Me smo v večini!

Ruske oblasti so včeraj na dan žena v Moskvi pridržale sedem feministk. Skupina je na zidovih Kremlja izobesila transparent, ki je izražal negodovanje nad dvestoletno oblastjo moških. »Cilj akcije je bilo pokazati, da se znamo povezovati in da se ne bojimo povedati svojega mnenja«, je za portal 360tv povedala nepridržana udeleženka protesta Ekaterina Nenaševa. Dobro povezavanje je feministkam in nevladnim organizacijam zagotovo mogoče pripisati. Isti dan je potekal tudi protest v Sankt Peterburgu. Na bolj množičnemu feminističnemu pohodu v Sankt Peterburgu je bilo med drugim mogoče zaslediti slogane kot so: »Žensko za predsednico« in pa »Me smo v večini«. Na pohodu v Sankt Peterburgu so pridržali štirinajst ljudi, pri čemer so enega izmed protestnikov, med potjo na policijsko postajo, pretepli, piše BuzzFeed. Na drugi strani je bilo na obrazih pridržanih feministk, po tem ko so jih iz pripora izpustili, mogoče razbrati neko mero zadovoljstva in zmagoslavja. Potrebno je povedati, da nestrinjanje z ruskimi oblastmi prihaja ob zanimivem času. Ruski premier Dimitrij Medvedjev je namreč ravno včeraj podpisal nacionalno strategijo vlade, ki namerava izboljšati položaj žensk v državi.

Ruskim oblastem pa se bo zagotovo manj upiral Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki danes začenja svoj obisk v Moskvi. Erdogan si bo na dvodnevnem obisku prizadeval izboljšati ekonomske in politične odnose med državama, ki so se, po nekaj napetih letih, spet začeli otopljevati. Spomnimo, da so se interesi Rusije in Turčije v Siriji začeli zbliževati po poizkusu državnega udara na Erdoğanovo vlado poleti lani. To je Erdoğana prisililo, da je začel zavezništva iskati na Vzhodu – konkretneje v Rusiji. Poleg obrobnih ekonomskih zbliževanj med državama, ima največji geopolitičen pomen medvladni sporazum o gradnji plinovoda Turški tok, o katerem bosta voditelja držav govorila v petek. Voditelja držav bosta veliko mero časa posvetila tudi iskanju skupnih interesov v Siriji.

Če se interesi Rusije in Turčije zbližujejo, pa to zagotovo ne moremo govoriti za odnose med civilnim prebivalstvom in ameriškimi obveščevalnimi službami. WikiLeaks je včeraj objavil zaupne podatke ameriške obveščevalne službe CIA. Med ogromno zbirko dokumentov je mogoče brati, da je CIA sposobna vdreti v zasebnost uporabnikov preko pametnih televizij, telefonov in celo vozil. Če smo lahko o tem do zdaj le špekulirali, lahko vidimo, da CIA razpolaga z znanjem, ki lahko moderne naprave pretvori v žive mikrofone ali video kamere. WikiLeaks je novo razkrite podatke izdal pod serijo leakov imenovano »Vault 7«.

Ostanimo za trenutek v Svobodnih državah amerike. Direktor Urada za upravljanje in proračun Mick Mulvaney, je v soboto naznanil, da bo Trumpova administracija ostro oklestitila proračun Ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID). Privarčevana sredstva iz agencije bodo namenjena za širitev vojaškega proračuna, za katerega američani letno namenjajo 600 milijard dolarjev. Odločitev Trumpove administracije ne preseneča, če upoštevamo Trumpove predvolilne izjave, ki so prejemnike pomoči primerjali s paraziti. Prejema pomoči iz sklada je bila deležna tudi, z oskarjem nagrajena, skupina White Helmets, katere nekateri člani so sodelovali s terorističnimi organizacijami v Siriji. Proračun USAID že mnogo let buri duhove, saj so eni izmed največjih prejemnikov teh sredstev politično zelo vplivni žitni karteli ADM, Cargill in Bunge, ki nadzorujejo velik del prehranske verige.

Ostanimo pri denarju. Mariborski svetniki bodo na današnji seji odločali o proračunih za leti 2017 in 2018. Letošnji je v drugem branju zakoličen pri 105,7 milijona evrov, kar je skoraj štiri milijone več kot ob prvem. Vodstvo občine je z županovim dopolnilom, ki zajemajo večji del predlogov svetniških skupin, dokumentu skušalo zagotoviti čim večjo podporo. Mestna občina Maribor letos načrtuje za skoraj 102 milijona evrov odhodkov, nekaj manj kot štiri milijone evrov pa bodo porabili za odplačilo dolga. Kot je razvidno iz predloga proračuna, so sprva načrtovano zadolževanje povišali še za 2,25 milijona evrov, torej na 7,5 milijona evrov, ob 92 milijonih evrov prihodkov pa bodo več kot šest milijonov evrov sredstev zagotovili iz ostanka preteklega leta. Nekaj več denarja so v popravljenem predlogu namenili šolstvu in sociali, verjetno tudi zato, da bi zadovoljili zahteve SDS, ki je v prvem branju zagotovila potrebne glasove za podporo proračunu. Ob tem bodo skoraj celoten letošnji kredit namenili poplačilu Iskre po lani sklenjeni poravnavi, zaradi propadlega projekta modernizacije semaforskega sistema, ki je bil, zaradi zloglasnih radarjev, usoden za prejšnjega župana Franca Kanglerja, še poroča STA.

Infokoncentrat pripravil Timotej.

Facebook Twitter Deli