Novice iz Severne Koreje

Na mednarodni dan bobrov oziroma na dan, ko še vedno ni dostopna stran severnokorejske tiskovne agencije, infokoncentrat začenjamo pri našem drugem najljubšem tujem ponudniku novic – francoski agenciji AFP. Ta poroča danes o tem, da je francoski minister za gospodarstvo, Emmanuel Macron, v sredo ustanovil svoje politično gibanje. Kot je francoski gospodarski minister poudaril v Amiensu na severu Francije, gibanje En marche (Naprej) ne bo ne desno in ne levo. Macron je tudi pojasnil, da je njegov cilj pridobiti podporo večine Francozov za "nove ideje za državo," ki bi jih lahko uresničili v prihodnosti.

A to ni edina stvar, ki se je v Franciji dogodila včeraj. Francoski parlament je v sredo sprejel sporni zakon, ki prepoveduje plačevanje spolnih uslug. Za stranke prostitutk predvideva do 3.750 evrov globe ter izobraževanje o pogojih, s katerimi se soočajo prostitutke (poročajo tuje tiskovne agencije). Obenem ukinja doslej veljavne kazni za prostitutke. Zakon predvideva tudi ukrepe za pomoč prostitutkam, da najdejo zaposlitev, za kar bo v francoskem proračunu predvidenih 4,8 milijona evrov – ter podelitev šestmesečnega dovoljenja za bivanje v Franciji za prostitutke iz tujine. Kritiki nove zakonodaje med drugim opozarjajo, da je zakon prostitucijo pahnil v ilegalo in poslabšal pogoje za prostitutke. Poudarjajo tudi, da bo plačevanje spolnih uslug težko dokazati, ker se večinoma plačuje v gotovini na skrivaj.

Francoska spolnost pa skrbi tudi Vatikan. Ne ravno prostitutke, pač pa veleposlaniki homoseksualci.  Francija se je zaradi vztrajnega nasprotovanja Vatikana v sredo odpovedala nameram, da bi diplomat Laurent Stefanini, ki je homoseksualec, postal njen veleposlanik pri Svetem sedežu. Imenovala ga je za veleposlanika pri Organizaciji združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Novi kandidat za francoskega veleposlanika v Vatikanu še ni znan (poroča francoska tiskovna agencija AFP).

Iz celinske Evrope se selimo na Islandijo, kjer se nemirna politična situacija, po aferi #panamapapers,  umirja. Sigmundurja Davida Gunnlaugssona je, po tem, ko se je izvedelo, da ima skupaj s soprogo podjetje na Britanskih deviških otokih, na premierskem položaju zamenjal Sigurdur Ingi Johannsson, ki je bil pred tem kmetijski minister. Sigurdur Ingi Johannsson je po imenovanju povedal, da pričakujejo, da bodo predčasne volitve potekale jeseni. Vztrajal pa je, da bo koalicija, ki vlada od leta 2013, še naprej vodila državo, kljub pozivom več tisoč protestnikov k odstopu celotne vlade. "Še naprej bomo delali skupaj. Upamo seveda, da bo to prispevalo k stabilnosti političnega sistema," je dejal. Novega premiera pa ima tudi Vietnam. Vietnamski parlament je danes za novega premierja, za prihodnjih pet let, izvolil Nguyena Xuana Phuca. Po izvolitvi je 61-letni politik, ki je bil eden od štirih namestnikov predsednika vlade od leta 2011, že prisegel. Poslanci so ga izvolili z 90-odstotno podporo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Phuc je tretji element v triumviratu, ki ga je takrat izbrala partija za vodenje države v prihodnjih petih letih. Med njimi je najpomembnejši generalni sekretar partije Nguyen Phu Trong, ki ima v tej enostrankarski državi največjo moč. Tran Dai Quang pa je bil za predsednika države izvoljen minuli teden.

Infokoncentrat nadaljujemo na Cipru. Iz Cipra so sporočili, da bodo Egiptu izročili Seifa Eldina Mustafo, ki je 29. marca ugrabil potniško letalo egiptovske letalske družbe EgyptAir na notranjem letu in pilota prisilil, da je pristal na Cipru. Mustafa, za katerega so strokovnjaki ugotovili, da je "psihično nestabilen", je osumljen preusmeritve egiptovskega letala, ki je letelo med Aleksandrijo in Kairom, v ciprsko Larnako, kjer je zahteval srečanje s svojo nekdanjo ženo. "Dali smo navodila za začetek postopkov," je za AFP dejal predstavnik ciprskih oblasti. Nikozija bo izročitev izvedla po hitrem postopku, kar bo predvidoma trajalo nekaj tednov. Do izročitve bo Seif Eldin Mustafa ostal v priporu na Cipru.

Skok v domače loge začenjamo pri najvišji in najlepši glavi v državi. Predsednik republike Borut Pahor je pred svetovnim dnevom Romov, Zvezi Romov Slovenije ob 20-letnici njene formalne ustanovitve podelil red za zasluge. Eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji, Imer Brizani, pa je iz rok predsednika danes prejel medaljo za zasluge.

Nadaljujemo na sodišču. Obramba obtoženih v zadevi Istrabenz in tožilec Jože Kozina tudi na ponovljenem sojenju vztrajajo na nasprotnih bregovih. Medtem ko tožilec meni, da bo tudi v drugo dokazal kazniva dejanja, pa obramba opozarja, da so očitki premalo konkretizirani. Na današnji obravnavi je odmevalo tudi vprašanje, ali mora Igor Bavčar res sedeti na zatožni klopi. Vrhovni sodniki so jeseni zaradi, po njihovem mnenju, premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje. Delno so ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja.

Infokoncentrat končujemo pri pokojninah. Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je danes med drugim obravnaval pobudo iz vrst Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, da bi vlada preučila možnost za zvišanje najnižje pokojninske osnove. Vendar pa predlog sklepa, s katerim bi vladi predlagali ta korak, ni dobil zadostne podpore. Pokojnina, odmerjena od najnižje pokojninske osnove, je nižja od praga revščine in ne zadošča za kritje osnovnih življenjskih stroškov, je dejala predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm. O pokojninah pa je pred današnjo sejo vlade podal izjavo tudi vodja poslancev DeSUS, Franc Jurša. Povedal je, da je koalicija enotna in da se mora dogovoriti le še kdaj in kako bo to izvedla ter da se zatika pri ministru za finance Dušanu Mramorju, ki je sicer zahtevo za izredno uskladitev pokojnin v višini 0,4 odstotka v samem začetku označil za nesprejemljivo, a se po besedah zunanjega ministra in predsednika stranke DeSUS, Karla Erjavca, počasi mehča.

Počasi zmehčan, je Infokoncentrat spisal Klemen.

Facebook Twitter Deli
0 comments