter s 60 na 63 let za ženske. Vlada pričakuje, da bo z reformo prihranila sto milijard pesov letno oziroma 4,8 milijarde evrov. Opozicija po drugi strani opozarja, da se bodo pokojnine zaradi tega znižale za najmanj šest odstotkov.
Reforma zadeva okoli 17 milijonov Argentincev, večinoma upokojence, v določeni meri pa tudi prejemnike socialnih pomoči. 

Tudi več deset tisoč Belgijcev se je danes v Bruslju zbralo na protestu proti načrtovani pokojninski reformi. Vlada med drugim načrtuje dvig upokojitvene starosti na 67 let, čemur sindikati nasprotujejo. Belgijski premier Charles Michel vztraja pri reformah ter zavrača očitke sindikatov in protestnikov kot laži in lažne novice o reformi.

Irska družba Ryanair bo po dogovorih s sindikati pilotov v novem letu pripravljena prisluhniti tudi ostalim članom posadke. Vodstvo nizkocenovnega letalskega prevoznika se je danes sestalo s sindikati, da bi pred prazničnim obdobjem zagotovilo izvedbo poletov. Po desetletjih slabe obravnave zaposlenih in zavračanja dialoga s sindikati so namreč skupine pilotov podjetju napovedale stavko, italijanskim delavcem so v primeru udeležbe v stavki celo grozili z disciplinskimi ukrepi. Predstavniki so stavko, prvotno napovedano za jutri, še vedno pripravljeni izvesti, dokler vodstvo ne ugodi zahtevam sindikatov.
Po Ksevtu Ksevt. Po državnem prevzemu zavoda v Vitanjah prvotni snovalci projekta nadaljujejo idejo kulturizacije vesolja v Ljubljani. V prostoru OSMO/ZA v stolpnici Avtotehne, kjer so se združili zavoda Ljudmila in Projekt Atol ter center Delak, bo domovalo tudi Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt). Performer Dragan Živadinov namerava v njem nadaljevati koncept kozmifikacije umetnosti in kulturalizacije vesolja, ki ga je s somišljeniki začrtal v Vitanju.
Info je koncentrirala Saška.

Facebook Twitter Deli