Kiti in dolarji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal ustavne spremembe, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika države in tako spremenile dosedanji politični sistem v predsedniškega. O ustavnih spremembah bodo odločali še državljani na referendumu, ki bo, kot je danes napovedal namestnik premierja Numan Kurtulmus, 16. aprila. Spremembe ustavne spremembe predvidevajo, da predsednik imenuje in odstavlja ministre ter prvič v zgodovini sodobne Turčije odpravljajo položaj predsednika vlade. Namesto njega bodo Turki dobili vsaj enega podpredsednika. Nova ustava naj bi nadomestila temeljni zakonik, oblikovan po vojaškem udaru v Turčiji leta 1980. Sprejemanje ustavnih sprememb v parlamentu je bilo burno, nekajkrat so se poslanci celo stepli. Poslanci vladajoče AKP so sredi januarja s pomočjo kolegov iz nacionalistične MHP le zbrali dovolj podpore za sprejem predlaganih sprememb in za razpis referenduma. Največja opozicijska stranka republikanska CHP bo predlog ustave izpodbijala na ustavnem sodišču.

Na obali Nove Zelandije je nasedlo več kot 400 kitov. Le še okoli 90 jih je živih in reševalci se trudijo, da bi jih spravili nazaj v morje, a so se številni vrnili nazaj na obalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z državnega urada za varstvo narave DOC so sporočili, da je skupno preko noči na eni od plaž polotoka Farewell Spit na Južnem otoku nasedlo 416 mrkih pliskavk. Preden so jih odkrili, jih je okoli 250 že poginilo. Čez dan so že poskušali spraviti nazaj v morje okoli 130 kitov, a jih je le okoli 50 odplavalo iz zaliva, ostali pa so se vrnili na obalo. Reševalci in prostovoljci so jim skušali to preprečiti tudi z živo verigo v morju, a so bili le deloma uspešni. Pri reševanju sicer sodeluje okoli 500 ljudi, poroča AFP. Mrke pliskavke se zanašajo na svoj organ, ki je podoben sonarju. Ta pa lahko slabo "deluje" na peščenem in blatnem dnu Farewell Spita. Vzroki za to, da kiti nasedejo na obali, ostajajo skrivnost, znanstveniki pa domnevajo, da so povezani bodisi z boleznijo bodisi vremenskimi pojavi.

Perujsko sodišče je v včeraj izdalo mednarodni nalog za aretacijo nekdanjega predsednika Alejandra Toleda zaradi obtožb korupcije. Očitajo mu, da je v povezavi z gradnjo avtoceste sprejel do 20 milijonov dolarjev podkupnine. Odvetnik nekdanjega predsednika napoveduje pritožbo, saj naj bi se aretacija zgodila brez tehtnih dokazov in da gre za kršitev njegovih pravic. Toledo je bil še pred nekaj dnevi v Parizu in ostaja v tujini, kje točno se nahaja, ni znano, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V primeru obtožb na njegov račun gre za gradnjo avtoceste Interoceanica med Rio de Janeirom. Gradil jo je brazilski gradbeni koncern Odebrecht, ki je po celi Južni Ameriki vpleten v škandale z visokimi podkupninami pri gradbenih projektih še poroča nemška tiskovna agencija dpa. Toledo naj bi imel pomembno vlogo pri podelitvi naročila. Odsek ceste v Peruju je na koncu namesto sprva predvidenih 850 milijonov stal 2,1 milijarde ameriških dolarjev.

Kam se odpravljajo dolarji in kako se  ljudje lahko premikajo po novem svetu, se je odločili še tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v San Franciscu. Ta je soglasno zavrnil zahtevo pravosodnega ministrstva ZDA za odpravo prepovedi izvajanja izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa, s katerim je začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem. Prizivno sodišče je sicer v odločitvi na 29 straneh menilo, da vlada ni pokazala, da ima možnosti za ponovno uveljavitev Trumpove prepovedi potovanj in ni z ničemer dokazala, da odprava izvršnega ukaza povzroča nepopravljivo škodo nacionalni varnosti. Trumpovi odvetniki med drugim pač niso uspeli dokazati, da petletni otroci ali 80-letne prababice, ki jih je zajel ukaz, predstavljajo grožnjo.

Dolarje pričakujejo tudi na Kitajskem. Bela hiša sporoča, da sta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping včeraj govorila po telefonu. Pogovor naj bi bil zelo vljuden, Trump pa je obljubil, da bo njegova vlada nadaljevala politiko ene Kitajske, torej ne bo priznala samostojnosti Tajvana. Druge vsebine pogovora niso sporočili, razen povabila vzajemnega obiska, kjer se bodo predstavniki obeh držav lahko še naprej pogovarjali in pogajali o številnih vprašanjih skupnega interesa.

Mi gremo pa po rublje?: Predsednik republike Borut Pahor je danes začel dvodnevni uradni obisk v Rusiji. V Moskvi ga je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim bosta govorila o dvostranskih odnosih in razmerah v svetu. V ospredju prvega dne obiska bo krepitev gospodarskega sodelovanja, med drugim se slovenskim podjetjem obeta za 650 milijonov evrov poslov. Pahor vrača obisk Putinu, ki se je konec julija lani udeležil spominske slovesnosti ob stoletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Pahor se bo sešel tudi s patriarhom Kirilom in ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. Predsednika v Moskvi spremljajo zunanji minister Karl Erjavec, minister za kmetijstvo Dejan Židan in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ter močna gospodarska delegacija, v kateri je 45 gospodarstvenikov in 32 slovenskih podjetij. Ob slovenskem obisku bo zato v Moskvi tudi poslovna konferenca, ob robu katere bodo slovenska podjetja po napovedih podpisala za skupno 650 milijonov evrov izvoznih pogodb. Ruski energetski gigant Gazprom in slovenski Geoplin pa bosta sklenila 700 milijonov evrov vredno pogodbo o uvozu ruskega plina v Slovenijo. Iz Moskve bo Pahor v soboto odpotoval v Sankt Peterburg, kjer bo v ospredju sodelovanje med državama na področju kulture.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je na svoji spletni strani in v časniku Finance objavila poziv, s katerim išče kupca za hotelski kompleks nekdanjega Športnega centra Pohorje. Ta ga je po stečaju družbe prevzela pod svoje okrilje. Iščejo se interesenti za nakup stanovanjskega objekta Pohorske terase s 30 apartmaji. Pohorski hoteli so trenutno v najemu Term Maribor. Dobrih 3000 kvadratnih metrov velika apartmajska hiša Pohorske terase je bila zgrajena leta 2010 in še ni bila vseljena. DUTB je za apartmaje, ki so v portfelju nepremičnin NKBM pristali po stečaju gradbenega podjetja MTB in stojijo neposredno ob smučišču, pred tremi leti že ponujala za 1,8 milijona evrov.

Infokoncentrat je pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli