Posledice Drumpfizmov in balkanske zgodbe

Današnji Infokoncentrat začenjamo s posledicami Drumph-fizmov/Trampizmi.

Ameriški kongresniki so  včeraj izrazili zaskrbljenost v luči reorganizacije sveta za nacionalno varnost ter zaradi predsednikove mlačne ali skoraj neobstoječe podpore sankcijam proti Rusiji v zvezi z Ukrajino. Skupina ameriških podjetij pa izraža zaskrbljenost zaradi poteze ameriškega predsednika, ki je v petek ukazal 90-dnevno prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, prepoved vstopa beguncem za 120 dni in popolno prepoved vstopa beguncem iz Sirije. Kanadski migracijski minister Ahmed Hussen pa je po drugi strani potrdil, da bo Kanada tistim, ki po prepovedi ameriškega predsednika ne smejo vstopiti v ZDA, ponudila začasno prebivališče.

Preselimo se na Balkan.

Makedonskemu mandatarju za sestavo vlade Nikoli Gruevskemu do nedelje opolnoči ni uspelo sestaviti nove vlade, tako se Makedoniji obetajo nove predčasne parlamentarne volitve. Po poročanju makedonskih medijev, naj bi Gruevski, ki je bil več let na čelu makedonske vlade, predsedniku države Gjorgeju Ivanovu vrnil mandat za sestavo vlade. Nacionalna konservativna VMRO-DPMNE Nikola Gruevskega je zmagala na parlamentarnih volitvah 11. decembra lani. Takrat so dobili 51 poslanec v 120-članskem parlamentu. SDSM je dobila 49 mandatov, 20 poslancev so dobile albanske stranke. Po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA, je Demokratska unija za integracijo (DUI) imela več možnosti za odločitev; ali za sestavo koalicijske vlade ali široke koalicije. Da postane opozicijska stranka ali pa, da podpre predčasne volitve.

Predčasne volitve it is …

Ekologi opozarjajo, da je najstarejše evropsko jezero, tj. Ohridsko jezero, zaradi turističnega izkoriščanja ogroženo. Jezeru na meji med Albanijo in Makedonijo grozijo predvsem gradbeni projekti, s katerimi bi uničili močvirje jezera. Strokovnjaki opozarjajo, da je ogrožena biološka raznovrstnost zaradi vse večjega razvoja turistične infrastrukture v nacionalnem parku Galičica. Gradili bodo smučišče, marino na jezeru in druge objekte ter cesto, ki jo bo sofinancirala Evropska banka za obnovo in razvoj. Na obali jezera želijo zgraditi tudi apartmajska naselja ter turistična območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ohridsko jezero je uvrščeno na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Na letnem zasedanju odbora v Istanbulu julija lani, je odbor opozoril, da lahko Ohridsko jezero pride na seznam ogrožene svetovne dediščine ter pozval, naj vodje projektov najdejo alternativne poti in lokacije za gradnjo. Župan Ohrida Nikola Bakračeski zagotavlja, da sledijo okoljskim pravilom, aktiviste pa je obtožil, da nimajo znanja ter sledijo "politični agendi". Za AFP je dejal, da je ena njegovih prioritet zagotoviti denarna sredstva v višini 54 milijonov evrov, s katerimi bodo uredili okolico jezera ter ga zaščitili.

V Slovenijo je danes prispela posebna delegacija Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ugotovitve delegacije, ki ostaja do konca tedna, bodo podlaga za pripravo poročila OECD o slovenskem razvojnem sodelovanju. Kot so zapisali na spletni strani zunanjega ministrstva, delegacijo sestavlja osem ocenjevalcev. Štirje predstavniki sekretariata Odbora za razvojno pomoč ter po dva predstavnika Avstralije in Poljske. Sestali se bodo s predstavniki večine ministrstev, državnega zbora in Uprave RS za zaščito in reševanje. S predstavniki ustanov in služb, strokovne javnosti in nevladnih organizacij. To bo prvi medsebojni pregled v okviru mednarodnega sodelovanja, odkar je postala Slovenija, leta 2013, članica odbora OECD. Obvezni medsebojni pregledi potekajo na štiri do pet let in zagotavljajo vpogled v izvajanje zavez držav na celotnem področju sodelovanja. Predvsem pa gre za izmenjavo izkušenj in dobrih praks med državami članicami.

Slovenija bo za vzpostavitev tovarne, ki jo bo v Kočevju postavila japonska korporacija Yaskawa Electric, pridodala 5,6 milijona evrov sredstev. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi. Prvi izdelki naj bi iz tovarne prišli jeseni prihodnje leto, so povedali ob današnjem obisku predsednika vlade Mira Cerarja in predstavnikov Yaskawe v Kočevju. Celotna naložba največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo vredna okoli 25 milijonov evrov. Podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern je povedal, da bodo tovarno začeli graditi letos jeseni. Za Kočevje so se odločili tudi zaradi možnosti nadaljnjih širitev proizvodnih zmogljivosti ter železniške povezave. Kočevju se obeta še ustrezen šolski program za potrebne kadre. Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4.000 robotov letno, nato bi prešli na 5.000 robotov, končna zmogljivost pa naj ne bi presegla 6.000 robotov letno.

Na ministrstvu za infrastrukturo so danes javno odprli ponudbe za razpis za dolgoročno oddajo letališke infrastrukture na mariborskem letališču. Prispela je le ena. Oddal jo je sedanji najemnik družba Aerodrom Maribor, še od nedavnega v lasti azijskih vlagateljev. Končno odločitev je, po besedah vodje komisije Jožeta Thalerja, pričakovati v 15. dneh. Družba Aerodrom Maribor je v lasti podjetja SHS Aviation – zračni promet. Ta je s kitajskimi vlagatelji povezanega kanadsko-nizozemskega kapitala, v ponudbi za najem letališke infrastrukture ponudila 95.000 evrov mesečne najemnine, kot so zahtevali razpisni pogoji. Ob tem so se zavezali tudi k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa. Za naslednjih pet let pa napovedali investicije v skupni višini skoraj 139 milijonov evrov.

Z mariborskega letališča se je na Ohridsko jezero poslala Špela.

 

Facebook Twitter Deli