Protesti proti posiljevalcem v francoski policiji

Francijo še vedno pretresa aretacija in posilstvo dvaindvajsetletnega temnopoltega Thea Temoigna v severovzodnem delu Pariza. Aretacijo in penetracijo, ki so jo v četrtek izvedli štirje policisti je ujel amaterski snemalec. Video posnetek je zaokrožil po spletu. Temnopolti mladenič, ki je po besedah @daily maila po poklicu socialni delavec, je po aretaciji moral poiskati zdravniško pomoč. Zdravniki so potrdilii njegove poškodbe; sedem in pol centimetrsko raztrganino na njegovi danki. Spolni napad je zagrešil eden izmed policajev s telskopskim pendrekom med rutinsko identifikacijo, ki se je očitno izneverila. Notranji minister Bruno Le Roux je potrdil, da so vsi štirje policaji bili suspendirani in da bo primer podvržen temeljiti preiskavi. O vzrokih penetracije najbrž nikoli ne bomo dobili odgovora, lahko si pa predstavljamo policajev odgovor na vprašanje »zakaj?«: »Zato ker lahko.«

To težko dojemljivo dejanje in tudi ukrepanje zunanjega ministra je razjezilo prebivalce Pariza,ki so v ponedeljek v protest proti policijskemu nasilju marširali od doma posiljenega dvaindvajsetletnika do policijske postaje. @RT danes poroča tudi o izgredih v Seine-Saint-Denisu. Jezni izgredniki so v noči iz torka na sredo zažigali avtomobile, smetnjake, lomili okna trgovin in uporabljali pirotehnična sredstva. Razvoju dogodlov lahko sledite na spletnem omrežju twiter pod #JusticePourTheo.

Ostanimo pri spletnih omrežjih. @Reuters poroča, da sta velikana Facebook in Google v ponedeljek pokazala namero, da stopita skupaj v boju proti lažnim novicam oz. fake news. Spomnimo. Problem Fake news je svoj vrhunec dosegel v ameriških predsedniških volitvah, kjer so t.i. lažne novice vplivale na izid ameriške predsedniške kampanje. Borca za resnico Google in Facebook skrbi predsvem objektivno poročanje v prihajajoči francoski predsedniški kampanji. Čuvajem objektivnosti so se pridružile francoska tiskovna agencija AFP, informativni program BMF TV, časopis L'Express and Le Monde. Facebook se bo zanašal na svoje uporabnike, ki bodo lahko označili lažno novico, te pa bodo šle pod strelski vod objektivnosti in nevtralnosti prej naštetih partnerskih organizacij. Novice bodo v naslednjem koraku označene z ikono, ki bo opozarjala, da je vsebina sporna. Objektivno.

Borba za resnico v francoski predsedniški kampanji je torej v popolnem teku. Dodajmo k temu še poročanje @Guardiana. Iz spletnega članka objavljenega v ponedeljek lahko beremo, da je predsedniški kandidat Francois Fillon iz desne politične poloble priznal klientelistične obtožbe francoskega javnega tožilca. Obtožbe ga bremenijo pretakanja davkoplačevalskega denarja za zaposljevanje svojih družinskih članov. Za dejanja se je predsedniški kandidat seveda opravičil, dodal je da v tem ni bilo storjenega nič nelegalnega, hkrati pa ni hotel odstopiti iz predsedniške dirke. Guardian dodaja, da so ti zadnji dogodki precej okrnili njegove možnosti za zmago proti Marie Le Penn iz skrajno desne politične poloble.

Marie Le Penn, kandidatka Nacionalne fronte, ki se ima za »kandidatko ljudi« pa jaha na dogodkih, kot so Brexit in spremembah, ki jih uvaja novi ameriški predsednik Donald Trump. Na svojem zadnjem nastopu v Lyonu, poroča @Xinhua, je svojim podpornikom povedala, da je »nemogoče nenadoma postalo mogoče.« Dodala je, da so nam druge države pokazale pot. Britanci so izbrali Brexit, Američani pa nacionalni interes. V svojih 144 zavezah, ki jih je predstavila v soboto, volilcem obljublja, da bo drastično zmanjšala migracije, deportirala nelegalne migrante, uvedla davke na pogodbe tujcev. Svojim volilcem prav tako obljublja uvedno lokalne valute, ponovno odprtje pogajanj o pogodbi Evropske unije in obnovitev nacionalnih mej.

Pojdimo še za slovenske nacionalne meje. Včeraj je ministrstvo za infrastrukturo oddalo prijavo na dva evropska razpisa za sofinancirnje zgradbe drugega tira Divača - Koper. Ministrstvo si iz razpisa obeta 70 milijonov nepovratnih sredstev. Po oceni vlade je projekt brez davka vreden slabo milijardo evrov. 200 milijonov bo zagotovil slovenski proračun. 200 milijonov naj bi prisepevali tudi Madžari, Evropska investicijska banka pa bo prispevala 300 milijonov evrov. Od ministra Gašperšiča smo izvedli, da v primeru neuspešnosti pri kandidiranju na razpisih ostaja maneverski prostor. To pomeni, da se na ministrstvu dopuščajo spremembe v kapitalskih deležih, tudi s povečanjem zadolževanja.

Infokoncenrtriral je Timi.

Facebook Twitter Deli
0 comments