Kolesarska pot od Ruš do Moskve

Finančno ministrstvo ZDA je objavilo seznam ruskih uradnikov in poslovnežev, ki bi jih lahko prizadele morebitne sankcije ZDA. Na seznamu je skupno 114 politikov in 96 poslovnežev, za katere ZDA ocenjujejo, da so blizu ruskemu predsedniku, med njimi tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in premier Dmitrij Medvedjev.. Premoženje vsakega od njih naj bi bilo vredno najmanj milijardo ameriških dolarjev. Spisek pa je po mnenju strokovnjakov narejen zelo na hitro in brez pravega koncepta. Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriški seznam označil za sovražno ravnanje, se je pa tudi pohecal, da je užaljen, ker njega ni na seznamu.

 

 

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je stekla glavna obravnava v sojenju Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča. Cakić se zaradi zobobola ni posebej zagovarjal, ampak je prebral pisni zagovor, ki ga je podal že v preiskavi. In to besedilo se bere kot psihološki triler: tisto noč je Cakić popival in užival kokain. Ko je s prijatelji prišel v drug lokal, je tam zagledal Tiča s prijatelji. Z njim se je zapletel v pogovor, saj sta se poznala že od prej. Odhoda iz lokala se ne spominja, glede poznejših dogodkov pa ima v glavi samo določene slike. Kot je dejal, se je v stanovanju zbudil z občutki spolnega nadlegovanja in spolne zlorabe. Občutil je bolečino in pa to, da mu je bilo odvzeto dostojanstvo. Želel je umreti. Nato nova slika v glavi. Videl je Tiča z nožem v roki in stolom, kako ga je dvignil nad njim. In nato spet nova slika. Gašper Tič leži na tleh, veliko krvi, nato on pod tušem krvav. Pri tem je, kot je dejal, imel občutek umazanosti in pa tega, da se je zgodilo nekaj slabega. Zadnje, česar se spomni, je, da je šel iz stanovanja in mimoidočemu rekel, naj pokliče policijo.

Naj sojenje poteka za zaprtimi vrati, sta predlagala tako tožilka Tamara Gregorčič kot zagovornik Gorazd Fišer, toda sodnik Ciril Keršmanc je predloga zavrnil in sojenje ohranil odprto za javnost. Šov mast go on. Zasebnost svojcev pa ni tako pomembna ...

 

 

Na mariborski občini so se odzvali na ponedeljkov poziv ruškega župana Uroša Razpeta, naj pohitijo z gradnjo manjkajočega odseka Dravske kolesarske poti med Laznico in Limbušem, potem ko so v Rušah te dni že začeli z realizacijo tega evropsko podprtega mednarodnega in turistično naravnanega projekta. In seveda veljaki iz MOM-a zavračajo vse očitke.

Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, odsek kolesarske poti od meje z občino Ruše v Laznici do Limbuša urejajo prioritetno. Po njihovih zagotovilih to poteka vzporedno s projektom ureditve Dravske kolesarske poti. Prav tako so poskrbeli za projektno dokumentacijo, jo poslali direkciji za infrastrukturo, ki naj bi projekt tudi sofinancirala. Sedaj bod papirje predložili še v recenzijo. Potem pa javni razpis o izbiri izvajalca gradbenih del, in akcija.

Med tem pa je Občina Ruše že začela z gradnjo 4,5-kilometrskega odseka do meje z mariborsko občino. Dela bodo po pogodbi končana avgusta, a računajo, da bi kolesarsko pot lahko odprli že do poletja.

Facebook Twitter Deli