Novice od daleč in od blizu

Ponedeljkast InfoKoncentrat začenjamo z napetostjo med Severno in Južno Korejo. Več deset tisoč ameriških ter južnokorejskih vojakov je na območju Južne Koreje začelo vsakoletne vojaške vaje. Gre za 12- dnevno računalniško simulirano vajo v primeru severnokorejskega napada na južno sosedo ali na ZDA. Sodeluje več kot 50.000 južnokorejskih in okoli 25.000 ameriških vojakov. Severnokorejske oblasti so vaje označile kot provokacijo. V današnji izjavi je severnokorejska vojska zagrozila z vojaškim odgovorom na vsako kršitev ozemeljske celovitosti Severne Koreje.

Ogroženi so se počutili tudi sredi Prage, kjer je skrajno-desničarska ter proti-priseljenska skupina izvedla uprizoritev napada t.i. Islamske države. Skupina Martina Konvičke je na trg pridrvela z vojaškim vozilom, z umetnimi bradami, lažnim orožjem, kamelo, vzklikanjem v arabščini ter z visoko plapolajočo zastavo IS-a. Po poročanju rt.com je sprva policija dovolila uprizoritev, ustavili so jo, ko je hotela skupina pokazati javno usmrtitev “zapornika”. Več turistov in naključnih mimoidočih ni vedelo, da gre za uprizoritev oziroma obliko protesta, zato so se pošteno prestrašili. Nekaj ljudi se je celo poškodovalo.

Za preseganje stereotipov pa so se odločili v hrvaškem narodnem parku Paklenica pri Zadru, kjer so v nedeljo za obiskovalce in navdušence odprli sistem podzemnih predorov, zgrajeni v začetku 50-ih let prejšnjega stoletja po potrebah nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. To je podzemno mesto, ki je znano pod imenom “bunkerji”. Nekdanje podzemno zaklonišče pred morebitnimi letalskimi ter raketnimi napadi ponuja še multimedijsko dvorano, umetno plezalno steno in še kaj. Zaenkrat je urejenih 1100 kvadratnih metrov tega nekdanjega vojaškega objekta globoko v stenah Velebita. Uredili bodo še dve dvorani ter Titovo sobo. Med hrvaško vojno so prostore uporabljali hrvaški vojaki kot skladišče orožja, leta 1997 pa so celoten kompleks prepustili narodnemu parku Paklenica.

Kako so nekateri že zdavnaj globoko zakopali sekiro v zemljo poročajo s severa Nemčije. V mestu Osnabrück so delavci na gradbišču odkrili kos nakita in prazgodovinsko sekiro. Po prvih ocenah strokovnjakov so najdeni artefakti stari tudi do 4000 let, kar se uvršča med najstarejše najdene predmete v Severni Evropi do sedaj. Arheologi pojasnjujejo, da predmeti izhajajo iz neolitika oziroma mlajše kamene dobe. Vse predmete bodo temeljito preučili ter predstavili izsledke javnosti predvidoma v septembru, poroča nemška dpa.

Če smo že začeli InfoKoncentrat z vojaškimi vajami, ga tudi zaključujemo. Na letališču Cerklje ob Krki se je danes začela mednarodna vojaška vaja Kragulj Thunder 2016. Pripadniki Slovenske vojske se bodo skupaj z ameriškimi letalskimi salami vse do sobote urili v  postavljanju začasnih letaliških zmogljivosti, ravnanju ob iz(g)rednih dogodkih na letališčih, padalstvu ter taktičnih postopkih strateških zračnih operacij. Urjenje in usposabljanje udeležencev vaje podpirajo letala Slovenske vojske Pilatus PC-9M Hudournik in transportno letalo Združenih držav Amerike C-130 Hercules. Zaradi vaje bo po velikem delu države prihajalo do preletov letal na nizkih višinah. Z ministrstva za obrambo še sporočajo, da bodo smeri letenja določena glede na trenutne vremenske razmere ter da se bodo piloti med izvajanjem vaje v največji meri skušali izogniti letenju nad večjimi naselji.

Za Infokoncentrat je trenirala Špela.

Facebook Twitter Deli