Infon (8.1.2019)

Kot poroča The Guardian, Danska vlada načrtuje gradnjo devetih umetnih otokov južno od Copenhagna. Namen načrtovanih tvorb je privabljanje novih podjetij, saj državo pesti pomanjkanje stanovanj in poslovnih prostorov. Gradnja je načrtovana v letu 2022, obsegala pa naj bi tri milijone kvadradnih metrov. Prve parcele bi naj bile prodane v letu 2028, projekt pa zaključen do leta 2040. Cilj ideje evropskega »Silicon Valley-a« je v bližino Copenhagenskega letališča privabiti približno 380 podjetij.

V Bruslju se bodo danes sestali ministri EU za evropske zadeve in razpravljali o učinkovitejšem spopadanju proti dezinformacijam. Na današnjem srečanju bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu, Dobran Božič. Da je boj proti dezinformacijam pereča tema v evropski politiki, priča tudi to, da bodo 21. januarja o tem razpravljali tudi zunanji ministri unije.

Ljubitelje slovenske besede je razveselil nov Iskalnik kontekst.io, ki uporabnikom omogoča iskanje sinonimov, slengovskih besed in mnogo drugih, ki so uporabljene v podobnem kontekstu kot vpisan izraz. Iskalnik obsega približno 600.000 izrazov.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je izbral najbolj izvirno novo besedo. S tem nazivom se je okitila beseda »Drečka«, ki pomeni vrečico za pobiranje pasjih iztrebkov.

Russia Today poroča o študiji s presenetljivim rezultatom. Gre za raziskavo akademikov z Univerze v Missouri-ju ter Univerze z Essexa, katere rezultati kažejo, da obstajajo življenjska področja, kjer so moški bolj diskriminirani od žensk. V študiji so se osredotočili na tri faktorje: možnosti pridobivanja izobrazbe, pričakovano zdravo življenjsko dobo in splošnega zadovoljstva v življenju. Akademiki v raziskavi, ki je bila ta teden objavljena v znanstvenem žurnalu PLOS ONE, ugotavljajo, da so na teh področjih moški v slabšem položaju kakor ženske v 91 od skupno 134 državah, zajetih v raziskavi. Moški naj bi bili prikrajšani v ZDA, Rusiji in večini evropskih držav. Članek navaja, da ne gre za spodkopavanje trditev o diskriminaciji žensk, ampak za prepoznavanje, da obstajajo tudi področja, kjer je diskriminiran spol moški. In feminističen del poslušalstva radia MARŠ bo najbrž po dolgem času obiskal spletno stran Russia Today.

 

Tadej Jambrovič

Facebook Twitter Deli