Južna Koreja pred volitvami, odkritje časovnega kristala, odpovedana sojenja v Kopru in mariborske nagrade na področju kulture

Južnokorejsko ustavno sodišče je danes odločilo, da mora predsednica države, Park Geun Hye, zapustiti položaj. Južnokorejski parlament je decembra lani izglasoval njeno odstavitev zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena prijateljica. Južnokorejci so sodbo sprejeli z navdušenjem in s protesti. Postopek proti 65-letni Parkovi, prvi ženski na čelu države, se je na ustavnem sodišču začel v začetku januarja. Po njeni odstavitvi je dolžnosti predsednika države začasno prevzel premier Hwang Kyo Ahn. Odločitev ustavnega sodišča v Seulu odpira pot za izvedbo predsedniških volitev v 60. dneh. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave, ima na volitvah največ možnosti za zmago levo usmerjeni Moon Jae In, ki ga je Parkova porazila na volitvah leta 2012.

Znanstvenikom več ameriških univerz je uspelo ustvariti novo obliko materije, ki so jo poimenovali časovni kristal. Njegova struktura se namreč ne ponavlja v prostoru, ampak v času. Gre za povsem novo, obširno vrsto materije imenovano neravnovesne faze. V poskusu je 10 ionov iterbija lebdelo v električnem polju. Atome so nato obstreljevali z laserskimi pulzi. Kar je ostalo najbolj zanimivo pri tem, je, da so se atomi obračali po vzorcu le s polovično hitrostjo obstreljevanja z laserjem. Tako nenavadno kvantno obnašanje je raziskovalcem potrdilo, da gre res za časovne kristale. Ker gre za povsem novo raziskovalno področje materije, so vsa mogoča področja uporabe še nepoznana, bi pa tovrstni kristali lahko služili pri prenašanju informacij vsaj ali mogoče v kvantnih računalnikih.

Kok'r bodo rekli, kajne?

Voditelji članic EU so v Bruslju potrdili nedvomno in nedvoumno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Ob tem so izpostavljali pomen nadaljnjih reform, dobrih sosedskih odnosov ter pobud vključujočega regionalnega sodelovanja, ki bi jih varno pripeljal do ciljev EU. To je bila prva razprava o Zahodnem Balkanu na vrhu unije po letu 2006. Voditelji sicer, zaradi nasprotovanja Poljske, niso sprejeli sklepov vrha, saj je za to potrebno soglasje. Namesto tega so sprejeli sklepe predsednika Evropskega sveta ob podpori 27 članic. Poljska sklepov ni podprla, ker je s tem izrazila nezadovoljstvo z podaljšanjem Tuskovega mandata. Tusk namreč, po mnenju poljske vlade, za ta položaj ni primeren, ker naj bi bil pristranski in se je vpletal v poljsko notranjo politiko s podpiranjem opozicije.

Par o izmikanju in pa iz-makanjem.

Na spletni strani koprskega okrožnega sodišča so zapisali, da napovedan začetek glavne obravnave, v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju in soobtoženim, zaradi poslov Luke v Beltincih, ne bo. Enako je odpovedano tudi napovedano nadaljevanje ponovljenega sojenja Borisu Popoviču in soobtoženima v zadevi Serming. Definitivno bomo poročali, kdaj se bodo zadeve na okrajnem sodišču v Kopru spet do-povedale.

Vsak po svoje pač, verjetno zato, ker smo vsaj pred zakonom vsi enaki.

Za zdaj še neznani storilec je ponoči, v enem od podjetij v okolici Maribora, odmontiral več kot 300 fotovoltaičnih modulov sončne elektrarne in jih odnesel. Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Maribor, je s tem podjetje oškodoval za vsaj 91.000 evrov. Predrzni ljubitelj obnovljivih virov energije je, po dosedanjih informacijah policije, preščipnil žičnato ograjo in vlomil v ograjen prostor podjetja. Tam je splezal na streho objekta in z njega odmontiral ter odnesel module.

Mestna občina Maribor podeljuje vsako leto na področju kulture Glazerjevo nagrado. Letos jo za življenjsko delo prejme akademska kiparka Vlasta Zorko, so danes javnosti sporočili iz odbora za podelitev nagrad. Slovesna podelitev se bo zgodila 22. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Na razpis za Glazerjevo nagrado in listine v letu 2017 je prispelo 23 predlogov, z 19 predlaganimi kandidati. Od tega je bilo 14 kandidatov za Glazerjevo listino in pet kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Izbira, po besedah predsednice odbora Zdenke Križanič, ni bila lahka. Vlasta Zorko je med drugim izdelala kip generala Rudolfa Maistra pred Prvo gimnazijo in pisatelja Prežihovega Voranca pred osnovno šolo na Gosposvetski cesti v Mariboru.

Poleg nagrade za življenjsko delo se vsako leto podeli tudi Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture. Listine letos prejmejo likovni kritik in kustos Mario Berdič, koreografinja in baletna solistka Valentina Turcu ter pobudnica, organizatorica in izvajalka projektov na področju leposlovja Zora A. Jurič. Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživljal v Mariboru.

Infokoncentrat je spisala Špela.

Facebook Twitter Deli