Onečaščen kip Borisa Kidriča in umestitev plinovoda v Tržaškem zalivu

Policisti iščejo sledi za neznanim storilcem, ki je v torek na spomenik v Kidričevem nastavil svinjsko glavo. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, so bili v torek okoli 13.30 obveščeni, da naj bi bila v spomeniškem parku v Kidričevem na podstavek, na katerem je bil do tatvine v letu 2010 postavljen doprsni kip Borisa Kidriča, nastavljena svinjska glava.

Ko sta tja prišla policista, na stebru ni bilo več ničesar. Svinjsko glavo so namreč medtem že odstranili delavci tamkajšnjega občinskega podjetja in jo odpeljali v zbirni center za odpadke v Kidričevem.

Policisti zdaj zbirajo obvestila za utemeljitev suma storitve prekrška po 20. členu zakona o varstvu javnega reda in miru. Utemeljujejo sum, da se je neznani storilec na javnem kraju nedostojno vedel z namenom vzbujanja politične nestrpnosti, za kar je zagrožena denarna kazen.


 

Med tem, ko se slovenski in hrvaški politiki prepucavajo glede ribrajenja v Piranskem zalivu, se v tržaškem dogajajo za naša morja bistveno bolj dramatične stvari. Po deželi Furlaniji - Julijski krajini in občini Milje se je tudi tržaška občina pridružila nasprotovanju umestitvi plinovoda v Tržaškem zalivu. Konec novembra se je namreč prek deželnega upravnega sodišča Lacija pritožila na odločbo italijanskega ministrstva o okoljevarstvenem soglasju za omenjeni plinovod.

Tržaška občina je svoje negativno mnenje je med drugim utemeljila na varnosti prebivalstva, negativnem vplivu na turizem in ribolov, oviranje pomorskega prometa in spornost dela trase predvidenega plinovoda.

Na slovenski strani se je medtem zganila tudi ankaranska občina, ki je 26. oktobra na upravno sodišče dežele Lacij v Rimu vložila tožbo zoper italijansko ministrstvo za varstvo okolja in morja ter ministrstvo za kulturo in turizem, ki sta izdali okoljevarstveno soglasje za omenjeni plinovod.

 

Po Evropi pustoši organ. Zaradi orkanskega neurja Eleanor, ki s sunki vetra do 150 kilometrov na uro med drugim pustoši po Irskem, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, je več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike.

V Veliki Britaniji zaradi močnega vetra s sunki do 160 kilometrov na uro še vedno velja opozorilo za skoraj celotno državo. Med drugim je bil v Walesu poškodovan moški, ko je na njegovo vozilo padlo drevo. Zaradi podrtih dreves in močnih vetrov poročajo o zamudah v javnem prometu.

S smučarskega letovišča Morillon v francoskih Alpah pa poročajo o smrtni žrtvi in 15 poškodovanih, ko se je na njih porušilo drevo.


 

V samomorilskem napadu na mošejo v nigerijskem mestu Gamboru na severovzhodu države je bilo danes ubitih najmanj 14 vernikov. Mošeja je popolnoma uničena.

Lokalna patrulja, ki jo sestavljajo civilisti, je uro pred napadom zasledila štiri domnevne samomorilske napadalce na obrobju mesta, ki so začeli bežati. Dva sta se obrnila in zbežala stran, enega so aretirali, četrti pa je izginil v temi.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, vendar so tovrstni napadi značilni za skrajno skupino Boko Haram. V nasilju Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih že vsaj 20.000 ljudi, 2,5 milijona pa jih je bilo prisiljenih v beg.

Facebook Twitter Deli