Izbruh vulkana na Filipinih, kitajska podmornica na misiji za iranskim tankerjem in kriminalka v Prekmurju

Iz vulkana Mayon na vzhodu Filipinov, ki je v soboto začel bruhati gost pepel in vroče pline, je danes na površje pritekla lava. V strahu pred uničujočim izbruhom je domove doslej zapustilo že več kot 34.000 prebivalcev.

Delovanje ognjenika pozorno spremlja filipinski inštitut za vulkanologijo in seizmologijo, ki opozarja, da so nevarni predvsem izpusti plinov. Ti bi namreč lahko ob kopičenju sprožili uničujočo eksplozijo vulkana.

Aktivnost ognjenika je v minulih dneh sicer vzbudila tudi zanimanje turistov.

 

Kitajska namerava s podmornico preiskati iranski tanker, ki je 6. januarja pred vzhodno obalo Kitajske po trku z drugo ladjo zagorel, nato pa potonil. Dodatno namerava kitajsko ministrstvo za transport odposlati tudi posebno ladjo, ki bi očistila naftne madeže.

Kitajske oblasti naj bi še razmišljale, da bi na teren poslale tudi potapljače, ki bi zapečatili morebitne razpoke na ladji, iz katerih se izliva nafta.

Oceanologi medtem opozarjajo, da bi lahko izlita nafta dosegla Japonsko in korejski otok Jeju.

 

Nova češka vlada pod vodstvom premierja Andreja Babiša je danes pristala, da bo odstopila, potem ko ji v parlamentu v torek niso izglasovali zaupnice.

Liberalni populistični milijarder Babiš je pod pritiskom, saj mu policija očita, da je vpleten v poneverbo subvencij Evropske unije.

Nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo je medtem ugotovil tudi evropski urad za boj proti korupciji (Olaf).

Premierju zaradi afere med drugim grozita odvzem poslanske imunitete in kazenski pregon.

O odvzemu imunitete bo parlament glasoval v petek, še poroča Reuters.

 

Policisti so danes v okolici Ljutomera zasledovali kombinirano vozilo, ki je ilegalno vstopilo v državo.

Zaradi neprilagojene hitrosti je voznik zapeljal z vozišča. Policisti so v vozilu odkrili 17 državljanov Pakistana in dva državljana Nepala.

V nesreči je bilo osem tujcev lažje poškodovanih, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Voznik kombiniranega vozila avstrijskih registrskih tablic ni upošteval znakov policistov, ki so ga ustavljali, ampak je hitro zapeljal v smeri Ljutomera.

Zunaj naselja Veščica je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal z vozišča in trčil v dva prometna znaka, nato pa v grmovje, kjer je obstal. Voznik, ki je državljan Ukrajine, je zatem stekel iz vozila in skočil v reko Ščavnico. Policisti so ga prijeli ob reki.

 

Pred dogodkom so na območju Razkrižja prijeli tudi 38-letnega državljana Turčije v vozilu avstrijskih registrskih številk, ki je imel dovoljenje za prebivanje v Avstriji.

Tako državljanu Ukrajine kot Turčije so odvzeli prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da sta v sostorilstvu izvedla kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Oba bodo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Murski Soboti.

Tujci so v policijskem postopku zaprosili za mednarodno zaščito in jih bodo prepeljali v Azilni dom v Ljubljano.

 

In ker je današnji program športno obarvan, je tudi domnevno vesela novica iz rodne grude v istem stilu.


Dolgo pričakovana celovita prenova mariborskega stadiona Ljudski vrt, domovanja najboljšega slovenskega nogometnega kluba zadnjih let in lanskega udeleženca lige prvakov, se bo po vseh zapletih letos vendarle začela.
In ker je današnji program športno obarvan, je tudi vesela novica iz rodne grude v istem stilu.
Mestna občina, lastnica infrastrukture, se bo projekta lotila s pomočjo kluba, ki bo poskrbel za projektno dokumentacijo.

Kot so pojasnili na mariborski občini, projekt celovite prenove, ki zajema delno ureditev pod severno in južno tribuno in popolno obnovo zahodne tribune, teče po planu. 

Načrtovanih 5,5 milijona evrov je mestni svet zagotovil z oktobrsko spremembo letošnjega proračuna, ob tem so dodali še pol milijona evrov za menjavo travnate površine.

Čeprav je eden od razlogov za to, da bo za projektno dokumentacijo poskrbel in plačal klub, tudi v tem, da se bodo s tem izognili postopkom javnega naročanja in s tem pridobili nekaj mesecev, na MOM pojasnjujejo, da je NK Maribor že pred sprejetjem sprememb proračuna pokazal interes za finančno sodelovanje pri njeni pripravi, saj bodo na tak način lahko tudi bolj upoštevane njihove želje.

Kot pojasnjujejo na občini, bodo z deli najprej, predvidoma pomladi, začeli pod severno in južno tribuno, kjer ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, medtem ko je začetek del na zahodni tribuni odvisen od uspehov mariborskih nogometašev. 
Če bodo ti še tudi to jesen preživeli v Evropi, se bodo obnove lotili šele po njihovem zaključku, sicer pa že pred tem.

Facebook Twitter Deli