Mike Pence v Evropi, varnostna konferenca v Münchnu, zunanja politika do Irana in Magna Steyr kot novi up Maribora

Trumpov podpredsednik Mike Pence na obisku v Evropi 

V Münchnu se je zaključila varnostna konferenca. Iran označen kot glavna destabilizacijska sila na bljižnem vzhodu

Ukrepi Donalda Trumpa otežili vstop sirijskih avtorjev dokumentarnega filma, nagrajenega za oskarja

Magna Steyr novi up v zimzeleni zgodbi ustvarjanja novih delovnih mest v Mariboru

Mike Pence, Trumpov podpredsednik, je danes zaključil svoje potovanje po Evropi. Po včerajšnjemu sestanku z belgijskim premierjem je na današnjem sestanku z visokimi predstavniki v Bruslju iskal globlje sodelovanje z EU in NATO-m, poroča Reuters. Slovenska tiskovna agencija (STA) in Irski RTE poročata, da je namen obiska med drugim zadeval pomiritev anti-trumpovskega zadržanja nekaterih evropskih uradnikov. Pence je pomiril duhove, ko je samooklicanemu, »neozdravljivemu proameriškemu Evropejcu« Donaldu Tusku trikrat dahnil usodni »DA«. ZDA bodo tako še dalje podpirale NATO, prav tako se bodo zavzemale za združeno Evropo in bodo ohranjale pomen ohranitve miru po svetu. Mike Pence je pod vprašaj postavil le Iranski sporazum, s katerim je ZDA, po Trumpovih besedah, izgubila na več področjih. Iranski jedrski sporazum, s katerim so več pridobile evropske države, je med drugim bil poglavitna tema na varnostni konferenci v  Münchnu.

Na včeraj končani varnostni konferenci so politiki največ časa namenili razpravam o varnosti in zunanji politiki ZDA, poroča MMC. Čeprav je MMC v prej navedenem poročilu vso pozornost namenil odločitvi Rusije, da začasno prizna potne liste in druge dokumente prebivalcev v samooklicanih republikah Doneck in Lugansk, je veliko mero pozornosti začela dobivati tudi nova proti-iranska koalicija Savdske Arabije, ZDA in Izraela, ki se je začela tvoriti hitro po izvolitvi predsednika Donalda Trumpa. Savdski zunanji minister Adel al-Jubeir je tako na konferenci v Münchnu Iran označil kot glavnega podpornika terorizma in kot poglavitno destabilizacijsko silo na bližnjem vzhodu. Spomnimo, da Trumpova drža proti Teheranu do zdaj ni bila kaj prida drugačna. Trump je že v volilni kampanji obljubljal, da bo nastopil ostreje proti Teheranu, njegova administracija pa je kmalu po formiranju Iran postavila pod t. i. »poseben nadzor« in proti njemu ponovno uvedla sankcije. Trumpova predvolilna politika, ki je slonela na ne-interveniranju začenja počasi dobivati pravi obraz in začenja postajati vse bolj podobna Obamovi, piše analitik Petras.

Pravi, da se Trumpova politika od Obamove razlikuje v drznih potezah in ostri retoriki, ki ni zavita v lepe besede. Nova administracija je med drugimi spornimi odločitvami prepovedala vstop tudi sirijskim državljanom na območje ZDA. Prejšnji mesec je bil zato vstop sirijskim avtorjem, z oskarjem nominiranega  dokumentarnega filma o Belih čeladah (The White Helmets), negotov. Združba prostovoljcev, ki izpod ruševin rešujejo žrtve vojne, so v mainstream medijskem prostoru bili predstavljen kot odrešitelji in angeli. Vse to bi bilo lepo in prav, če nekateri od teh prostovoljcev ne bi v prostem času sodelovali s terorističnimi organizacijami ter izvajali eksekucije vojnih ujetnikov in otrok. Švedsko državno tožilstvo je enega od članov prej navedene organizacije pred kratkim obsodilo na dosmrtni pripor, piše Irski Independent, vendar neodvisni časnik povezave med obsojenim in organizacijo, ki se ji po vseh verjetnosti obeta kar oskar, ne navede. Zanimivo.

Pa se vrnimo še v Slovenijo. Po sprejetju dvoletnega proračuna se Mariboru obetajo svetli in stabilni časi. V Mariboru se bosta cedila med in mleko. Med drugimi dobrotami se nam v Mariboru obeta tudi prihod kanadske multinacionalke Magna Steyr. Po poročanju STA in mariborinfo so nameni avtomobilskega koncerna resni, saj so na portalu MojeDelo že objavili tri nova delovna mesta. Takšne čudovite zgodbe o ustvarjanju novih delovnih mest bo vsekakor pripomoglo med razmerjem 103.000 iskalcev zaposlitve in komaj 2.000 prostimi delovnimi mesti.

Infokoncentrat pripravil Timotej. 

Facebook Twitter Deli