Oskarja dobi...

Evropski parlament in Svet Evrope je v torek sprejel osnutek zakonodaje o uvedbi brezvizemskega režima za državljane Ukrajine z nekaj omejitvami. Ukrajinci bodo lahko – z izjemo Velike Britanije in Irske – potovali v vse evropske države za ne več kot 90 dni v obdobju 180. dneh. Nameni obiska bodo lahko turistični, poslovni ali družinski. Brezvizemski režim ne pomeni neposredne pridobitve delovnega dovoljenja. Osnutek prav tako predvideva lažji postopek ponovne uvedbe viz v izrednih razmerah. Neformalno odločitev mora zdaj potrditi še posebni odbor evropskega parlamenta, evropski parlament na plenarnem zasedanju 5. aprila in končno tudi evropski svet. Odločitev, za katero se Kijev z Evropsko unijo sicer pogaja že od leta 2008, prihaja ob zanimivem času, in sicer, ko je Ruska vlada samo dan po Porošenkovem govoru 17. februarja na varnostni konferenci v Münchnu, priznala potne liste državljanom samooklicanih republik Lugansk in Donetsk.

Poleg vizemskega dvorjenja je nova partnerstva mogoče spremljati v Sirijskem konfliktu. Kurdske sile Ljudskih obrambnih enot YPG so se s Sirijsko vlado in Rusi dogovorile o zaščiti mesta Manbij pred Erdoganovimi turškimi silami in proturškimi enotami. Odločitev prihaja po tem, ko so kurdi, po dogovoru z Rusi in sirijsko vlado, mesto Manbij prepustili Sirijski vojski (SAA) in Vojaškemu svetu Manbija. Iz Moskve tako – sicer implicitno – prihaja sporočilo, da turške sile in s turške strani podprte vojske na severu Sirije ne morejo početi, kar se jim zazdi. Novica je posebej pomembna zato, ker bo ta odločitev najverjetneje preprečila Erdoganov cilj pregona Kurdov iz Manbija ter vzhodno od reke Evfrat. To ubogljivost in zaustavitev turških sil je potrebno brati v luči Erdoganovega obrata k Rusiji, ki je sledil poizkusu državnega udara na Erdoganovo vlado jeseni lani. Erdogan se bo, o turškem posredovanju v Siriji, s Putinom posvetoval na obisku v Moskvi 9. aprila.

Rusija je poleg posredovanja v Siriji, po nekaterih mnenjih direktno vpletena tudi v Francoske predsedniške volitve. Francoski direktorat za zunanjo varnost je prepričan, da bodo ruski računalniški programi pred kampanjo poplavili splet z objavami naklonjenimi Marie Le Pen in bodo tako prevesili javno mnenje njej v prid. Poleg obtožb, da Le Penovo kampanjo financira banka, ki je blizu Putinu, in obtožb o nepravilni porabi evropskih sredstev je temu zdaj sledil še dvig imnunitete, ki jo Marie Le Pen uživa kot evropska poslanka. Pravni odbor EU je izglasoval dvig imunitete Marie Le Pen, ker je decembra, leta 2015, na twiterju objavila nazorne fotografije, ki so ovekovečile obglavljanja Islamske države. Le Penovo je pred sodnim pregonom do zdaj ščitila ravno imuniteta. Na prošnjo francoskega tožilstva je zdaj proti njej možna vsakršna preiskava in zaslišanje, še poroča Reuters.

Preselimo se še k oskarjem. Če smo uspeli odstraniti dimno zaveso, ki se je ustvarila okrog napačne podelitve oskarja, smo lahko na tokratnih podelitvah zapazili eno izmed največjih hipokrizij Zahoda. Ta se lahko kosa s podelitvijo nobelove nagrade za mir mirovniku Baraku Obami. Oskarja za najboljši dokumentarni film je namreč prejela, s strani Zahoda podprta, organizacija White Helmets, katere nekateri člani so bili povezani s terorističnih organizacij v Siriji. Raedu Salehu, vodji te organizacije, je vstop v državo bil onemogočen, zato oskarja osebno ni mogel sprejeti. Raedu Salehu so lani, ko bi moral sprejeti neko drugo nagrado, vizo sicer podelili, a so jo nenadoma preklicali. Razloga za zavrnitev vize Raedu Salehu in vzporedne finančne podpore njegovi dobrodelni organizaciji Mark Toner, predstavnik State Departmenta, na zaslišanju pred novinarji ni znal pojasniti.

Pa se za trenutek dotaknimo še slovenskega dogajanja, kjer Študentska organizacije Slovenije (ŠOS) svoje netransparentne posle pojasnjuje z argumenti o osebnem zaupanju. Portal Pod črto je objavil članek, v katerem razkriva, da je Študentska organizacija Slovenije, med letoma 2010 in 2016, za storitve strateškega komuniciranja namenila 210.000 evrov. Zunanje izvajalce so izbirali neposredno in se izogibali javnim razpisom, posle pa so podeljevali starim znancem ŠOS-a, še pojasnjujejo.

Facebook Twitter Deli