Maribor spet akcijsko prizorišče za streljanje in pretepe

Mjanmarska vojska je danes sporočila, da so mjanmarski vojaki in vaščani odgovorni za smrt desetih pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya septembra lani, katerih trupla so minuli mesec našli v množičnem grobišču v mjanmarski zvezni državi Rakhine. Kot so še sporočili, bodo odgovorne za njihovo smrt kaznovali v skladu z zakonodajo. Kot je na Facebooku po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavila vojska, so nekateri vaščani Inn Dina in pripadniki varnostnih sil priznali, da so ubili deset "bengalskih teroristov". V Mjanmaru Rohinge raje označujejo za Bengalce, s čimer želijo nakazati, da naj bi šlo za nezakonite migrante iz Bangladeša, čeprav pripadniki te muslimanske manjšine v Mjanmaru živijo že več generacij.

 

Kot navaja Radio Študent, sta se največji katalonski separatistični stranki, Lista Skupaj za Katalonijo in republikanska levica ERC, dogovorili o koaliciji, voditelj katere bi bil Carles Puigdemont. Slednji se od oktobra nahaja v Bruslju, saj ga želijo španske oblasti aretirati zaradi vloge pri poskusu osamosvojitve Katalonije. V ponedeljek je Puigdemont tudi ponudil španski vladi, da se prostovoljno vrne in udeleži sojenja, če se ga v zameno imenuje za predsednika katalonskega generalitata. Imenovanje naj bi želel izvesti kar preko računalnika iz Bruslja. Zmagovalka volitev je bila sicer sredinska stranka Ciu dada nos, ki je proti neodvisnosti Katalonije, a nima dovoljšne podpore ostalih strank za oblikovanje vlade.

 

Ministrstvo za domovinsko varnost Združenih držav Amerike ukinja začasni zaščitni status za okoli 200 tisoč ljudi iz Salvadorja, ki so v ZDA prišli po dveh potresih leta 2001. Ti se morajo do septembra 2019 po skoraj 20 letih življenja v ZDA izseliti ali spremeniti svoj migracijski status. Oblasti navajajo, da se je položaj v Salvadorju z leti močno popravil in zaščita pred izgonom zaradi uničenja po potresu več ne velja, čeprav državo še vedno pestijo ekonomske težave in nasilje uličnih tolp. Novembra lani so oblasti ZDA ukinile začasni zaščitni status za dobrih pet tisoč Nikaragvijcev. Odločili so se tudi, da bodo novembra 2018 ukinili status Sudancem. Približno 60 tisoč Haitijcem je dovoljeno ostati do julija 2019.

 

Mariborska kronika: Danes ponoči je v gozdu na Tezenski ulici v Mariboru neznanec streljal na vozilo, ki ga je vozil 34-letni Mariborčan. V vozilu, ki je bilo tarča streljanja, je bil še 31-letni Mariborčan, vendar nihče od njiju ni bil poškodovan. Do streljanja je prišlo okoli pol treh ponoči. Neznani voznik naj bi v Stražunskem gozdu prehitel vozilo 34-letnega Mariborčana in med prehitevanjem naj bi neznana oseba večkrat ustrelila proti njegovemu vozilu in vozilo tudi nekajkrat zadela. Po poročanju spletne izdaje časnika Večer je zadevo policiji prijavil oškodovanec sam, na njegovem avtomobilu pa naj bi bile vidne vsaj tri strelne luknje, razbiti sta tudi dve okenski stekli.

 

Najverjetneje nepovezano: 25-letnik, ki je bil posebno hudo poškodovan v nedeljskem pretepu na Vodnikovem trgu v Mariboru, je danes umrl v mariborskem kliničnem centru. Pretep med domnevno desetimi oz. dvajsetimi ljudmi je izbruhnil v nedeljo zgodaj zjutraj na Vodnikovem trgu pri osrednji mariborski tržnici. Zatem so reševalci v UKC Maribor prepeljali tri ljudi, med njimi tudi 25-letnika, ki je bil po poročanju medijev zaboden v trebuh. Tisto noč je bilo v Mariboru več pretepov, a ni jasno, ali so povezani med seboj.

Facebook Twitter Deli