Katalonci se kregajo, štrajk nosi rezultate, nekdo vlomil v DNS

Kitajska s hitrim razvojem svoje oborožitve vse bolj načenja vojaško prevlado ZDA in njenih zaveznic v svetu. Še posebej Kitajska beleži zelo hiter napredek, v danes objavljenem poročilu ocenjuje Mednarodni institut za strateške študije, ki ocenjuje ravnotežje moči v svetu. Institut v več sto strani dolgem poročilu, v katerem preučuje moč in oborožitveno industrijo 171 držav, navaja, da Kitajska svojo oborožitev že leta krepi tudi zaradi ozemeljskih sporov v Vzhodno- in Južnokitajskem morju. Poleg tega želi Peking očitno povzdigniti Kitajsko med supersile sveta.

 

V iskanju načina, kako bi na položaj regionalnega voditelja znova izvolili Carlesa Puigdemonta, ki se je zatekel v Bruselj, je med katalonskimi zagovorniki neodvisnosti zavladal razkol. Če Puigdemontovi listi Skupaj za Katalonijo in levim republikancemvne bo uspelo najti alternativnega kandidata, se Kataloniji obetajo nove volitve. "Odnosi so uničeni," španski časnik El Mundo navaja besede predstavnika Puigdemontove liste. Glavni povod za to naj bi bila torkova odločitev predsednika katalonskega parlamenta Rogerja Torrenta, da zavrne predlog spremembe, ki bi omogočila izvolitev Puigdemonta za predsednika Katalonije v njegovi odsotnosti.

 

Nekdanji gruzijski predsednik in vodja ukrajinske opozicije Mihail Sakašvili, ki so ga ukrajinske oblasti v ponedeljek izgnale na Poljsko, je danes prispel na Nizozemsko, Sakašvili, ki je poročen z Nizozemko, želi v tej državi tudi ostati. Sakašvili velja za ostrega kritika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Sakašvilija so v Ukrajini aretirali že decembra lani. Protestnikom je takrat uspelo, da so ga rešili iz policijskega vozila.

 

Predsednik DZ Milan Brglez je ob današnji stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju sprejel glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja. Ta ga je seznanil s stavkovnimi zahtevami, Brglez pa je tako vlado kot sindikat pozval k dialogu. Štrukelj pa je dobil občutek, da Brglez razume, o čem govorijo, medtem ko tega občutka v pogovorih z vlado nima. Morda pa je to signal, da se pravi dialog med vlado in sindikatom le začenja? Upajmo, kajti Štrukelj je ponovil svarilo sindikata, da bodo v treh tednih z vlado prišli do dogovora, sicer se bo stavka zaostrovala.

 

Neznanci so danes ponoči vlomili v prostore Društva novinarjev Slovenije. Po prvih ugotovitvah so neznanci odnesli računalnike v lasti društva. "Potrudili se bomo, da bo delo Društva novinarjev Slovenije kljub težavam, ki jih zaradi vsebinske vrednosti podatkov predstavlja odtujitev računalnikov, v prihodnjih dneh potekalo čim bolj nemoteno," so zapisali predstavniki društva.

 

Infokoncentriral Rok Polnedela.

Facebook Twitter Deli