Podnebni vrh v Parizu, posledice neurij in učinkovitost sodišč

Na podnebnem vrhu v Parizu je predsednik Emmanuel Macron danes razglasil nagrajence pobude Naredimo svet spet velik. Med prvimi 18 nagrajenci jih je 13 iz ZDA, ki bodo svoje delo nadaljevali v Franciji. Macron je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa s tem odgovoril na izstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. Nemara bolj odmevno odločitev je na pariškem vrhu sprejela skupina več kot 200 globalnih vlagateljev, med katerimi sta bančni gigant HSBC in francoska zavarovalniška skupina Axa. Skupina bančnikov je danes zagnala iniciativo za boj proti podnebnim spremembam prek ustvarjanja pritiska na največje proizvajalce toplogrednih plinov. Svetovna banka pa bo po letu 2019 prenehala financirati naftne in plinske projekte.

Po današnji eksploziji v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja po bližnjih državah odpravljajo posledice nesreče, do katere je po zadnjih podatkih prišlo zaradi tehnične napake. Iz avstrijskega centra plin prejemata tudi Slovenija in Italija. V Sloveniji sistem prenosa plina iz Avstrije trenutno deluje z omejenimi zmogljivostmi, Italija pa je razglasitev izrednih razmer pri dobavi plina. Pristojni v Sloveniji zagotavljajo, da delajo vse, da ne bi prišlo do prekinitev dobave plina. Kot so zapisali na italijanskem ministrstvu za gospodarstvo, sicer Italiji ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima država dovolj plinskih zalog.
Obenem se iste države soočajo še s posledicami neurja. Težave z dobavo električne energije ima okoli 30 tisoč slovenskih gospodinjstev. V Sloveniji jo je najslabše odnesla okolica Bohinja, prizadeta so območja na Cerkniškem in v Loški dolini ter na Kočevskem in Koroškem, kjer so nekatere šole danes zaradi vremenskih razmer odpovedale pouk. Neurje je prizadelo tudi sosednjo avstrijsko Koroško in Štajersko. Še posebej hudo je bilo na južnem Koroškem, kjer so na celotnem območju Velikovca in v Borovljah ostali zaprti vsi vrtci in šole. Na avstrijskem Štajerskem je brez elektrike ostalo okrog 10.000 gospodinjstev, na Tirolskem pa so skalni podori ohromili promet.
Vse je enkrat prvič, tudi v Avstriji. Na sodišču na Dunaju se je danes začelo sojenje nekdanjemu avstrijskemu finančnemu ministru Karl-Heinzu Grasserju in še 14 osebam. Obtoženi so korupcije in nezakonite pridobitve skoraj desetih milijonov evrov. To je prvi primer sojenja nekdanjemu ministru v Avstriji za obtožbe, da je nezakonito pridobil sredstva med opravljanjem funkcije.

Slovenska sodišča so tudi lahko kdaj učinkovita. V primeru Luke Koper je tako Upravno sodišče je potrdilo odločbo ministrstva za delo in Inšpektorata RS za delo, da gre v Luki Koper pri najemanju izvajalcev pristaniških storitev (IPS) od Encona za posredovanje dela, ki bi se lahko izvajalo samo prek agencij za posredovanje dela, in ne storitev Luki Koper. Odločbo je zaradi interesa javnosti objavilo na spletni strani, delavcem pa se obeta boljši položaj.
Mariborsko višje sodišče pa je razveljavilo aprilsko obsodilno sodbo in s tem zaporno kazen za nekdanja prva moža gradbenega podjetja MTB Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika, piše današnji Večer. Lastniku in direktorju medtem že propadlega, nekoč pa relativno velikega in lokalno pomembnega gradbinca, bodo ponovno sodili.

Med vremenskimi in sodnimi neprilikami je infokoncentrirala Saška.
 

Facebook Twitter Deli