Po črnogorsko

Infokoncentrat začenjamo v Črni Gori. Črnogorski premier in vodja Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović kljub zmagi na parlamentarnih volitvah 16. oktobra ne bo vnovič premier, ampak je stranka za ta položaj predlagala namestnika predsednika stranke Duška Markovića, poročajo podgoriške Vijesti. Odločitev o imenovanju Markovića za mandatarja za sestavo nove črnogorske vlade je v torek sprejelo predsedstvo stranke, danes pa naj bi o tem odločil še glavni odbor stranke. "Določena je bila dinamika povolilnih aktivnosti in pogajanj s koalicijskimi partnerji DPS, ki bi morali pripeljati do čimprejšnjega formiranja nove vlade," je sporočilo predsedstvo stranke. A ne pozabimo, da se Đukanović se s položaja premierja umika že tretjič. Umikal se je že leta 2006 in 2010, a se je potem vseeno vrnil.

Nadaljujemo v centru Evropske Unije, kjer se EU še kar lomi sama na sebi. Zaradi belgijskega ne prostotrgovinskemu sporazumu CETA so pogajanja med belgijskimi regionalnimi in zveznimi oblastmi še vedno v teku, EU funkcionarji pa si ta razlagajo vsak po svoje. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je prepričan, da je dogovor s Kanado še možen do vrha med EU in Kanado v četrtek. Danes je pred poslanci evropskega parlamenta v Strasbourgu povedal,da še vedno upa, da bo Belgija dokazala, da je prvak v iskanju konsenza in da bodo kmalu uspeli zapečatiti ta sporazum. Obenem pa se je tudi zahvalil Kanadi za njeno sodelovanje in potrpežljivost. Manj optimističen pa jepredsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki upa, da bo dogovor med belgijskimi zveznimi in regionalnimi oblastmi glede Cete dosežen že danes. Ali bo to omogočilo, da bo Ceta podpisana že ta četrtek, pa ni prepričan. Predsednik valonske vlade Paul Magnette pa ni želel govoriti niti o napredku niti o blokadi. "Naše zahteve so bile vedno jasne. Občutek imamo, da so nam končno prisluhnili, vendar moramo nadaljevati pogajanja," je dejal.

Prisluhnili pa niso neki ženski, ki je trdila, da je sestrična ene od 150 žrtev letalske nesreče nemške nizkocenovne letalske družbe Germanwings v francoskih Alpah 24. marca lani. Trdila je je, da je sestrična učitelja, ki je bil na letalu s skupino 16 učencev. Benefit od tega dejanje bi bil zastonj potovanje v Marseille. Nemška letalska družba Lufthansa, lastnica Germanwingsa, je namreč organizirala in plačala posebne lete do prizorišča nesreče vsem svojcem umrlih. 35-letnica je zahtevala letalske karte zase, svoja otroka in znanca. Sodišče v Kölnu jo je spoznalo za krivo v primeru dveh goljufij in jo obsodilo na enoletno pogojno zaporno kazen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od okoriščanja z mrtvimi pa v kraje ki simbolizirajo smrt. Slovenski in italijanski predsednik, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta danes v Doberdobu skupaj odkrila spomenik, ki so ga postavili slovenskim vojakom ob letošnji 100. obletnici začetka krvave morije na goriškem krasu med prvo svetovno vojno. Pahor je v nagovoru opozoril, da je to opomnik temu, da vojne ne rešujejo problemov. Slovenski predsednik Pahor je pri tem opozoril tudi na krepitev nacionalnih antagonizmov v Evropi. Temu pa v Evropi na podlagi izkušenj iz preteklosti ne bi smeli slediti, je poudaril na slovesnosti ob odkritju spomenika na goriškem krasu med prvo svetovno vojno.

 

Spisal Klemen.

"Zdi se, da smo se Evropejci iz prve in druge svetovne vojne vendarle naučili osnovnega nauka. Probleme je potrebno reševati po mirni poti. Naše celotno življenje pa bo lepše in lažje, če bomo poleg tega sodelovali in gradili skupen svet miru in blaginje," je še dejal Pahor. Nadaljeval je, da je ta spomenik, postavljen slovenskim vojakom, ki so se v prvi svetovni vojni borili za obe na tem prostoru bojujoči strani, spominski navdih za pogum tem in bodočim rodovom, da gradijo svet brez vojne, svet miru in iskrenega sodelovanja. Tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella je opozoril predvsem na pomen miru in trajnega sodelovanja med sosedskimi narodi. Predsednika sta se poklonila pred spomenikom tudi s položitvijo venca.

 

Iz Doberdoba v vesolje. Slovensko podjetje Sinergise je zmagalo na letošnji izvedbi mednarodnega tekmovanja s področja uporabe satelitskih podatkov Copernicus Masters, ki poteka pod okriljem Evropske vesoljske agencije. Zmagali so z rešitvijo Sentinel Hub, ki skrajša čas za prikaz in uporabo satelitskih posnetkov z nekaj ur na le nekaj sekund. Sinergise je podjetje iz Ljubljane, osredotočeno na razvoj geografskih informacijskih sistemov (GIS) na področju upravljanja z nepremičninami, pomoči pri procesih kmetovanja in splošne oblačne prostorske storitve Geopedia.

 

Infokoncentrat se pomika v Maribor. Dan po torkovi seji sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor še vedno ni znano, kaj je prinesla seja, na kateri so med drugim obravnavali rebalans finančnega načrta in spremembe statuta. Potem ko so seje pred časom zaprli za javnost, v torek po njej niso dajali izjav, kljub obljubi pa še niso uspeli spisati niti sporočila za javnost. Za poročanje javnosti o sejah sveta zavoda je po poslovniku pristojna predsednica Vlasta Kovačič Mežek, ki se je tokrat odločila, da bo dan po seji medijem posredovala zgolj pisno sporočilo. Danes pa so iz UKC Maribor sporočili, da bodo javnosti informacije v zvezi s sejo posredovali po elektronski pošti šele v četrtek. Zakaj takšne poteze pri obveščanju javnosti, danes niso pojasnili, je pa časnik Večer neuradno izvedel, da naj bi člani sveta znova problematizirali domnevno sporne zaposlitve v upravi bolnišnice po prihodu novega v. d. direktorja Janeza Lavreta. Gre za svetovalca za kakovost ter za vzdrževanje, varstvo okolja in zdravja, pa tudi svetovalko pomočnika za nabavo. Med njimi naj bi bila tudi Lavretova partnerka, kar je po pisanju časnika sprožilo sume o nepotističnem kadrovanju.

 

Zaključujemo pa s pozitivno oceno. Bonitetna agencija Moody's je zvišala bonitetno oceno dolgoročnih depozitov Nove kreditne banke Maribor (NKBM) z B3 na B2. Ob tem je agencija zvišala tudi oceno finančne moči in prilagojene finančne moči brez podpore države s CAA1 na B3, so sporočili iz banke in dodali, da je Moody's tudi obete ocenil kot pozitivne.  

Facebook Twitter Deli
0 comments