Live long and prosper?

Begunska problematika je še vedno žgoča tema pogovorov v celotni Evropi. Tisoči beguncev iz Afganistana in preostalega Bližnjega vzhoda v Evropsko unijo so odličen vir prihodkov nepridipravom iz vseh vetrov. Zgolj v Grčiji najdemo več kot 200 tihotapskih združb, pravi Gerald Tatzgern, vodja avstrijske enote za boj proti tihotapcem z belim blagom.

Tihotapski posel je tako obsežen, da dosega vrtoglave številke večih milijard evrov. Kriminalne združbe so se razširile po celotni regiji, od Madžarske, Romunije in Bolgarije, do Makedonije in Srbije - glavni cilj je Nemčija, sledijo ostale razvitejše države Evropske unije. "Za 1000 evrov vas taksi kjerkoli na Madžarskem odpelje do avstrijske meje in če imate srečo tja tudi prispete. Kdo se lahko upre takšni mamljivi ponudbi?" je izjavil Zoltan Bolek, vodja madžarske islamske skupnosti.

Ne pozabimo, da so prejšnji teden na avstrijski avtocesti blizu Dunaja našli 71 mrtvih beguncev v zapuščenem tovornjaku, v drugem primeru jim je uspelo rešiti 24 afganistanskih beguncev v hermetično zaprtem tovornjaku. "Na srečo smo jih našli pravočasno, uro kasneje bi bili mrtvi"?, pravi Mikl-Leitnerjeva, avstrijska notranja ministrica.

Rob Wainwright, vodja Europola, je sporočil, da je število sodelujočih v tihotapskih združbah ocenjeno na več kot 30.000, proti katerim so zgolj letos odprli 1400 preiskovalnih primerov. Madžarska policija sporoča, da so v zadnjih 24 urah prejeli 3000 novih beguncev in v tem času prijeli enajst tihotapcev ljudi.

Danska skuša otežiti pridobitev njihovega državljanstva. Minister za integracijo, Inger Støjberg je naznanil predloge štirih specifičnih sprememb trenutnih pravilnikov za pridobitev danskega državljanstva. Kandidati bodo tako morali zadostiti še ostrejšim kriterijem glede znanja jezika, dokazati, da so finančno samozadostni zadnje 4 in pol leta od petih, namesto dosedanjih dveh in pol, dvig spodnje meje in obsežnosti t.i. "citizenship testa" ter omejitev kandidatov s kriminalno preteklostjo. Do sedaj so v primeru kandidata s kriminalno kartoteko lahko zamrznili pridobitev državljanstva od treh do dvajset let, obe meji hočejo dvigniti že za polovico.

V Franciji je več kot 1000 traktorjev preplavilo pariške ulice. Kmetje, ki so se s traktorji pripeljali iz vseh koncev Francije so včeraj s tem dejanjem izrazili svojo jezo nad čedalje nižjimicenami pridelkov, za katere krivijo tujo konkurenco, ruske sankcije in nečloveške pogoje lokalnih trgovcev ter distributerjev. "Cena mleka je od lani padla in še pada. Svoje pridelke prodajamo z izgubo, čeprav bi to naj bilo nezakonito" je ogorčeno izjavil eden izmed kmetovalcev. Francoski minister za kmetijstvo ocenjuje, da bi naj okrog 10 odstotkov oz. 22 000 kmetij bilo na robu bankrota, s skupnim dolgom ocenjenim na eno milijardo evrov.

Iz Lipice sporočajo, da je avstrijska Kobilarna Piper umaknila sporno navedbo o vodenju izvorne rodovniške knjige lipicancev. Avstrija pri Evropski komisiji tako več nima nikakršne prednosti pred Kobilarno Lipica pri prizadevanjih za pridobitev statusa rejske organizacije, ki vodi izvorno rodovniško knjigo lipicanske pasme. Avstrijska kobilarna je predlagala naj Kobilarna Lipica prevzame vodilno vlogo v tej skupni nominaciji, kar bo pospešilo aktualen 5,6 milijona evrov vreden projekt prenove kobilarne iz Lipice.

Obetajo se nam spremembe zakona o prekrških in s tem nekaj novosti pri plačilu in neplačilu kazni. Zakonodajalci sledijo zgledu večjih trgovskih verig in ponujajo dodatne popuste in ugodnosti na izrečene kazni. T.i. polovičko bo sedaj nadomestila tretjinka, če bo prekrškar kazen poravnal do pravnomočnosti izrečene globe oz. v osmih dneh in dveh tretjin izrečene globe, če jo boste poravnali v osmih dneh od pravnomočnosti. Pravnomočnost izrečene odločbe nastopi v osmih dneh od vročitve le-te. S tem želijo izboljšati plačilno disciplino, obenem pa uvajajo nadomestni zapor kot sredstvo prisilne izterjave neplačane globe ter stroškov postopka. Zapor tako ne bo več mehanizem prisile k plačilu ampak bo nadomsetil plačilo globe. Tarife so sledeče: 84 EUR enačijo z enim dnevom zapora ali 8 ur dela v splošno korist. Maksimalno trajanje nadomestnega zapora oz. dela v splošno korist je 90 dni oz. 720 ur kar preračunano znaša 7560 EUR globe.

Facebook Twitter Deli