K črnemu na Filipine. V Avstralijo na poroko.

Ob 18:00 ostajamo na tekočem. Iz torkovega infokoncentrata, z dne 9. januarja, obešamo naslednje aktualnosti:

- Črni Jezus na Filipinih

- Macron po kitajsko

- Srečen zakon v Avstraliji

- Najdeno v Izraelu

- Po treh letih vozovnica neveljavna

 

Najprej v Filipinsko prestolnico Manila, kjer danes mnogi verniki plezajo drug na drugega in skušajo na vsak način priti do več sto let starega kipa, črnega Jezusa. Na večinsko katoliških Filipinih, se je na sto tisoče vernikov pridružilo procesiji, namenjeni čaščenju kipa, ki naj bi imel čudežne moči. Po poročanju francoske tiskovne agencije, se je dvajset urne procesije tokrat udeležilo približno pol milijona ljudi. Po podatkih Rdečega križa je bilo pri tem poškodovanih več kot 700 ljudi, o mrtvih pa tokrat na srečo ne poročajo. Za varnost je skrbelo okoli 4000 policistov. Procesijo na Manili spremljajo danes še številni drugi verski dogodki, na katerih se je skupno zbralo sedemnajst milijonov vernikov. Popularnost in zanimanje za črnega Nazarečana s čudežnimi močmi, tako še danes predstavlja velik organizacijski izziv.

 

Francoski predsednik Macron se mudi na državniškem obisku na Kitajskem. Skupaj z delegacijo, je s sabo pripeljal še svojega inštruktorja kitajščine. Na kitajskih družabnih omrežjih so objavili posnetek, kako v zakulisju ponavljata stavek: »Naredimo naš planet spet velik«. Macron je torej večkrat ponovil stavek »rang diqiu zaici weida« in se trudil pravilno naglasiti zloge. Uporabniki kitajskega družbenega omrežja Weibo so Macrona pohvalili za njegov trud. Macronu je torej uspelo podreti stereotip o francoskem neobičajnem zanimanju za tuje jezike.

 

Današnji torek je uradno prvi dan, ko se istospolni pari v Avstraliji lahko poročijo. Zakon, ki spreminja »zvezo med moškim in žensko« v »zvezo dveh oseb«, je avstralski parlament izglasoval 7. decembra. Dokončno uveljavitev je dan kasneje potrdil še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II. Istospolne poroke so zdaj dovoljene v nekaj več kot 20 državah po svetu, od tega 16 evropskih. Minilo je torej štiri tedensko obdobje, od potrditve do dejanske uveljavitve zakonodaje, ki dovoljuje istospolne poroke v Avstraliji. Vseeno sta dva para v mesecu decembru že dobila posebno dovoljenje za poroko. Med prvimi pa sta danes, kmalu po polnoči, dahnila usodni da, tudi 29-letni atlet Craig Burns in 23-letni Luke Sullivan, ki sta se odločila za majhno slovesnost v najožjem krogu. Kot je razkril šprinter Burns, so ga ob tem, ko je lahko svojemu dragemu še na takšen način izkazal ljubezen, prevzemali "zelo surrealistični občutki". Srečen zakon in čestitkamo.

 

Arheologi so v Izraelu odkrili redke ostanke naselbine, stare približno pol milijona let. Tamkajšnja izkopavanja so začeli zaradi gradbenih načrtov na območju, stisnjenem med avtocesto in poseljeno območje kraja Jaljulija. Ker je skozi območje tekla tudi reka, domnevajo, da gre za neke vrste »paradiž« za prazgodovinske lovce in nabiralce. Najdišče povezujejo s homo erectusom, neposrednim prednikom današnjega človeka. To nekdanjo naselbino so skozi tisoče in tisoče let prekrivale plasti zemlje. In prav glede na te raznolike plasti, arheologi sklepajo, da se je homo erectus prav tam ustavljal na svoji potovanjih.

 

Avtobusne vozovnice v mariborskem mestnem prometu so po treh letih neveljavne. Vozovnice so varnostno kodirane na tri leta, zato jim je treba na glavni avtobusni postaji podaljšati veljavnost. Veljavnost vozovnice lahko podaljšate tudi v turistično-informacijskem centru na Partizanski cesti 6. Postopek je brezplačen, prav tako so po podaljšanju veljavnosti vozovnice znova aktivne tudi vse prej naložene vožnje. Nerodno pri vsem tem pa je, da sistem validacije vozovnic na avtobusih uporabnika, o veljavnosti vozovnice, ne opozori vnaprej. Tako se lahko zgodi, da uporabniki šele na avtobusu ugotovijo, da je njihova vozovnica neuporabna, zaradi česar morajo, če želijo vožnjo nadaljevati, vozovnico kupiti pri vozniku za 2 eur, kar pa je precej več. Marprom pa pravi, da tudi v novem letu načrtuje zamenjavo celotnega sistema za kontrolo avtobusnih vozovnic, ki bo odpravil omenjeno slabost sedanjega sistema.

Facebook Twitter Deli